Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Untitled
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα   10-3 -2024

                                        Αρ. Πρωτ.: 52

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

Στις 7-3-2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον  Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά στο γραφείο του και τέθηκαν από πλευράς του Δ.Σ. συμπυκνωμένα τα κύρια αιτήματα μας, τόσο θεσμικού όσο και οικονομικού περιεχομένου.

Ζητήσαμε την παρέμβασή του, ως υπευθύνου των νομοθετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της ΕΝΠΕ  και προκειμένου να γίνουν πιο αξιοπρεπείς οι μισθοί των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας, ζήτημα που συνδέεται με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών (έχουμε 1.562 κενές οργανικές θέσεις) να ενισχύσει τα αιτήματα μας και να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου του ότι είναι τέτοια η «διαρροή» συναδέλφων με προσόντα, ιδιαίτερα από την Περιφέρεια Αττικής, που έχουμε φθάσει στο σημείο η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει παραπλήσιο αριθμό εργαζομένων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας…

Ταυτόχρονα,  θέσαμε το ζήτημα ότι η περικοπή του 13ου & 14ου μισθού, η μη αναγνώριση μισθολογικά της προϋπηρεσίας στο ιδιωτικό τομέα και άλλα χαράτσια που παραμένουν στους μισθούς μας (εισφορά αλληλεγγύης, πάγωμα διετίας 2015-2017), ρίχνουν στα «τάρταρα» τους μισθούς ενός νεοπροσλαμβανόμενου, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ένας μηχανικός, που μπορεί να διαθέτει εξειδίκευση και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, να ξεκινά να εργάζεται στην Περιφέρεια με 800€…

Τονίσαμε ότι αυτός είναι ο λόγος του ότι το 40% των διοριστέων με την 13Κ προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν αποδέχτηκε εν τέλει το διορισμό του, καθώς και ότι μεγάλος αριθμός νεοπροσλαμβανόμενων παραιτούνται της πρόσληψης, όταν δηλαδή συνειδητοποιήσουν με τι μισθό θα ξεκινήσουν να εργάζονται…

 

Ειδικότερα θέσαμε το ζήτημα της ενίσχυσης των μισθών μας μέσω:

 1. Της χορήγησης ελεγκτικού επιδόματος – αίτημα το οποίο ουσιαστικά ισοδυναμεί με εξομοίωση με άλλους κλάδους και υπουργεία. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την κοστολόγηση του αιτήματος αυτού, όπως και του παρακάτω.
 2. Της χορήγησης πάγιων οδοιπορικών για τις εντός έδρας μετακινήσεις στους συναδέλφους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενημερώνοντας τον Περιφερειάρχη για το περιεχόμενο της σχετικής τροπολογίας που καταθέσαμε αλλά βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών… με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, να επωμίζονται ένα κόστος που δεν τους αναλογεί και να υποβάλλονται στη βασανιστική διαδικασία κατάθεσης πληθώρας δικαιολογητικών για να εισπράξουν στο τέλος το αστείο ποσό του 1€/ημέρα… , επιβαρύνοντας δυσανάλογα τις οικονομικές υπηρεσίες.
 3. Της χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, τονίζοντας την πολύμηνη κυβερνητική κωλυσιεργία στην έκδοση σχετικής Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρά τις μέχρι τώρα υποσχέσεις των Υπουργών Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν το επίδομα αρκετοί κλάδοι των εργαζομένων στις Περιφέρειες, οι οποίοι σύμφωνα με το υπάρχον “πόρισμα” το δικαιούνται…

 

Αναφορικά  με την εκλογική αποζημίωση μπροστά στις ευρωεκλογές ο Περιφερειάρχης επανέλαβε αυτό που ήδη έχουμε ανακοινώσει μετά την 1η μας συνάντηση, ότι θα συνεχιστεί η συμμετοχή στα συνεργεία από εκεί που σταμάτησε η σειρά της κλήρωσης στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, χωρίς να ξαναμπούν όσοι πήραν μέρος στις προηγούμενες (εκτός βέβαια των ex officio).

Σε σχέση με την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει, που αποτελεί και το “άλλοθι” της εργολαβοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών μας, ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι για το 2024 δεν προβλέπεται έγκριση προσλήψεων για τις Περιφέρειες.

Μας ενημέρωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού, με χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο να μας δώσει το σχετικό σχέδιο.

 

Επίσης, τέθηκαν τα όλα ζητήματα που άπτονται των συνθηκών εργασίας και της καθημερινότητας των εργαζομένων :

 

 1. Υγεία και ασφάλεια. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τη στέγαση και την καθαριότητα, να γίνει ευρύτερος σχεδιασμός. Να στηθούν ιατρεία με μόνιμο ιατρό, εξοπλισμένα με απινιδωτή κλπ, ξεκινώντας από τα κτήρια που στεγάζουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Να γίνει επιμόρφωση των εργαζομένων για ζητήματα πρώτων βοηθειών. Να γίνουν ασκήσεις για πυρασφάλεια στα κτήρια. Ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίου περίπου 15.000 τμ. στο Χολαργό στο χώρο ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, όπου εκεί θα στεγαστούν υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα.
 2. Να ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ΜΑΠ, και να προχωρήσουν οι διαδικασίες χορήγησης, ζητήματα, που χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης ως αυτονόητα.
 3. Πλήρης νομική κάλυψη σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, με προπληρωμή δικηγόρου επιλογής μας. Μέχρι να τροποποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή η ισχύουσα ρύθμιση (άρθρο 52 παρ.1 Ν.4674/2020), να γίνεται χρήση της ρύθμισης του άρθρου 176 παρ. 1 περ. ιβ του ν. 3852/2010, που γίνεται κατά κόρον για τους αιρετούς, όπου εφαρμόζεται κατ` αναλογία το άρθρο 281 του ν. 3463/2006 (Α` 114), πρόταση στην οποία συμφώνησε ο Περιφερειάρχης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εκτός των προβλεπόμενων όρων και πλαφόν στο ποσό. Ζητήσαμε και αποδέχτηκε την παρέμβαση, την νομική κάλυψη και την ηθική στήριξη συναδέλφισσας, που καλείται να καταθέσει ανωμοτί, μετά από μήνυση/έγκληση για το ζήτημα της αδειοδότησης του γηπέδου της ΑΕΚ, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου για ανάλογα περιστατικά.
 4. Για τις Τεχνικές Υπηρεσίες θέσαμε το ζήτημα της υποστελέχωσης, της έλλειψης μέσων, σχεδιαστικών προγραμμάτων κλπ. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το μέλος του Δ.Σ. Σωτήρη Δοξακίδη να φτιάξει και να δώσει άμεσα λίστα με όλα τα αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλιστούν και μας έθεσε το ζήτημα του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων (πχ εποπτεία, ηλεκτροφωτισμός & συντήρηση δρόμων), που θέλει να το αντιμετωπίσει με τον νέο Οργανισμό.
 5. Στο αίτημά μας για θωράκιση των διαδικασιών των Δ/νσεων Μεταφορών ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι άμεσα θα ανακοινώσει αλλαγές σε διαδικασίες των Δ/νσεων Μεταφορών με την ψηφιοποίησή τους.
 6. Ενημερωθήκαμε ότι ζήτησε τρίμηνη παράταση από το ΕΙΣΕΠ για την ολοκλήρωση της επιλογής των Γενικών Διευθυντών. Εμείς αναδείξαμε την ανάγκη να σταματήσει το καθεστώς των αναθέσεων και να προχωρήσουν οι επιλογές για το σύνολο των θέσεων, που δεν έχουν γίνει εδώ και 15 χρόνια.
 7. Θέσαμε το αίτημα επιστροφής στην Περιφέρεια Αττικής των συναδέλφων που αποσπάστηκαν υποχρεωτικά στο Φορέα Λαϊκών Αγορών, στο τέλος του 2024, όπου λήγουν τα δύο έτη της απόσπασης και γι αυτό το σκοπό πρέπει να επιταχυνθούν από τον Φορέα οι διαδικασίες πρόσληψης.
 8. Ζητήσαμε τη διεύρυνση της ρύθμισης για τις κατασκηνώσεις, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα και για τα ΚΔΑΠ.
 9. Κάναμε καθαρό, ότι ως ΔΣ θα αποκαλύψουμε και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε “παρέμβαση” αιρετού στις υπηρεσίες, όπως έχουμε κάνει και στις προηγούμενες διοικήσεις….
 10. Θέσαμε το ζήτημα της τραγικής κατάστασης της επιφόρτισης καθηκόντων και όγκου δουλειάς στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ είναι υποστελεχωμένες και χωρίς υποστήριξη συμβουλευτικής του έργου τους, την οποία αναγκάζονται να καλύπτουν από την τσέπη τους.
 11. Για το ζήτημα των συμβασιούχων συναδέλφων και την ανάγκη παραμονής τους, ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες στις υπηρεσίες μας, αλλά θα ακολουθήσει τη νομοθεσία και θα ασκήσει εφέσεις σε θετικές αποφάσεις τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *