Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Untitled
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

Αθήνα  22-5-2017

                                      Αρ. Πρωτ.: 99

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σας στέλνουμε συνημμένα τον Διοικητικό Απολογισμό, το Πρόγραμμα Δράσης και τον Οικονομικό Απολογισμό του Συλλόγου, όπως αυτά εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, στην Τακτική μας Γενική Συνέλευση στις 11-5-2017.

Τα κείμενα αυτά θα αναρτηθούν στο site του Συλλόγου. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κείμενα αποφάσεων της Γενικής μας Συνέλευσης.-

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11-5-2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βρισκόμαστε 15 μήνες μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας (Δεκέμβρης 2015) και πρέπει να κοιτάξουμε πίσω μας. Τι κάναμε, σε ποια ζητήματα παρεμβήκαμε, πως οργανώσαμε τις δράσεις μας, αν κάναμε βήματα στη μαζικοποίηση του Συλλόγου, στη  συσπείρωση των εργαζομένων, αν πήραμε μέτρα για τη ολόπλευρη ενημέρωση, για την ανάδειξη των αιτίων των προβλημάτων μας, ποιο δρόμο επίλυσης αναδείξαμε.

Οφείλουμε να δούμε τη λειτουργία του Συλλόγου μας όχι μόνο με κριτήριο που βρισκόμασταν πριν, αλλά και με γνώμονα το που θέλουμε να πάμε…

Δεν μπορούμε βέβαια όλα αυτά να τα δούμε αποσπασμένοι από τη γενικότερη κατάσταση και τις εξελίξεις. Μέσα σε ποιο πλαίσιο λειτουργούμε, ποια προβλήματα μας φορτώνουν καθημερινά στη δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στη ζωή μας.

Τον Δεκέμβρη 2015 που έγιναν οι εκλογές για την σημερινή διοίκηση του Συλλόγου μας, είχε ήδη αναλάβει η νέα Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί το μοίρασμα αυταπατών στους εργαζόμενους ότι μπορεί να ανατραπεί ο αντιλαϊκός κατήφορος με μια κυβερνητική εναλλαγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια «εργαλεία», χωρίς ανατροπή των βασικών παραγόντων που  καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις, είχε ενισχυθεί η λογική της ανάθεσης. Παράγοντες που μαζί με την απογοήτευση των λαϊκών στρωμάτων, που ακολούθησε έβαλαν τη σφραγίδα τους στη πορεία και των δικών μας συλλογικών διαδικασιών.

Η προσπάθεια, που έκανε το νέο Δ.Σ. να οργανώσει το Σύλλογο από τα πρακτικά ζητήματα πχ τα γραφεία μέχρι τις παρεμβάσεις δεν ήταν ένα εύκολο ζήτημα.

Με πολύ πρακτική, προσωπική δουλειά φτιάχτηκε ο χώρος των γραφείων μας, ένας χώρος, που αν και είχε παραχωρηθεί από την Περιφερειακή Αρχή στον Σύλλογο και την Ομοσπονδία πριν 2 χρόνια, δεν ήταν λειτουργικός, ήταν σαν αποθήκη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στα γραφεία τα αρχεία, αλλά ούτε και η δυνατότητα να φιλοξενηθεί μια σύσκεψη, μια συνάντηση εργαζομένων.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η εκλογή των μελών του προεδρείου του Δ.Σ. ολοκληρώθηκε μετά από 7 μήνες και με την απόφαση τελικά 3 παρατάξεων  (Αγωνιστική Συνεργασία, Αριστερή Συνεργασία και Αριστερή Παρέμβαση) να μην αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε αυτό, για διαφορετικούς βέβαια λόγους η κάθε μιά.

Προσπαθήσαμε να τρέξουμε πολλά ζητήματα, να προβάλλουμε αιτήματα, που αφορούν όλες τις πλευρές της ζωής μας. 

Προβάλλαμε ζητήματα και απαιτήσαμε λύσεις για προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά… Φάνηκε καθαρά σε όλους ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα αυτό που κάποιες παρατάξεις λένε: ότι παραπέμπουμε τις λύσεις για το μέλλον…, για το σοσιαλισμό.

Απαιτήσαμε λύσεις για ζητήματα που αφορούν την υγεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά μας, την νομική κάλυψη των συναδέλφων, που διώκονται για υπηρεσιακά τους καθήκοντα, την καθαριότητας των κτιρίων…, την αποζημίωση των μετακινήσεων των συναδέλφων, την αποζημίωση των ελέγχων των συναδέλφων των Δ/νσεων Ανάπτυξης, των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου Οχημάτων, απαιτήσαμε λύσεις στο ζήτημα των εξετάσεων οδήγησης, της επαναλειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ, της κατάργησης της ρύθμισης του ν.4439/2016, με την οποία χαρακτηρίζεται ως αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα η όποια καθυστέρηση σε χορήγηση άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Να τονίσω ότι για τα ζητήματα της νομικής κάλυψης και των κατασκηνώσεων επεξεργαστήκαμε συγκεκριμένη τροπολογία-νομοθετική ρύθμιση, που την καταθέσαμε στην Περιφερειακή Αρχή και στο ΥΠΕΣ και έγιναν αποδεκτές και αναμένουμε και διεκδικούμε την ψήφισή τους…

Ενώσαμε τη φωνή μας με άλλα Σωματεία στον αγώνα διεκδίκησης των μισθολογικών απωλειών, για τις ΣΣΕ, ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την αντιαγροτική πολιτική.

Συμμετείχαμε σε πρωτοβουλίες που πήραν φορείς για τα ζητήματα ενάντια στον πόλεμο, το ΝΑΤΟ και τον Ομπάμα, ενάντια στο φασισμό και την ΧΑ.

Πήραμε πρωτοβουλίες ενάντια στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων των ΥΔΕ στις Οικονομικές Υπηρεσίες, ενάντια στα παράλληλα καθήκοντα, στην ανάθεση γεωλογικών μελετών από την αποκεντρωμένη διοίκηση σε υπαλλήλους της Περιφέρειας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, χώρων κλπ, ενάντια στην υποστελέχωση και την απαγόρευση των προσλήψεων.

Απαιτήσαμε την επαναλειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την διενέργεια των εκλογών καθημερινή μέρα, την χορήγηση της «υπερβάλλουσας μείωσης» σε συναδέλφους που μετακινήθηκαν με την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, την μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους συναδέλφους.

Ζητήσαμε την επιστροφή των ΔΕ ΙΔΑΧ συναδέλφων μας, που πήγαν σε άλλους φορείς.

Διοργανώσαμε παραστάσεις, διαμαρτυρίες για τον νέο Οργανισμό, για αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων, για την ολόπλευρη και πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας,  για την μη οικονομική επιβάρυνση για την πιστοποίηση της γνησιότητας ξενόγλωσσων πτυχίων, για την μεταφορά της μισθοδοσίας μας στους ΚΑΠ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι  απορρίφθηκε η προσφυγή, που καταθέσαμε στην Επιτροπή του άρθρου 18 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενάντια στην αποσύνδεση θέσεων ευθύνης και επαγγελματικών δικαιωμάτων στον Οργανισμό. Απόρριψη ενταγμένη στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΣ για το νέο κλαδολόγιο, που καταργεί επαγγελματικά δικαιώματα… Και να αναφέρουμε ότι η Επιτροπή αυτή, η αποκομματικοποιημένη!!!, η ανεξάρτητη και αντικειμενική!!!, αποτελείτο από μία νομική σύμβουλο του ΥΠΕΣ, μια Δ/ντρια της Αποκεντρωμένης και την αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης, που είναι πρώην Δ/ντρια της Αποκεντρωμένης!!!

Παρεμβήκαμε στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ για τον νέο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, που επεξεργάζονται, με το οποίο θέλουν να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την παραπέρα μείωση των ΚΑΠ και την ενίσχυση των λεγόμενων ιδίων εσόδων, δηλ. νέων και παλιών φόρων & χαρατσιών. Η όποια συζήτηση γίνεται για τις αρμοδιότητες δεν έχει καμία σχέση με αρμοδιότητες που πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η δε κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που εξαγγέλθηκε και που αποτελεί αίτημα και της ΕΝΠΕ δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της λειτουργίας των Περιφερειών.

Παρεμβήκαμε στην Περιφερειακή Αρχή για τα κτίρια που στεγαζόμαστε και το ζήτημα του κεντρικού κτιρίου, που είναι σε εξέλιξη.

Σταθήκαμε απέναντι στη διάθεση συναδέλφων μας σε άλλους φορείς, μέσα από την υλοποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, απέναντι στις «αναθέσεις» σε θέσεις ευθύνης.

Δείξαμε την αλληλεγγύη μας στο βαθμό που μπορούσαμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας σχετική εκδήλωση και συγκεντρώνοντας είδη που χρειάζονταν, την αλληλεγγύη μας σε απολυμένους εργαζόμενους και γενικότερα αγωνιζόμενους εργαζόμενους.

Υπερασπιστήκαμε συναδέλφους που «κυνηγήθηκαν» και διώχτηκαν  άδικα.

Ενημερώσαμε για κάθε μεγάλο και μικρό, γενικό και ειδικό θέμα, που προέκυπτε.

Για πρώτη φορά διοργανώσαμε εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, για την 8η Μάρτη-Μέρα της Γυναίκας και Αντιπολεμική εκδήλωση –ενάντια στο πόλεμο και την προσφυγιά.

Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε όσο καλλίτερα γινότανε τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια, να «τραβήξουμε» συναδέλφους στη δράση.

Από όλα αυτά, υπάρχουν ζητήματα που δώσαμε λύσεις (νομική κάλυψη, υπηρεσιακά συμβούλια, ενοποίηση υπηρεσίας Υγειονομικού ελέγχου ΠΕ Νήσων, γεωλόγοι κλπ), υπάρχουν ζητήματα που απ’ ότι φαίνεται είναι στο δρόμο επίλυσης (αποζημιώσεις Ανάπτυξης, μικτά κλιμάκια, κατασκηνώσεις, μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης κλπ) και  σίγουρο είναι ότι μερικά άλλα τα φρενάραμε…

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης του Συλλόγου σημαντικός ήταν και είναι ο ρόλος και η δουλειά που έβγαλε η πολιτιστική ομάδα του Συλλόγου. Διοργάνωσε εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του Μουσικού μας Σχήματος, στην Εικαστική Ομάδα, στα μαθήματα Φωτογραφίας, που γίνονται 2 φορές το μήνα στα γραφεία του Συλλόγου. Έκανε πληθώρα εκδηλώσεων και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους. Εκδηλώσεις που αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες συναδέλφους.

Η 1η Έκθεση Εικαστικών έδειξε τις δυνατότητες, που υπάρχουν για να προχωρήσουμε, όπως έχουμε ήδη πάρει απόφαση σε συνεργασία και με άλλον Σύλλογο άλλης Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας. Είμαστε σε επαφή με τον Σύλλογο της Φλώρινας και υπάρχει η σκέψη να διοργανώσουμε ταυτόχρονα με την Εικαστική Έκθεση και εκδρομή όσων συναδέλφων θέλουν.

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους συναδέλφους που μετέχουν και δεν είναι εκλεγμένοι στα συνδικαλιστικά όργανα. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του συνδικαλιστή…, να προσφέρει στον διπλανό του, να προσφέρει στην τάξη του, ανεξάρτητα αν έχει θέση ευθύνης, αν είναι εκλεγμένος…

Όσο αναφερόμαστε στα πολιτιστικά πρέπει να σταθούμε και στην προκλητική στάση της Περιφερειακής Αρχής, που δίνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλές εκδηλώσεις, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν συμπεριέλαβε στον προγραμματισμό της καμιά εκδήλωση για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, ούτε καν για τα παιδιά μας.

Η αιμοδοσία συνεχίζει να διοργανώνεται 2-3 φορές το χρόνο, καλύπτει σημαντικές ανάγκες που προκύπτουν. Έχουμε καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών. Μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, από τους 60 περίπου συναδέλφους, που δίνουν αίμα, διοργανώνοντας πιο συχνά αιμοδοσία, μιας και το νοσοκομείο του Ερυθρού δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες από 60 αιμοληψίες τη φορά.

Καταπιαστήκαμε και με ζητήματα που αφορούσαν μεμονωμένους συναδέλφους…, ακούσαμε σκέψεις και προτάσεις μεμονωμένων συναδέλφων, ζητήματα, που μπορεί να ήταν μακριά από τις δικές μας προτεραιότητες, όμως θεωρούμε ότι ο Σύλλογος πρέπει να προσπαθεί να δώσει λύσεις και στα «μεμονωμένα» ζητήματα, να είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου.

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα λειτουργίας των αιρετών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ως πραγματικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάλαμε ζητήματα που αφορούσαν αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο…..

Σήμερα όμως εδώ δεν θέλουμε να κάνουμε μια τυπική επανάληψη των πρωτοβουλιών που πήραμε, ούτε μια απαρρίθμηση των ανακοινώσεων, που βγάλαμε. Θέλουμε κυρίως να σταθούμε στις πλευρές, που υστερούμε, πλευρές και λογικές που χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουμε.

Και πριν αναφερθούμε αναλυτικά σε αρκετές πλευρές αυτού του ζητήματος να δώσουμε και μια εικόνα της λειτουργίας των Παραρτημάτων. Δυστυχώς η λειτουργία τους είναι αρκετά ελλειπής, πίσω από τις ανάγκες. Συνεδριάζουν σπάνια, δεν παρεμβαίνουν ολοκληρωμένα, δεν ενημερώνουν και δεν οργανώνουν τη συλλογική δράση του Συλλόγου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χρειάζεται να αναλογιστούμε και να δώσουμε απάντηση. Τι είναι αυτό που αδυνατίζει τη φωνή μας, αδυνατίζει τις διεκδικήσεις μας;

Οι συνάδελφοι, που συμφωνούν με τα αιτήματα που διατυπώνουμε για τα προβλήματά μας αποτελούν πλειοψηφία, και όμως αυτό δεν εκφράζεται στη μαζικότητα των κινητοποιήσεών μας. Γιατί; Σίγουρα η λογική της ανάθεσης υπάρχει. Όμως το κύριο πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξουν φιλεργατικές λύσεις για εμάς, χωρίς εμάς, ότι στην οικονομία της αγοράς μπορεί να έχεις και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη, ότι μπορεί και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας να έχουμε και πλεονάσματα (ματωμένα) να εξασφαλίζονται στην οικονομία, και κέρδη να βγάζουν οι επιχειρήσεις και εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα να έχεις.

Συνάδελφοι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα να αφήσουν πίσω τους αυτή την αυταπάτη. Η ίδια η ιστορία δείχνει, ότι στον κύκλο της οικονομίας η περίοδος που οι εργαζόμενοι είχαν μια σχετικά καλλίτερη θέση ήταν πολύ μικρή, αφορούσε μόνο μια μικρή μερίδα εργαζομένων και αυτή η «θέση», τα όποια δικαιώματα, είχαν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων. Οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο ποτέ στην ιστορία δεν παραχώρησαν το παραμικρό, ή καλλίτερα… κι αν παραχώρησαν κάτι το έκαναν σαν ελιγμό, σαν στάχτη στα μάτια προκειμένου να μην χάσουν περισσότερα.

Σίγουρα εμείς στο δημόσιο, ακόμα και σήμερα έχουμε καλλίτερες συνθήκες εργασίας… Όμως μπορούμε να βλέπουμε μόνο τη συντεχνία μας; Και μόνο να σκεφτούμε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί δεν είμαστε ούτε οι μισοί εμποροϋπάλληλοι της χώρας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη γαλέρα των παιδιών μας, των διπλανών μας…, της τάξης μας.

Αποτελεί μονόδρομο για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για κάθε διακυβέρνηση, που στηρίζει τα συμφέροντα των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών να προσπαθεί να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες ότι η πολιτική της στο μέλλον… θα λύσει λαϊκά προβλήματα, θα οδηγήσει στην έξοδο, από το τούνελ… Γιατί πως αλλιώς μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του λαού, την υπομονή του και την ανοχή του σε όσα ζει σήμερα; Μας βομβαρδίζουν με εκβιαστικά διλλήμματα: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση χανόμαστε…, πτωχεύουμε… Όμως μήπως δεν έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την απόγνωση το λαό με τα μέχρι τώρα μέτρα;  Η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ δεν θα μας φορτώσει και με νέα σκληρά μέτρα σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά ;

Κυβέρνηση και ΕΕ διαμορφώνουν όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό πλαίσιο των νέων μέτρων που απαιτείται να υλοποιηθεί άμεσα για να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Μέτρα που δεν έχουν ορίζοντα μόνο την επόμενη διετία αλλά και μια μεγάλη περίοδο μετά το 2019.

Σκληρά και επώδυνα μέτρα στο Φορολογικό με τη μείωση του αφορολόγητου έως και τις 5.000 ευρώ και την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Στα Εργασιακά με την παραπέρα υπονόμευση των ΣΣΕ, το χτύπημα ακόμα παραπέρα των κλαδικών μισθών και τη νέα μείωση του κατώτερου μισθού. Κι ας σκεφτούμε…γιατί η κυβέρνηση θέλει να φέρει ΣΣΕ στο δημόσιο, τώρα που χτυπιούνται οι ΣΣΕ όπου υπάρχουν; Μήπως είναι ο δρόμος  για να ρίξει παρακάτω το βασικό μας μισθό; Εμείς λέμε ναι. Μέσα από τον δρόμο των ΣΣΕ στο δημόσιο θα ρίξουν παρακάτω τους βασικούς και θα επιφέρουν μια μεγάλη διάσπαση ανάμεσα σε κλάδους και φορείς… Ανοιχτό επίσης παραμένει το αν θα παραμείνει η προσωπική διαφορά στους μισθούς ή θα ακολουθήσει το δρόμο της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, αν θα ξεπαγώσουν την μισθολογική εξέλιξη το 2018 κλπ

Στο Ασφαλιστικό με νέα μείωση συντάξεων και παροχών, με αύξηση των βαρών του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων, αφού στη λογική της «βιωσιμότητας» του ΕΦΚΑ προωθείται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με την διατήρηση του περιβόητου κόφτη και την κατάργηση της προσωπικής διαφορά, με την σύνδεση και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης κλπ.

Όλα αυτά είναι μέτρα που υπηρετούν τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων στο διηνεκές με μόνιμα υποζύγια τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου που θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ λογαριασμό.

Στο στόχαστρο επίσης παραμένει η διαμόρφωση ενός νέου και πιο αντιδραστικού συνδικαλιστικού νόμου που θα βάζει πρόσθετα εμπόδια στην οργάνωση και στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης, κάλεσμα αγώνα, για να δοθεί μαζική μαχητική η απεργιακή απάντηση (17-5-17) στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας.

Οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων. Εντείνουμε την προσπάθειά μας για την οργάνωση και τη συσπείρωση στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες που πήραμε με άλλους Συλλόγους και Ομοσπονδίες για την διεκδίκηση των απωλειών, το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης και την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων μας.

Καμιά αναμονή. Προετοιμαζόμαστε για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη αγωνιστικής κλιμάκωσης με όλες τις μορφές και με απεργία.

Δε θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται και να προετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό λογαριασμό. Θα επιδιώξουμε να αντιπαλέψουμε το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ. πήρε απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και σε μια σειρά άλλες πόλεις, συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Μάη στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

          Αποκαλύπτουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας περί «δίκαιης ανάπτυξης», «δίκαιης αναδιανομής» που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και περισσότερα κρατικά κονδύλια για κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για ψέματα με σκοπό να καλλιεργήσουν αυταπάτες και κλίμα ανοχής μέσα στο λαό για την κυβερνητική πολιτική. Οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο τον πλούτο στη χώρα μας τελικά παίρνουν όλο και λιγότερα.

Αναδιανομή θα γίνει μόνο προς όφελος του κεφαλαίου, με νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών, με νέες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ταμεία της Ε.Ε., με νέα διαρθρωτικά μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Οι πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων γίνονται πράξη ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η κερδοφορία τους.

Σε αυτό το σεργιάνι προσέλκυσης επενδυτών έχει μπει για τα καλά και η Περιφερειακή Αρχή. Μέχρι και γραφείο στις Βρυξέλλες άνοιξε… Όπως καταλαβαίνουμε όχι για να λύσει τα δικά μας προβλήματα, αλλά για να βάλει πλάτη στο ντελάλι των  ατού που προβάλλει η κυβέρνηση: φτηνό εργατικό δυναμικό, απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης, κίνητρα παντός είδους…

Γι αυτό εξάλλου συνάδελφοι το γραφείο της Περιφερειάρχου, απάντησε στο τελευταίο αίτημά μας για συνάντηση, ότι λόγω των ταξιδιών της στο εξωτερικό δεν έχει χρόνο να μας συναντήσει…, δεν μπορεί να μας προσδιορίσει συνάντηση έως τέλος Απριλίου…!!!

Αποκαλύπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί ισοδύναμων, επιδιώκοντας να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων. Αυτή είναι απάτη ακόμα μεγαλύτερη και απ’ αυτήν του «παράλληλου προγράμματος». Γιατί τα όποια μέτρα θα θεσπιστούν μόνο και όταν εξασφαλιστούν τα ματωμένα από το λαό πλεονάσματα. Και θα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που έχασαν και θα χάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ξεσκεπάζουμε την προπαγάνδα και τις θέσεις της αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, που πιέζουν για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Αφού ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο που υπαγορεύει το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής τώρα επιδιώκουν να εμφανίσουν ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης, να τα ρίξουν ο ένας στον άλλο.

Ξεσκεπάζουμε τα «έργα και τις ημέρες» της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο για τα δικά μας ζητήματα, που τα γνωρίζουμε μέσα από τις ανακοινώσεις του Συλλόγου μας, αλλά και για τα γενικότερα. Η Περιφερειακή Αρχή, υπηρετώντας από τη δική της σκοπιά την ίδια ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, κινούμενη στις ράγες του Καλλικράτη και της ΕΕ, προκαλεί με το να διαθέτει το 40% των αποθεματικών της στο Ίδρυμα Νιάρχου. Ξεπερνώντας και τις όποιες δυσκολίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο (βλέπε Μπόμπολας το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου Α’ Φάση με 75.000.000 ευρώ). Επίσης ταχύτατα ξεκίνησε τη διαδικασία αγοράς κεντρικού κτιρίου (είναι γνωστό το ιστορικό). Συνεχίζει να χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο με 20.000.000 ευρώ για το Γήπεδο του Μελισσανίδη (είναι εκεί σίγουρα και περιμένουν) όπως και 8.000.000 για τον Αλαφούζο.

Όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζει τα έργα στον ΧΥΤΥ Γραμματικού και παρατείνει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ερχόμενη αντιμέτωπη με την οργή των κατοίκων αυτών των περιοχών αφού βλέπουν ότι  η καρκινοχωματερή θα συνεχίσει να σπέρνει το θάνατο. Το νέο ΠΕΣΔΑ προωθεί ένα ακόμα οικολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, την καύση.

Δίνει δεκάδες εκατομμύρια για έργα βιτρίνας. Πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις για να προωθεί  ουσιαστικά την πραμάτεια εφοπλιστών, μεγαλοπαραγωγών κλπ, καθώς και σε αντιδραστικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως αυτό της εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού κλπ

Από τη άλλη πλευρά, δεν προχωράει κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Λίγα χρήματα για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ελάχιστα δειγματοληπτικού τύπου προγράμματα πρόνοιας, υγείας.

Το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ δυσκολεύεται να προχωρήσει, ενώ προωθεί τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και τις ΜΚΟ.

Σε αντίθεση με την ευκολία που ανοίγει η πόρτα για να χρηματοδοτηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του πιο υποβαθμισμένου Δήμου της Αττικής, του Περάματος, με 320.000 ευρώ, για τους μαθητές δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει, προβάλλοντας ένα σωρό απίστευτους λόγους (δεν έχει ετήσιο προϋπολογισμό ο Δήμος και δεν μπορεί να κάνει Προγραμματικές συμβάσεις, δράσεις του προγράμματος χαρακτηρίζονταν ως προμήθειες και κόπηκαν κλπ.).

Και εδώ βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο κόμμα της ΛΑΕ. Γιατί το «επαναστατικό» δούλεμα έχει και όρια… Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ασχολίαστα ότι αρκετοί αντιπεριφερειάρχες αν και έχουν ταχθεί με το κόμμα της ΛΑΕ, του Λαφαζάνη συνδιοικούν μια χαρά με τη Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ!!! Τι να πούμε… από τους εδαφικούς… μέχρι την αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης… όλοι ΛΑΕ…, αλλά ο Οργανισμός… Οργανισμός, οι μετακινήσεις… μετακινήσεις, οι αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης… αναθέσεις!!!

Αναδεικνύουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και φιλολαϊκή ανάπτυξη με κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης, ακόμα και με έξοδο από το ευρώ ή και με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η καπιταλιστική Ελλάδα και με ευρώ και με δραχμή θα φορτώνει βάσανα στο λαό και κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί το θέμα δεν είναι η μορφή του χρήματος, αλλά ποιος έχει το χρήμα, με ποιους όρους αναπαράγεται, ποιανών ανάγκες καλύπτει…

Δεν μπορεί να εγκλωβίζονται εργαζόμενοι στις αυταπάτες που καλλιεργούνται με αντιλήψεις ότι από μόνη της η αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς ρήξη με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού.

Δυναμώνουμε το μέτωπό μας στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που υπογράφει συμφωνίες και πλαίσια δράσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, όπως το κοινό πλαίσιο, που υπόγραψαν κυβέρνηση, ΣΕΒ, άλλοι εργοδότες με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί μαζί;

Με «εθνική συναίνεση» στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τον ευρωμονόδρομο. Επιδιώκουν να στριμώξουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια του εφικτού και του ρεαλιστικού της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όμως ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν εκτελεί υπηρεσία μόνο στα μεγάλα, τα κεντρικά ζητήματα. Παίζει το ρόλο του και στα μικρότερα…

Ας θυμηθούμε: Την ώρα που καλούσαμε ως Σύλλογος τους συναδέλφους σε κινητοποίηση ενάντια στον νέο Οργανισμό, η ΠΑΣΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και όχι μόνο δεν καλούσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά έγραφε «Καθήκον των συλλογικών οργάνων ιδιαίτερα δε των δημοκρατικά εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων είναι να δίνουν τις μάχες εκεί που διεξάγονται και όχι να εγκαταλείπουν  τους Συναδέλφους τους, και να παρακολουθούν τις εξελίξεις από μακριά», δηλαδή η κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πιο πριν στη Συγγρού, οι συναντήσεις με συναδέλφους κλπ ήταν εγκατάλειψη, ήταν φυγή…, ήταν από μακριά παρακολούθηση; Ή θέλουν να μας πουν ότι οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις Επιτροπές για τον Οργανισμό, δώσανε μάχη; Όχι βέβαια και οι ίδιες οι εξελίξεις με τον Οργανισμό το έδειξαν.

Την ώρα που κινητοποιούμασταν και προσπαθούσαμε να παρεμποδίσουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ενάντια στην αγορά του κτιρίου του ΟΠΑΠ η ΠΑΣΚΕ ξαναέβγαζε ανακοίνωση και έλεγε «Οι αποφάσεις  δεν μπορεί να λαμβάνονται από 40 συναδέλφους σε μια συγκέντρωση του συλλόγου και να δεσμεύσουν την πλειοψηφία των συναδέλφων»!!! Διαφέρει συνάδελφοι αυτή η κριτική, ανεξάρτητα αν είναι ψεύτικη, από την κριτική που λένε οι εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης, αλλά και της  ΝΔ κλπ και του ΔΝΤ, του ΣΕΒ  κ.α. για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα συνδικαλιστικά όργανα, για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου;

Την ώρα που καλούσαμε τους συναδέλφους-εξεταστές υποψηφίων οδηγών σε αποχή από τις εξετάσεις, όχι μόνο δεν στήριζαν την αποχή, αλλά ακόμα και συνδικαλιστές δεν δήλωναν αποχή, αλλά προσωπικό κώλυμμα…

Την ώρα που προσπαθούμε να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στην νέα αξιολόγηση των «Βερναρδομητσοτάκιδων» η ΠΑΣΚΕ στις Περιφέρειες δηλώνει με ανακοίνωσή της «είμαστε παντελώς αντίθετοι» στο ΟΧΙ, δηλ. στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και ψάχνει την «καλή αξιολόγηση»!!! και μάλιστα την ίδια ώρα, που στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν την αποχή από την αξιολόγηση!!!

Θα αναφερθούμε και ειδικότερα στο ζήτημα της αξιολόγησης με ολοκληρωμένη εισήγηση, η οποία αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, για αποχή από την αξιολόγηση και συγκέντρωση των φύλλων της αξιολόγησης από το Σύλλογο…

Για αυτό δεν μας παραξενεύουν παρόμοια συμβάντα και σε άλλους χώρους…Όταν πχ στις αστικές συγκοινωνίες, την ώρα που γεμίζουν οι σταθμοί μπάρες κυνηγώντας τους ανέργους και τη φτωχολογιά, οργανώνει ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός απεργίες όχι με αιτήματα τις φτηνές και τακτικές συγκοινωνίες αλλά σε πιο χώρο του σταθμού θα μπουν οι διαφημιστικές πινακίδες.

Ή στο χώρο της δημόσιας υγείας με τα πολύ οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές να οργανώνουν αντικυβερνητικά σόου και κινητοποιήσεις χωρίς καμιά προετοιμασία, την ίδια στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Γύρω μας πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που αγανακτούν, που αμφισβητούν…

Τους δίνουμε το χέρι… στους καθημερινούς μας αγώνες.

Κριτήριο μας τα συμφέροντά μας, όχι τα κέρδη των αφεντικών. Κριτήριό μας η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, πώς αξίζει σήμερα να ζούμε και να δουλεύουμε με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και των παραγωγικών μέσων. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ανεργία των παιδιών μας, τους μισθούς πείνας και τη δουλειά – λάστιχο, το μοίρασμα μιας κακοπληρωμένης θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους.

Δεν θα ανεχτούμε την φτώχεια και την εξαθλίωση. Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πάλη ενάντια στα νέα μέτρα απαιτείται να συνδυαστεί με το σύνολο των διεκδικήσεών μας.

Για αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που έχουμε αναδείξει και προαναφέραμε (δεν τα επαναλαμβάνουμε).

Συνεχίζουμε επίσης για:

 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα της μισθολογικής μας εξέλιξης, πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας. Κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης.
 • Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές και εφάπαξ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 • Ενάντια στον Καλλικράτη, την ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια.
 • Για κάλυψη της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να μην πληρώνεται κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Για να μην υπάρχει κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη.
 • Την αναβάθμιση των παροχών για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, και μέσα από την κοινή μας δράση με άλλα σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές κλπ.
 • Δωρεάν κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μας.
 • Πλήρης νομική κάλυψη σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις διαδικασίες.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις και την παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις απολύσεις, οδηγούν σε αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο και άλλα βασικά αγαθά.
 • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις δράσεις και το συντονισμό σωματείων με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους στην πάλη για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τη λειτουργία των υπηρεσιών μας στην υπηρεσία τους.
 • Δίνουμε επίσης υπόσχεση ότι θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύημας με όσους αγωνίζονται αλλά και με όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους, τους φτωχούς στις γειτονιές.
 • Αγώνας για όλα τα μικρά και τα μεγάλα, που μας βασανίζουν καθημερινά.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στα παρακάτω ζητήματα:

 1. Των εξετάσεων οδήγησης, που η λύση που έχει δοθεί για εκτός ωραρίου εξετάσεις με σχετική αποζημίωση (ν.4402/16) λήγει στις 30-5-17. Απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση της συνέχισης εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων οδήγησης και της χορήγησης της σχετικής αποζημίωσης και επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων. Ήδη η ΟΣΥΑΠΕ έχει πάρει απόφαση για αποχή από το έργο των εξετάσεων στη περίπτωση, που δεν λυθεί το ζήτημα.
 2. Των κατασκηνώσεων. Έχουμε πλέον ολοκληρώσει την διερεύνηση των κατασκηνωτικών αναγκών. Επειδή η όποια κατασκευή κατασκήνωσης, που ζητάμε είναι χρονοβόρα, αποφασίσαμε για φέτος να εξετάσουμε άλλες εναλακτικές: να ζητήσουμε την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων από την Περιφερειακή Αρχή (να καταθέσουμε σχετικό αίτημα και αίτημα συζήτησης στο ΠΣ), να ζητήσουμε τη συμμετοχή των παιδιών μας στο κρατικό κατσκηνωτικό πρόγραμμα (Κερατέα -10 διανυκτερεύσεις), να διαπραγματευτούμε με ιδιωτικές κατασκηνώσεις (11 διανυκτερεύσειςΧ30 ευρώ είναι η πρώτη τιμή που μας έδωσαν), να ζητήσουμε τη συμμετοχή των παιδιών μας σε κατασκήνωση κάποιου υπουργείου ή άλλου φορέα ή κ.α.. Προτείνω να πάρει απόφαση η ΓΣ να εξουσιοδοτήσει και το ΔΣ για την κάλυψη από το ταμείο του ΣΥΠΑ, με ένα συμβολικό ποσό την συμμετοχή των παιδιών.
 3. Της αγοράς του νέου κτηρίου της Περιφέρειας, όπου η πρόταση στη Γ.Σ. είναι όχι μόνο να επικυρώσει τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΔΣ, αλλά και να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε και στη συνέχεια σε κάθε δυνατή ενέργεια, προσφυγή κλπ (νομική προσφυγή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) για την ακύρωση της απόφασης αυτής.
 4. Της οργάνωσης της αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την μη υλοποίηση της αξιολόγησης, σύμφωνα και με την απόφαση του ΔΣ του ΣΥΠΑ και της ΟΣΥΑΠΕ.

 Αναδεικνύουμε τις αιτίες που εμποδίζουν την επίλυση των προβλημάτων μας, που εμποδίζουν την κοινωνική πρόοδο, που αποτελούν βαρίδι στην κοινωνική εξέλιξη.

Αν δεν ξεσηκωθούμε, αν εμείς οι ίδιοι δεν δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα ζήσουμε σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας κι εξαθλίωσης.

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας για την κάλυψη των απωλειών, για μια αξιοπρεπή ζωή, ο αγώνας για την αποδέσμευση από την ΕΕ, που γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ πρέπει να συνδυστεί με την προοπτική της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αν συνεχίσουμε να τους αφήνουμε να κάνουν κουμάντο, να κάνουν πλιάτσικο στον πλούτο που υπάρχει, ενεργειακό κλπ μην παραξενευτούμε αν αποφασίσουν να λύσουν τους ανταγωνισμούς τους όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα… Έχουμε χρέος να  κατανοούμε τις εξελίξεις και να στεκόμαστε όχι κάτω από τις σημαίες των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, αλλά κάτω από τη σημαία των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων, κάτω από τη σημαία των δικών μας συμφερόντων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση της πάλης, με αυτοπεποίθηση, ζωντάνια, μαχητικότητα, επιδιώκοντας να ξεπερνιούνται αδυναμίες και δυσκολίες που υπάρχουν. Εδώ θα κριθούμε. Για να μην περνάει ο φόβος, η συναίνεση, η υποταγή, ο αυταρχισμός, η εργοδοτική τρομοκρατία. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μας.

Χρέος μας είναι να δώσουμε το χέρι σε όποιον θέλει να αντιπαλέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Μαζικοποιούμε το Σωματείο, δυναμώνουμε τη λειτουργία του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σημαντικός σταθμός της δράσης μας ήταν και ο απεργιακός εορτασμός της πρωτομαγιάς. Προγραμματίζουμε εκδηλώσεις (για την πρωτομαγιά έγιναν) και για το ασφαλιστικό και την Υγεία.

Μπροστά μας επίσης έχουμε τις κινητοποιήσεις, που έχει ήδη αποφασίσει η ΟΣΥΑΠΕ και θα εξειδικευτούν και θα προσδιοριστούν πιθανά τον Ιούνη, με ταυτόχρονες πανελλαδικές δράσεις (συγκεντρώσεις, ΓΣ, παρεμβάσεις στα ΠΣ, απεργία κλπ).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και των εμποδίων, όμως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Επιδιώκουμε μέσα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια να δυναμώσουμε το Σύλλογό μας, να μετρήσουμε βήματα στη συσπείρωση.

 Αυτή είναι η εγγύηση για τους νέους νικηφόρους αγώνες της τάξης μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.

Σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον απολογισμό, τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα δράσης, που βάζουμε μπροστά, όχι γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά γιατί παλέψαμε και παλεύουμε για τα προβλήματά μας, γιατί αντιπαλεύουμε  τις δυσκολίες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση χειραφέτησης των εργαζομένων, ανόδου του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος, για να φτάσει στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών μας.

 Ο απολογισμός αυτός και το πρόγραμμα δράσης ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 23-3-17, με 14 ψήφους στους 22. Συγκεκριμένα:

υπέρ 14 (Πανουτσάκου, Πατουλιάς, Παγανέλη, Ανδρεαδέλλης, Ντόντος, Καζάκος, Δοξακίδης, Ηλιόπουλος, Αγάκου, Κοντούδης, Ζαβερδινός, Στεβή, Κορκίδου, Μούσιου)

κατά   7 (Κυριακόπουλος, Φωτεινός, Πνακάς, Γεμενετζή, Στασινοπούλου, Καπόγιαννης,  Τσιάμας)

λευκό  1 (Ιωακειμίδου)

απόντες 3 (Μπορδόκα, Πράσινος, Πετάκος)


ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΠΑ

Εισαγωγικό σημείωμα Απολογισμού & Προϋπολογισμού

 •  Οι εκλογές έγιναν 09/12/2015 και το βιβλίο ταμείου, παραστατικά, κλπ, καθώς και τα μετρητά παραδόθηκαν από τον πρώην ταμία σε διαπαραταξιακή επιτροπή στις 19/05/2016, δηλαδή έξι μήνες μετά.
 • Τα γραφεία αν και είχαν παραχωρηθεί 2 χρόνια πριν σε Σύλλογο και Ομοσπονδία από την Περιφερειακή Αρχή παρέμεναν σαν αποθήκη, οπότε έπρεπε να ανακαινιστούν ώστε να είναι λειτουργικά και να καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης των αρχείων αλλά και φιλοξενίας συνδικαλιστικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου.
 • Ολοκληρώσαμε τη βασανιστική διαδικασία της τακτοποίησης-διόρθωσης των φορολογικών στοιχείων του Συλλόγου, ήτοι:
  1. Εντοπίστηκε ότι κατά το άνοιγμα του ΑΦΜ στην Εφορία δηλώθηκε ο Σύλλογος ότι θα κρατάει Βιβλία (θεωρημένων) Εσόδων-Εξόδων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα μιας και είμαστε συνδικαλιστικός φορέας και βέβαια ποτέ δε θεωρήσαμε βιβλία Εσόδων-Εξόδων.
  2. Προχωρήσαμε στη μεταφορά της έδρας μας από την Κηφισίας στη Συγγρού, διαδικασία που απαιτούσε την ηλεκτρονική δήλωση της παραχώρησης των γραφείων, καθώς και έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας.
 • Πάρθηκε απόφαση για τις δαπάνες άνω των 200€ να προηγείται ενημέρωση του ΔΣ του ΣΥΠΑ. Για όλες τις δαπάνες που πραγματοποίησε ο Σύλλογος έχουν παρθεί αποφάσεις (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία) από το ΔΣ.
 • Για λόγους διαφάνειας και λειτουργικότητας ολοκληρώθηκε η διαδικασία συναλλαγών μέσω web-banking. Η βούλησή μας είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές ηλεκτρονικά.
 • Το καταστατικό προβλέπει να αποδίδεται το 20% του ταμείου στις τοπικές διοικούσες. Η πρόβλεψη αυτή του καταστατικού είναι μη εφαρμόσιμη αφού σε καθεστώς capital controls δικαιούσαι 1 τραπεζικό λογαριασμό ανά ΑΦΜ. Ο Σύλλογος έχει 1 ΑΦΜ και δεν μπορεί να ανοίξει άλλους τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε βέβαια είναι δυνατόν να κατατίθενται χρήματα σε προσωπικούς λογαριασμούς. Εκτός από την τεχνοκρατική πλευρά υπάρχει και η συνδικαλιστική, μιας και η πείρα δείχνει ότι η λειτουργία των ΤΔ έχει αδυναμίες και μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων αντικειμενικά καλύπτονται από το κεντρικό Δ.Σ., ανεξάρτητα σε ποια Περιφερειακή Ενότητα εργάζονται οι συνάδελφοι. Για το λόγο αυτό το ταμειακό διαθέσιμο κρατείται από το κεντρικό ΔΣ. Βέβαια εννοείται ότι δράσεις των Παραρτημάτων θα καλύπτονται από το κεντρικό ταμείο.
 • Ο προϋπολογισμός 2017 είναι ενδεικτικός. Έξοδα που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να φρενάρει οποιαδήποτε επιπλέον δράση αποφασίσει το ΔΣ.

ΑΘΗΝΑ, 11/05/2017


ΣΥΠΑ αποστολή Διοικητικού Απολογισμού -Προγράμματος Δράσεις και Οικονομικού Απολογισμού

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗ 11-5-17

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΜΟΥ-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015-2016

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *