Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ «ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ»
ipogeia_diavasi_1
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ «ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ»
Στοιχεία συλλόγου υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

                                               Αθήνα 20 – 8 -2023

                                         Αρ. Πρωτ.: 146

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ «ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ»

ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ & Κ. ΚΩΣΤΟΥΡΟ

Με δύο καταπληκτικές εικαστικές δημιουργίες παραδόθηκε πρόσφατα στους πεζούς η υπόγεια διάβαση της Χαροκόπου στη συμβολή της με την Λ. Συγγρού.

Κωνσταντίνα  Καραχάλιου «Περιπλανώμενη μαζί με τα περιστέρια»

Κωνσταντίνος Κωστούρος «Νυχαυγή Πλάσματα»

Οι συνάδελφοι εικαστικοί Κωνσταντίνα Καραχάλιου και Κωνσταντίνος Κωστούρος έβαλαν στις δύο πλευρές της υπόγειας διάβασης «κομμάτια» του εαυτού τους και της καλλιτεχνικής τους οπτικής στην πόλη, δίνοντας στους διαβάτες μέσα από «εντυπώσεις  πολλαπλές,   εφήμερες   και  φευγαλέες» «σημάδια ελπίδας, δύναμης και φυγής προς το φως», όπως εξάλλου σημειώνουν και οι ίδιοι στα σχετικά κείμενά τους (συνημμένα).

Δείτε σχετικό βίντεo στο παρακάτω link:  https://youtu.be/jxxNA845gmA

Τους ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των συναδέλφων.

Υπενθυμίζουμε ότι η εικαστική αυτή παρέμβαση στηρίχτηκε στην απόφαση και αγαστή συνεργασία του Συλλόγου μας με την Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών όπου παίρνοντας μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία αναβάθμισης ενός υπόγειου δημόσιου χώρου το Δ.Σ. προσκάλεσε τους διακεκριμένους συναδέλφους καλλιτέχνες Κωνσταντίνο Κωστούρο και Κωνσταντίνα Καραχάλιου να συμβάλουν με τη μόνιμη εγκατάσταση έργων τους στην βελτίωση της αισθητικής εικόνας υπόγειας διάβασης πεζών της Λεωφόρου Συγγρού, πλησίον της οδού Χαροκόπου, στη συνέχεια των έργων συνολικής ανάπλασης, επισκευών και εξωραϊσμού της, μετά τα εκτεταμένα φαινόμενα βανδαλισμών, που είχε υποστεί.

Τα έργα των συναδέλφων μας που «αγγίζουν» κάθε διαβάτη, θα παρουσιαστούν από το Σύλλογό μας με τον επίσημο τρόπο που τους αξίζει σε εκδήλωση που θα οργανωθεί στην συγκεκριμένη διάβαση το επόμενο διάστημα, αποδίδοντας την τιμή που απαιτείται και στους ίδιους τους δημιουργούς.

«Τιμή» που για την Περιφερειακή Αρχή είναι άγνωστη έννοια… Έφτασε στο σημείο στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 10 Αυγούστου για την παράδοση προς χρήση της υπόγειας διάβασης να μην πει λέξη για τους δημιουργούς των εικαστικών έργων!!! Να μην αναφέρει ούτε τα ονόματά τους, ούτε ότι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας, να μην αναφέρει καθόλου ότι η πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη πρωτότυπη αισθητική αναβάθμιση ανήκει στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας!!!

Δεν μας παραξενεύει η στάση αυτή. Δυστυχώς η υποτίμηση των εργαζομένων, οι σκοπιμότητες και η αυθαιρεσία είναι μόνιμη. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών το ίδιο. Η προσπάθεια απαξίωσης του Συλλόγου σταθερή, όπως και η απέχθεια σε κάθε κριτική, σε κάθε συλλογική δράση και διεκδίκηση. Για την Περιφερειακή Αρχή Πατούλη, για τον εκλεκτό μέχρι πρότινος της ΝΔ «συνεργάτες» ονομάζονται οι ημέτεροι, οι υπηρεσίες «αναγνωρίζονται» μόνο όταν υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα… και με τον Σύλλογο που έδειχνε σταθερά τα δημοκρατικά του αισθήματα… δεν ήθελε να έχει καμία επαφή, γι αυτό εξάλλου σαν τον διάβολο με το λιβάνι απέφευγε ακόμα και κάθε «υποχρεωτική» συνάντηση.

Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε με πολύμορφες δράσεις για δημόσιους χώρους πραγματικά ελεύθερους, λειτουργικούς, ασφαλείς και αισθητικά αναβαθμισμένους.

Με πολύμορφες δράσεις αναδεικνύουμε την ανάγκη πολλαπλασιασμού των δημόσιων χώρων, της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισής τους, της σταθερής συντήρησης τους και του κομβικού ρόλου που πρέπει να έχουν στις διαδικασίες αυτές οι δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων.

 

Θεωρούμε ότι η χρήση του δημόσιου χώρου αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, για την άσκηση του οποίου η απρόσκοπτη πρόσβαση αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο, που συνδέεται με την ποιότητα της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της καλής συντήρησης και προϋποθέτει  την διαρκή συντήρηση, τον επαρκή φωτισμό και την σχετική φύλαξη της υπόγειας διάβασης, αυτής και όλων.

Βασικές προϋποθέσεις που δεν γίνεται να επαφίενται στις εργολαβίες και τις ιδιωτικές συμβάσεις, δεν μπορεί να συνδέονται με επιλογές ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρησης αρμοδιοτήτων δημοσίων υπηρεσιών, δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα μάλιστα που οι τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών και γενικότερα οι αντίστοιχες δημόσιες, παραμένουν υποστελεχωμένες, με ανύπαρκτο εξοπλισμό και μέσα, ενώ το εναπομείναν προσωπικό ασχολείται ως επί το πλείστον με τη διεκπεραίωση εργολαβιών, αφήνοντας στην άκρη το ουσιαστικό επιστημονικό του έργο.

Με την σημαντική εικαστική παρέμβαση των συναδέλφων μας στην συγκεκριμένη διάβαση σηματοδοτούμε την συνέχιση των δράσεων και των κινητοποιήσεών μας για να αποτελούν οι δημόσιοι χώροι πραγματικά ελεύθερους χώρους, λειτουργικούς και ασφαλείς, με αισθητικό αποτύπωμα που συμβάλει στην άυλη σχέση του χρήστη με αυτούς.

Αναδεικνύουμε την απαίτησή μας για την πλήρη στελέχωση, εξοπλισμό και αξιοποίηση των υπηρεσιών μας και όλου του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού με έναν κεντρικό σχεδιασμό και ιεράρχηση των έργων, που θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού για νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές και όχι τα επιχειρηματικά σχέδια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *