Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
barbakeios-11
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα   21-11 -2023

                                       Αρ. Πρωτ.: 208

Προς

1.Περιφερειάρχη

2.Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

3.Υπουργείο Εσωτερικών

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την αύξηση του ημερήσιου τέλους κατά 25% (από 4 σε 5 ευρώ) για τους εμπόρους των λαϊκών αγορών της Αττικής, την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 15-11-23 (κατά ψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής), προϋπόθεση για την ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δ.Σ. του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών.

Θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους

Η αύξηση αυτή έρχεται μέσα σε συνθήκες ανελέητης ακρίβειας σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και ενεργειακής φτώχειας για όλο τον εργαζόμενο λαό, αλλά και του νέου χτυπήματος στο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών με μικρά και μεσαία εισοδήματα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο την ψήφιση του οποίου προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν μάλιστα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, καθώς έχει καταργηθεί για αυτούς το αφορολόγητο.

H αύξηση του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν παραγωγοί και έμποροι στις λαϊκές αγορές θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν από πολύ μεγάλα χρέη που δημιουργήθηκαν: 

  • Την περίοδο της πανδημίας και την κυβερνητική πολιτική που ενώ άφηνε τα super markets να αλωνίζουν με διευρυμένο ωράριο, στις λαϊκές αγορές είχε επιβάλλει το μέτρο του 50-50, της λειτουργίας δηλαδή του μισού αριθμού πάγκων.
  • Από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και εφόδια.
  • Από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που υπέστησαν παραγωγοί από την Θεσσαλία, την Βόρεια Εύβοια και αλλού και τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση ως αποζημίωση.

Η παραπάνω κατάσταση έχει ήδη «πετάξει» εκτός λαϊκών αγορών ένα σημαντικό μέρος παραγωγών και εμπόρων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα. Ήδη είναι εκατοντάδες οι άδειες που έχουν ανακληθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αδυναμίας των παραγωγών και των έμπορων να ανταποκριθούν στα χρέη τους από το ημερήσιο τέλος στην Περιφέρεια, ενώ θα μπορούσε να γίνει μείωση του ημερήσιου τέλους και ρυθμίσεις στα χρέη παραγωγών και έμπορων, ώστε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη στάση του Συλλόγου μας απέναντι στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικούμενου και αυτοχρηματοδοτούμενου Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…..ο νέος φορέας έγινε κατά «παραγγελία» των μεγαλοπαραγόντων Επαγγελματιών και Παραγωγών των Λαϊκών Αγορών» και συνέχιζε ότι «είμαστε ενάντια όχι μόνο για τον λόγο ότι στη διοίκηση του θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι τους, ελέγχοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους, αλλά και για τον λόγο ότι η μετατροπή σε ΝΠΔΔ είναι το πρώτο βήμα για την μετέπειτα μετατροπή σε ΝΠΙΔ, και πρόκριμα για να γίνει Α.Ε.! Προωθείται η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η εκτόπιση από τους πάγκους των λαϊκών αγορών χιλιάδων φτωχών λαϊκατζήδων, παραγωγών και μεροκαματιάρηδων, για να παραδώσει τις λαϊκές αγορές στους μεγαλέμπορους και στις αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ.»

Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι τα λεφτά δε φτάνουν! Και αντί να επαναφέρουν την αρμοδιότητα οργάνωσης και ελέγχου των Λαϊκών Αγορών στην Περιφέρεια Αττικής και στην κρατική χρηματοδότηση, αποφάσισαν να τα πάρουν από τους εμπόρους, των οποίων η πλειοψηφία τα βγάζει πέρα δύσκολα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, εντείνοντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια των αποσπασμένων παρά τη θέλησή τους συναδέλφων μας, αφού η μισθοδοσία τους θα εξασφαλίζεται «στο εξής» από τα έσοδα του Φορέα…

Και βέβαια δεν είναι ασύνδετη αυτή η εξέλιξη με το πιθανό σενάριο, να αξιοποιήθηκε προσχηματικά η ανάγκη κάλυψης της μισθοδοσίας των συναδέλφων, την ώρα που ακούγεται ότι

θα δοθεί παράταση στην κάλυψη της μισθοδοσίας των συναδέλφων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να επιβληθεί και να μείνει βέβαια, το νέο  χαράτσωμα των εμπόρων, που θα ενισχύσει παραπέρα την ακρίβεια που θα έρθουν αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *