Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Untitled
ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα  18- 12 -2023

                                        Αρ. Πρωτ.: 226

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ «ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ» – ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

                                             

Άλλη μια έκθεση τεχνικού ασφαλείας έφερε ξανά στην επιφάνεια, όσα έχει καταγγείλει και αναδείξει ο Σύλλογος μας επανειλλημένα, δηλαδή ότι ο έλεγχος των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, με τις διαδικασίες και τον τρόπο που γίνεται, γίνεται συχνά για να βγάλει τη υποχρέωση του από το νόμο ο εργοδότης- Περιφερειάρχης.

Ο λόγος για την έκθεση του τεχνικού ασφαλείας για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη 2023 στις υπηρεσίες που στεγάζονται στα κτίρια της Λ. Αλεξάνδρας αρ.196 (Δ/νσεις Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κ.Τ.), όπου στον έλεγχο της χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας έχει σημειώσει, ότι «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΟΝΟ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ» !!!

Αλήθεια πόσο πιο έκδηλα θα μπορούσε να αποκαλυφθεί, ότι συχνά ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης) παίρνουν τη δουλειά, τη διεκπεραιώνουν όπως όπως και πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να μελετήσουν από πριν ποιες υπηρεσίες θα ελέγξουν, τι ειδικότητες υπηρετούν σε αυτές και τι αρμοδιότητες εκτελούν! Δεν εξετάζουν με ποιους επικίνδυνους παράγοντες έρχονται σε επαφή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους!

Μάλιστα οι εκθέσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που γίνεται η αποτίμηση των ΜΑΠ σε χρήμα σε όσους δικαιούχους δεν τους χορηγήθηκαν τα προηγούμενα έτη!

Και βέβαια εάν έστω είχε μπει η Εταιρεία στον κόπο να συναντηθεί με το Σύλλογο των υπαλλήλων της Περιφέρειας και την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας του Συλλόγου, θα μπορούσε να είχε ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα ζητήματα που συνδέονται με την εκτέλεση αρμοδιοτήτων εργαζομένων των συγκεκριμένων Δ/νσεων καθώς και προβλήματα ασφάλειας στα κτίρια των υπηρεσιών που έχει αναδείξει κατά καιρούς ο Σύλλογος.

Αφού λοιπόν δε συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων, αλλά ούτε και έψαξε…..να την ενημερώσουμε «κατόπιν εορτής»:

  • Εκτός από διοικητικούς υπαλλήλους, οι ειδικότητες των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Δ/νσεις αυτές είναι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Απολυμαντές, Επισκέπτριες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Κοινωνιολόγοι, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, οδηγοί.
  • Ενδεικτικά μέσα στις αρμοδιότητες των παραπάνω υπαλλήλων είναι οι αυτοψίες ανθυγιεινών εστιών και η επίβλεψη εξυγίανσης τους, ο έλεγχος ψυκτικών θαλάμων τροφίμων, η επίβλεψη της απολύμανσης οστών προς μεταφορά, ο ψεκασμός για τη διενέργεια εντομοκτονιών και απολυμάνσεων χώρων, οι εμβολιασμοί και η ταξιδιωτική ιατρική, το πρόγραμμα οδοντιατρικής παρακολούθησης μαθητών σχολείου, η εξωτερική υπηρεσία που εκτίθενται στις διάφορες καιρικές συνθήκες.
  • Ο έλεγχος της χορήγησης των ΜΑΠ είναι ζήτημα υγείας και ασφάλειας που ο τεχνικός ασφαλείας όφειλε να «τσεκάρει».
  • Στο έντυπο ελέγχου, στο πεδίο των ΜΑΠ, υπάρχουν επίσης οι επιλογές ναι, όχι, ελλιπή. Επισημαίνουμε λοιπόν ότι δεν υφίσταται η έννοια της επάρκειας ή μη στα ΜΑΠ. Είτε χορηγούνται είτε δε χορηγούνται! Γιατί ακόμα και ένα μέσο να μη χορηγείται ή να μη χορηγούνται σε όλους τους υπαλλήλους, αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένοι κάποιοι υπάλληλοι σε κάποιον από τους κινδύνους.

Τέλος για άλλη μια φορά εντοπίζουμε το ίδιο απαράδεκτο γεγονός. Να είναι τα βιβλία του τεχνικού ασφαλείας υπογεγραμμένα μόνον από τον ίδιο κι όχι και από τον Περιφερειάρχη (εργοδότη) όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία. Είναι λοιπόν ενημερωμένος ο Περιφερειάρχης για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες;

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και να στελεχωθούν τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό «γραφεία», ώστε αδιάλειπτα να εντοπίζονται όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να εισηγούνται για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.
  • Να διορθωθούν άμεσα όλες οι επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε όλες τις Εκθέσεις όλων των Τεχνικών Ασφαλείας.
  • Να δρομολογηθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας και να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με θέρμανση και ψύξη, καθαριότητα, πυρασφάλεια, ηλεκτρολογική ασφάλεια, φαρμακείο κ.λπ.
  • Χορήγηση όλων των απαιτούμενων ΜΑΠ σε είδος με δημιουργία αποθέματος σε αποθήκη της Περιφέρειας, ώστε να γίνεται άμεσα η αντικατάσταση των φθαρμένων.
  • Προληπτικές εξετάσεις όπως απαιτούνται ανά ειδικότητα και εργασία.

Π.Α.

-Περιφερειάρχη Αττικής

-ΕΞΥΠΠ Παραδείσης και Συνεργάτες

kimonal1@otenet.gr

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *