Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
329_afisa_ekpaideusi
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα  17- 1 -2024

                                       Αρ. Πρωτ.: 13

 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΟΟΔΟΣ» ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Ως Δ.Σ. καταδικάζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η οποία θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και την απαξίωση των παρεχόμενων τίτλων.     

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνοντας την πολιτική του «Πανεπιστημίου ΑΕ», που δρομολόγησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο που είναι εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, αντί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες γονείς, φοιτητές και μαθητές.

Εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οι γονείς δεν θα πάψουμε να ματώνουμε από το Δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας. Ούτε βέβαια το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημόσιων πανεπιστημίων θα αναβαθμιστεί.  Ποιός τομέας του δημοσίου αναβαθμίστηκε όταν έδρασε δίπλα του ο ιδιωτικός; Έχουμε πικρή πείρα από την πολιτική αυτή στην Υγεία, στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα ΚΤΕΟ και αλλού.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί χρόνιες απαιτήσεις της Ε.Ε. και παρακάμπτοντας με απαράδεκτο τρόπο το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιχειρεί να δώσει χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να δραστηριοποιηθεί στον εν Ελλάδι «παρθένο» κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σίγουρη κερδοφορία.

Εάν εφαρμοστεί η πολιτική αυτή θα διαμορφωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα (οι λίγοι) θα αγοράζουν πανάκριβα την είσοδό τους σε αυτήν. Όσοι δεν έχουν, δηλαδή τα παιδιά της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, θα δίνουν πανελλαδικές, βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπαθειών τους, αφού κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν στην ίδια σχολή απλά … πληρώνοντας!

Πρόκειται για προσπάθεια «νομιμοποίησης» της κατάφωρης αδικίας του «θα πληρώνω και θα περνάω σε όποια σχολή θέλω».

Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των τίτλων θα υποσκάψει περαιτέρω την αξία τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι με παραπλήσια πτυχία να κονταροχτυπιούνται σε λίγα χρόνια για μια θέση εργασίας…

Αναφορικά με το περιεχόμενο της παραγόμενης γνώσης και έρευνας, η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων «…θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, στην εντονότερη εξάρτηση της εφαρμοσμένης έρευνας από ιδιωτικούς φορείς και στο χτύπημα της βασικής έρευνας», όπως σημειώνει ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑIΡΕΣΗ! 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Η κυβέρνηση με ψευτοεπιχειρήματα προσπαθεί να πείσει ότι είναι πρόοδος, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, ισχυρίζεται ότι έτσι θα επιλυθεί το ζήτημα της «διαρροής» των φοιτητών στο εξωτερικό, ότι μέσα από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μεγαλώσει ο ανταγωνισμός και θα βελτιωθούν τα δημόσια πανεπιστήμια κ.α.!!!

Εμείς μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές απαντάμε:

 • Πρόοδος είναι το να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας χωρίς να βάζουμε το χέρι στη τσέπη, το να υπάρχουν σύγχρονα, εξοπλισμένα και πλήρως στελεχωμένα σχολεία και πανεπιστήμια, το να παρέχεται πλήρης φοιτητική μέριμνα σε όλους τους φοιτητές (στέγαση, σίτιση κλπ).
 • Εάν θέλει η κυβέρνηση να σταματήσει η «διαρροή» των φοιτητών στο εξωτερικό ας καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων κλπ, ώστε να μπαίνουν περισσότεροι στα δημόσια πανεπιστήμια κι έτσι να παράγουμε το επιστημονικό δυναμικό που έχει ανάγκη ο λαός μας. Γιατί ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι  “δίκαιο” οι πολλοί να εισάγονται με ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάποιοι λίγοι με… ελάχιστη βάση πληρωμής. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι  «δίκαιο» κάποιος με 8.000 μόρια να μένει εκτός Πανεπιστημίου αλλά κάποιος άλλος με 0 μόρια και 120.000 ευρώ για δίδακτρα να γίνεται γιατρός (όπως στην Κύπρο);
 • Εάν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα μείωνε την κρατική χρηματοδότησή τους, που τα τελευταία χρόνια από 380 εκατομμύρια που ήταν το 2009 την έφτασε στα 127!!!! (μείωση κατά 66%).
 • Εάν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα άφηνε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 70 πανεπιστημιακά Τμήματα και τους αποφοίτους τους αλλά την ίδια ώρα να τα αναγνωρίζει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια!

Ως Δ.Σ. ενώνουμε τη φωνή μας με τους δεκάδες φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους ΔΕΠ, καθώς και με τους πάνω από 700 πανεπιστημιακούς και ερευνητές που υπογράφουν κοινό κείμενο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το αναχρονιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Την περασμένη Πέμπτη η πλειοψηφία στα ΑΕΙ, με ένα τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, μίλησε:

Πάρτε το πίσω!

Η ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ

Όχι στην επιστροφή στον εκπαιδευτικό Μεσαίωνα και στη λογική “όποιος έχει λεφτά, σπουδάζει”.

Το ίδιο θα βροντοφωνάξουν και στις 18 Γενάρη, στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 18 Γενάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές, επαγγελματικά δικαιώματα και πλήρη πρόσβαση με αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

 • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
 • Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια – όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
 • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
 • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
 • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων
 • Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *