Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
υιοθετηση ψηφισματων
Untitled
υιοθετηση ψηφισματων

Συνάδελφοι

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής με απόφαση του υιοθετεί δύο ψηφίσματα. Συγκεκριμένα:

1. Καταδικάζει τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις, που υφίστανται οι εργαζόμενοι, τα Σωματεία τους και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και συνυπογράφει το Ψήφισμά τους (συνημμένο 1).

2. Καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού της κυβέρνησης, που οδήγησε σε συλλήψεις και πρόστιμα, με τα οποία «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (συνημμένο 2)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2-12-2020

Καταδικάζουμε το όργιο αυταρχισμού, τρομοκρατίας και καταστολής στο οποίο έχει επιδοθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων με εντολή της Κυβέρνησης ΝΔ ενάντια στο Εργατικό Κέντρο, σε σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς της πόλης με αποκορύφωμα την καταστολή ανήμερα της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι να επιβληθεί φίμωτρο στις διεκδικήσεις του λαού για υγεία και ζωή με δικαιώματα.

Από τις 17 Νοεμβρίου και μετά με εντολή της κυβέρνησης οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κλιμακώνουν σταθερά την προσπάθεια εκφοβισμού και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στην πόλη μας.

Επιχείρησαν να διαλύσουν με βία την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων της πόλης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε ξυλοδαρμό και σύλληψη 23 φοιτητών απαγγέλλοντας ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος τους. Συγκαλύπτουν τη δράση καθ’ ομολογία Χρυσαυγίτη αστυνομικού. Αναίτιες προσαγωγές και πρόστιμα αδιακρίτως συμπληρώνουν την εικόνα.

Μια μέρα μετά προσάγεται από τα ΜΑΤ εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού με απειλές για την αγωνιστική του δράση. Στις 23 Νοεμβρίου 16 αστυνομικοί περικυκλώνουν 5 συνδικαλιστές του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων με στόχο να αποτρέψουν την προπαγάνδιση της πανελλαδικής απεργίας στους συναδέλφους στα σουπερ μάρκετ.

Στις 26 Νοεμβρίου με στόχο να χτυπήσουν την απεργία προσάγουν 7 συνδικαλιστές έξω από το «Market in» ανάμεσα τους και δυο υγειονομικούς των νοσοκομείων της πόλης μας, ενώ επιβάλουν αδιακρίτως σε εργαζόμενους, ανέργους, νέους, 300€ πρόστιμο, έναν ολόκληρο μισθό στις μέρες μας, για τη συμμέτοχη τους σε απεργιακές παρεμβάσεις. Επέλεξαν τον ίδιο χώρο όπου λίγα χρόνια πριν, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούσαν εργαζόμενες του «Market in», ενώ μπράβος της εταιρείας σήμερα επανέρχεται με μήνυση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της πόλης, χτυπούσαν στο «ψαχνό», ξυλοκόπησαν 2 νέους εργαζόμενους και τους σέρνουν στα δικαστήρια με ανυπόστατες κατηγορίες. Με περιπολικά εισέβαλαν μέσα στους χώρους των δυο νοσοκομείων την ώρα που πραγματοποιούνταν συμβολικές συγκεντρώσεις υγειονομικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης.

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες, βρίσκονταν παντού, γύρω από το Εργατικό Κέντρο, στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου πραγματοποιούνταν απεργιακές παρεμβάσεις. Στόχος να καταργήσουν στην πράξη το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να τους καλούν να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, πριν ακόμη και από την ψήφιση του νέου απεργοκτόνου νόμου της Κυβέρνησης.

Η έγνοια της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η «προστασία της υγείας», αλλά η καταστολή των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Με καταστολή θέλουν να κρύψουν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και την παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων σε χώρους δουλειάς, που στοιχίζουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους.

Με καταστολή θέλουν να επιβάλλουν το νέο αντεργατικό τερατούργημα για 10ωρη δουλειά. Θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να μην υπάρχουν <<ενοχλητικές φωνές>>. Το μόνιμο στόχο του ΣΕΒ, και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων να τσακίσουν το 8ωρο, προσπαθούν να τον περάσουν με όλους τους τρόπους.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι διαμαρτυρίες, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζονται αλλά ούτε αναστέλλονται, ούτε απαγορεύονται, όπως η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντεργατικό της έργο, αλλά αντίθετα με όχημα την πανδημία το επιταχύνει προσπαθώντας να επιβάλλει στο λαό <<φίμωτρο>>.

Ακυρώσαμε τις απαγορεύσεις τους στην πράξη και στις 17 Νοέμβρη, και στην Πανελλαδική Απεργία στις 26, έτσι θα ακυρώσουμε και τους σχεδιασμούς τους .

Ο οργανωμένος λαός με τα συνδικάτα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις του μπορεί να τα καταφέρει.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε όλους τους συλληφθέντες, να ανακληθούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να σταματήσουν οι προληπτικές προσαγωγές. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής και πολίτικης δράσης, η στοχοποίηση αγωνιστών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με συλλήψεις και πρόστιμα «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η φετινή «παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών», στην Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το επίσημο κράτος με 14 προσαγωγές και 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες από πολλές φεμινιστικές συλλογικότητες, συνδικαλίστριες, αγωνιστές κι αγωνίστριες, μέλη αντιρατσιστικών ομάδων, πρώην βουλεύτριες, ακόμα και σε μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ.

Επί 5 ώρες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο Α.Τ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το λόγο κράτησης. Παρότι και οι 11 υπέβαλαν ενστάσεις στα ΑΤ, δεν έκαναν καν τον κόπο να τους δώσουν απάντηση.

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο, δείχνοντας ότι το κράτος επί κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων που δεν μεταρρύθμισαν τίποτα προς όφελος των εργαζομένων γυναικών) δεν αποτελεί στήριγμα των κακοποιημένων και δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει καμιά γυναίκα, είτε αγωνίζεται στο δρόμο και τη δουλειά, είτε κακοποιείται στη σφαίρα του «ιδιωτικού άβατου» του σπιτιού.

Στις γυναίκες της δουλειάς ζητείται να αφιερώσουν τη ζωή τους για τη στήριξη της οικογένειας, φτάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται κυριολεκτικά θυσία με τραγική κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, ενώ στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έρχονται με σταθερό ρυθμό στην επικαιρότητα. Η καραντίνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες κλείνοντας κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιητές στο ίδιο σπίτι.

Η κυβέρνηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων, τα όργια καταστολής, τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι περιορισμένες ΜΕΘ, οι πετσοκομμένοι πόροι στο φετινό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία, η μειωμένη προστασία της υγείας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ελαχιστοποιημένη φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία συνοδεύονται και από καταστολή, τρομοκράτηση, πρόστιμα, παρεμβάσεις του κράτους στα συνδικάτα, απαγόρευση κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας.

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού που δέχτηκαν οι συλληφθείσες, θα στηρίξει τον αγώνα που θα χρειαστεί στη συνέχεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κατοχυρωθούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και θα συνεισφέρει στην υπεράσπιση του άρθρου 11 του Συντάγματος, που δεν καταργείται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Απαιτούμε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών άμεση παρέμβαση, ώστε να:

να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όλες στις αγωνίστριες

να αρθούν όλες οι κατηγορίες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη

Ψήφισμα για συλληφθείσες 25 Νοέμβρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *