Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Untitled
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Αθήνα  12 – 9 -2023

                                           Αρ. Πρωτ.: 160

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!

Τραγική παραμένει η κατάσταση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν θέση στην προσχολική αγωγή για όλα τα βρέφη και τα νήπια των λαϊκών οικογενειών, με εγκληματική ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων γονιών εργαζομένων, για το πως θα τα βγάλουν πέρα. Το τοπίο είναι ακόμα χειρότερο στα βρεφικά τμήματα (έως 2,5 ετών), όπου υπάρχει τεράστια ανεπάρκεια.

Είναι αποκαλυπτικές οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Δ. Μηχαηλίδου σε συνέντευξη στις 31-8-2023:

«….το πρόβλημα υπάρχει στις οικογένειες που έχουν πάρει κουπόνι (voucher) αλλά θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφικό σταθμό και εκεί δεν έχουμε τις θέσεις. Έχουμε γύρω στα 180.000 βρέφη μέχρι 2,5 ετών και έχουμε 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το κράτος δεν δίνει το κουπόνι, αλλά ότι δεν βρίσκεις θέση με το κουπόνι». Δηλαδή οι θέσεις που υπάρχουν αφορούν μόλις το 14% των βρεφών!

Και επιπλέον δήλωσε, πως σχεδιάζεται «πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατομμυρίων έτσι ώστε οι 25.000 να γίνουν 75.000 θέσεις» ….. Δηλαδή η υφυπουργός παραδέχτηκε πως ακόμα και με τα σχέδια επί χάρτου, δεν μπορεί να καλυφτεί παρά μόνο το 41% των βρεφών!!!!  Χαρακτηριστικά μόνο στο Δήμο Αθηναίων φέτος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απορριφθούν 400 περίπου αιτήσεις για θέση σε βρεφικό τμήμα, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια έχουν κλείσει 9 παιδικοί σταθμοί που κρίθηκαν ακατάλληλοι, όμως δεν αντικαταστάθηκαν με νέους και σύγχρονους!

Επίσης παραδέχτηκε πως για τον περιορισμό των ελλείψεων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, έγιναν περικοπές σε δικαιούχους για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), όπου πέρυσι κόπηκαν πάνω από 85.000 παιδιά, τη στιγμή που τα ΚΔΑΠ είναι εξίσου αναγκαίες δομές για την παιδαγωγική απασχόληση των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες.

Αυτή είναι η «συνταγή» που ακολουθούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα: Η υποβάθμιση και η δημιουργία «κενών» στις υπηρεσίες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, από τη μια για να απαλλάξουν το αστικό κράτος από την ευθύνη του και από την άλλη για να δώσουν «χώρο» στους ιδιώτες να καλύψουν αυτά τα κενά και να κερδοφορήσουν!

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με ΚΥΑ που εξέδωσε στις 19 Μαΐου 2023, έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να φιλοξενούν βρέφη ηλικίας μικρότερης των 2,5 ετών, ως προνήπια σε νηπιακά τμήματα, εφόσον ο γονείς τους έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (voucher) για το έτος 2023-2024, κάνοντας ένα ακόμα δωράκι στους ιδιώτες!!!! Ένα άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο, καθώς το στοίβαγμα 25 παιδιών που προβλέπεται, είναι ούτως ή άλλως αντιπαιδαγωγικό για τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά ακόμα περισσότερο για τα μικρότερα παιδιά, που έχουν άλλες ανάγκες για την φροντίδα τους.

Ανάλογα, έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική νομοθετική ρύθμιση το 2017, όπου προέβλεπε ότι οι μεν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί μπορούν να απασχολούν 3 άτομα προσωπικό στα βρεφικά τμήματα, ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί 2 (!). Αντίστοιχα σε ένα νηπιακό τμήμα που εγγράφονται μέχρι 25 παιδιά, για τους μεν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αρκεί να εργάζονται 2 παιδαγωγοί ενώ στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς 1 παιδαγωγός (!), δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους, αλλά διαμορφώνοντας και μια επικίνδυνη, αντιπαιδαγωγική και αντεργατική κατάσταση μέσα στην τάξη.

Οι ανάγκες των μικρών παιδιών μας για κυβερνήσεις, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές λογίζονται ως κόστος!!!!

Οι ευθύνες των δήθεν ανεξάρτητων, δήθεν ακομμάτιστων και δήθεν αυτοδιοικητικών Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών, οι οποίες κατά τα άλλα όμως ευθυγραμμίζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση και την αντιλαική πολιτική, που όλα τα βάρη τα φορτώνει στη λαϊκή οικογένεια, είναι τεράστιες, καθώς:

  • Δεν διεκδίκησαν την κατασκευή νέων, επαρκών παιδικών σταθμών.
  • Δεν διεκδίκησαν την κάλυψη των παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό, αλλά την πλειοψηφία του αποτελούν συμβασιούχοι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ, διατηρώντας έτσι την εργασιακή ομηρία τους, αλλά και συνεχή εναλλαγή του προσωπικού, που δεν βοηθάει διαπαιδαγωγητικά.
  • Αποδέχονται την λογική της ανταποδοτικότητας με την ύπαρξη των τροφείων τα οποία και ολοένα αυξάνουν.

ΩΣ ΕΔΩ!

Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, χρειάζεται να ορθώσουμε ανάστημα διεκδίκησης για το δικαίωμα στην αναβαθμισμένη, ποιοτική, σύγχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, παιδίατροι) και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ & ΚΔΑΜ ΑΜΕΑ), αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών, η συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *