Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Προτεινόμενα μέσα για τις Τεχνικές Υπηρεσίες
Untitled
Προτεινόμενα μέσα για τις Τεχνικές Υπηρεσίες
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα 8 – 4 -2024

                                         Αρ. Πρωτ.: 76

 

Προς

Περιφερειάρχη Αττικής

κ. Ν. Χαρδαλιά

 

Θέμα: Προτεινόμενα μέσα για εξοπλισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

 

Σας καταθέσουμε πρόταση για τον εξοπλισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως μας ζητήσατε κατά την προηγούμενη συνάντησή μας, με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα, σημειώνοντας ότι  είναι σχεδόν ίδιες σε όλες τις Διευθύνσεις.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά στοιχεία από προγράμματα και συσκευές, όπως μας ζητήσατε με ενδεικτικές τιμές, χωρίς να “κοστολογούμε” όμως την αναγκαία συντήρηση κλπ, μετά την σχετική διερεύνηση που έκανε το μέλος του Δ.Σ. Σωτήρης Δοξακίδης (μηχανικός), σημειώνοντας ότι η χρήση όλων τα παρακάτω για να είναι αποτελεσματική απαιτείται η επίλυση των ζητημάτων:

  • στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών με επιστημονικό, εργατοτεχνικό και βοηθητικό προσωπικό,
  • Προμήθειας ειδικών οχημάτων και εργαλείων,
  • πλήρους κάλυψης των αποζημιώσεων των μετακινήσεων των υπαλλήλων,
  • πλήρους νομικής στήριξης στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών,
  • πλήρους νομικής κάλυψης των υπαλλήλων, που διώκονται από “τρίτους”,
  • Λήψης μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, προμήθειας και χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας κλπ.

 

Προγράμματα Υπολογιστή

  • Σχεδιαστικό πρόγραμμα Autocad άδεια για 3 χρόνια: 6000 €  + ΦΠΑ (έχουν καταργηθεί πλέον οι μόνιμες άδειες για το Autocad)

 

Εναλλακτικά υπάρχουν άλλες λύσεις σχεδιαστικών προγραμμάτων CAD που επεξεργάζονται σχέδια dwg όπως ARCHLine XP PROFESSIONAL (μόνιμη άδεια 2850€ + ΦΠΑ)

Όλες οι τεχνικές υπηρεσίες χρειάζονται σχεδιαστικό πρόγραμμα, τουλάχιστον σε κάποιους  υπολογιστές, για να ελέγχουν αιτήματα πολιτών και εταιρειών. Κάποιες Διευθύνσεις δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Στην Δ/νση Τεχνικών Έργων για παράδειγμα έχουν σχεδιαστικό πρόγραμμα αλλά χρειάζεται ανανέωση η συνδρομή του. Στην Διεύθυνση Aντιπλημμυρικών έχουν GstartCAD.     

 

  • Προγράμματα για την παρακολούθηση δημόσιων έργων (επιμετρήσεις, λογαριασμοί, κλπ). Είναι απαραίτητα προγράμματα και μάλιστα σε όλους τους τεχνικούς υπαλλήλους που επιβλέπουν δημόσια έργα ή κάνουν διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

 

ErgoXP 2 plus 2023 (1000€ +ΦΠΑ)

https://buildinghow.com/el-gr/Προϊόντα/ErgoXP2

Εναλλακτικά

ACEERPeCM θέλει επικοινωνία για τιμή https://www.unisystems.com/products/ace-erp-            ecm

Εναλλακτικά

Παρακολούθηση Δημοσίων Έργων ERGO (2500+ΦΠΑ)

https://digital-e.gr/product/παρακολούθησης-δημοσίων-έργων/

 

  • Συνδρομή σε ιστοσελίδες.

https://ergolhpths.gr

https://www.e-nomothesia.gr

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο κάποιες Διευθύνσεις έχουν πρόσβαση στο ΝΟΜΟΣ, όπως η ΔΤΕ Ανατολικής Αττικής αλλά όχι όλες. 

 

 Ηλεκτρονικές συσκευές

  • GPS ακριβείας

 

Χρειάζονται για να μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα και με ακρίβεια στο πεδίο οριζοντιογραφικά στοιχεία και μετρήσεις υψομέτρων.   

 

Δέκτης Leica GS07. Ενδεικτικό κόστος αγοράς αυτού του δέκτη, ανέρχεται στα 7.100,0 € + ΦΠΑ (περιλαμβάνεται χειριστήριο, στειλεός, λογισμικό πεδίου με ενεργές τις συνήθεις εφαρμογές πεδίου). Ο συγκεκριμένος δέκτης έχει τη δυνατότητα αν τον συνδυάσεις με την υπηρεσία Smartnet + του δικτύου metrica, εάν είσαι στο πεδίο και χάσεις το σήμα κινητής τηλεφωνίας έως και 10 λεπτά να συνεχίζεις να μετράς μέχρι να το ξαναβρεί ο δέκτης. Το κόστος του Smartnet + ανέρχεται στα 720,0 € + ΦΠΑ / έτος.

Εναλλακτικά:

Δέκτης Geomax Zenith 60. H Geomax ανήκει στον ίδιο όμιλο με τη Leica και ο δέκτης αυτός φοράει την ίδια πλακέτα με τον Leica.

https://geomax-positioning.com/products/gnss/zenith60

Με ΙΜU και UHF για να μπορεί να μετράει υπό κλίση και αν θέλεις να το χρησιμοποιείς και ως base και ως rover. Επομένως κόστος απόκτησης 7.500,0 € + ΦΠΑ και ετήσια συνδρομή 300,0 € + ΦΠΑ / έτος.

Εναλλακτικά συστήματα είναι και της εταιρείας TOPCON.

 

  • Αγορά DRONE

Ενδεικτικός τύπος Mavic 3 Enterprise με 2 χρόνια εγγύηση ανέρχεται στα 4090,0 € +     ΦΠΑ (μαζί με τα απαραίτητα εξαρτήματα). Σημειώνεται ότι επιπλέον χρειάζεται και ετήσια συνδρομή 300,0 € + ΦΠΑ / έτος.

 

Σημείωση:  Το συγκεκριμένο drone με τη συνδρομή μπορεί να και δίνει ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ που δίνει και το GPS ακριβείας και προφανώς δεν χρειάζεται να πάει κάποιος και στο σημείο  (βλ. σε δυσπρόσιτα μέρη).

 

Εάν αγοραστεί drone θα πρέπει να αγοραστεί και πρόγραμμα επεξεργασίας και σύνδεσης των αεροφωτογραφιών.

PIX4Dmapper 4,690 €  (μόνιμη άδεια).

 

  • Tablet

 

Χρειάζονται για την άμεση πρόσβαση σε στοιχεία και συστήματα της υπηρεσίας (σχέδια, έγγραφα κ.λ.π.). Υπάρχει μεγάλη γκάμα συσκευών tablet άρα και τιμών.

 

 

  • Road Mapping ( ή αλλιώς συστήματα φωτογραμμετρίας)

 

Είναι συστήματα με κάμερες, καταγραφικά, gps, ειδικά προγράμματα κλπ, που προσαρμόζονται σε οχήματα και εντοπίζουν βλάβες, κακοτεχνίες κλπ στις οδούς με ακρίβεια. Προσαρτάται ενδεικτικά στην παρούσα έκθεση ενημερωτικό φυλλάδιο εταιρείας που έχει αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα και ενοικιάζει την υπηρεσία αυτή.

Έχοντας δεδομένη την ευθύνη για 15θήμερη τουλάχιστον επίσκεψη-έλεγχο στους δρόμους αρμοδιότητας μας, θεωρούμε ότι θα έπρεπε η Περιφέρεια να έχει δικά της τέτοια συστήματα, μετά από πιο εντατική έρευνα, μαζί με εξοπλισμένα οχήματα, τόσο για τον εντοπισμό και την καταγραφή βλαβών του οδοστρώματος, ζημιών σε στοιχεία ασφαλείας του οδικού δικτύου (στηθαία, νησίδες ασφαλείας, σήμανση κ.ο.κ.) αρμοδιότητάς της, στο πλαίσιο της επιτήρησης όσο και για την συντήρηση, άμεση επέμβαση για την πλήρη και έντεχνη αποκατάσταση των βλαβών, φθορών, ελλείψεων κλπ που διαπιστώνονται.

Τα συστήματα αυτά όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μέσω εργολαβιών στοιχίζουν εκατονταπλάσια!!! Ενδεικτικά εργολαβία που χρησιμοποιήθηκε πληρώθηκε με 85.000 ευρώ το μήνα (χωρίς ΦΠΑ), στοιχείο που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η στελέχωση και ο εξοπλισμός με όλα τα απαραίτητα μέσα των τεχνικών υπηρεσιών αποτελεί την πιο οικονομική, και ολοκληρωμένη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων μας και την πιο αποτελεσματική λύση.

Τέλος σας επισυνάπτουμε ενδεικτικές αναφορές των υπαλλήλων της ΔΤΕ Ανατολικής Αττικής (2017, 2020 και 2022), για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *