Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Ανακοίνωση για την αναφορά τεχν. υπαλλήλων ΔΤΕ ΠΕΑΑ
Untitled
Ανακοίνωση για την αναφορά τεχν. υπαλλήλων ΔΤΕ ΠΕΑΑ

                                                 Αθήνα  14- 9 -2022

                                           Αρ. Πρωτ.: 182

 

Η ιδιωτικοποίηση είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των οδηγών

Απαιτούμε άμεση στελέχωση και εξοπλισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών

Η αναφορά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που εστάλη στην Περιφερειακή Αρχή και την Διοίκηση και κοινοποιήθηκε στο Σύλλογό μας είναι ενδεικτική για άλλη μια φορά και αναδεικνύει πως η ιδιωτικοποίηση στα δημόσια έργα όχι μόνον δεν είναι «πανάκεια» όπως την παρουσιάζουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά είναι επικίνδυνη για τον λαό.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλες οι κυβερνήσεις απαξιώνουν και αφήνουν τις τεχνικές υπηρεσίες του δημοσίου χωρίς προσωπικό και μέσα. Συγχρόνως τα «παπαγαλάκια» τους αναπτύσσουν την άποψη ότι οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν μπορούν να επιτελέσουν γρήγορα και επαρκώς το έργο τους και για το λόγο αυτό νομοθετούν διαχρονικά με στόχο ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου να δίνεται στους ιδιώτες. Έτσι λοιπόν εκχωρούν τα έργα που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν την ευθύνη στους υπαλλήλους.   

Είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε δημόσιο έργο, αλλά και η συντήρηση των οδών, ανατίθεται σε ιδιώτες εργολάβους μέσω της διαδικασίας της δημοπρασίας, καθώς και ότι πάρα πολλές φορές εκτός των άλλων η διαδικασία αυτή καταλήγει σε δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργολάβων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πάρα πολύ η υπογραφή σύμβασης ανάθεσης του κάθε έργου.

Στην περίπτωση όμως του έργου που αφορά στην συντήρηση των οδών, το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό και για τους χρήστες των οδών και για τους υπαλλήλους που εποπτεύουν το οδικό δίκτυο. Εφόσον δεν υπάρχει εργολαβία δεν συντηρείται ο δρόμος και οι χρήστες κινδυνεύουν  από ατυχήματα ενώ οι υπάλληλοι από τις ποινικές και αστικές ευθύνες, που τους αποδίδουν τα δικαστήρια όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.     

Αυτή την αγωνία εκφράζουν οι συνάδελφοι στην Δ/νση Τεχνικών Έργων στην Ανατολική Αττική που δεν υπάρχει εργολαβία συντήρησης εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Στην αναφορά τους αναδεικνύεται και το γεγονός ότι όταν εντοπίζουν μία βλάβη στο δρόμο δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα μέσα (κώνους, φανούς, προειδοποιητικές πινακίδες κλπ) για να προειδοποιήσουν τους οδηγούς για τον ενδεχόμενο κίνδυνο!!!

Οι συνάδελφοι στις τεχνικές υπηρεσίες για να προσπεράσουν τα εμπόδια και να μην μπουν στη φυλακή χρησιμοποιούν ότι μπορούν… Αναγκάζονται να κάνουν μικρές αναθέσεις, που αποτελούν γρηγορότερη διαδικασία μήπως και μπαλώσουν καμία λακκούβα που είναι επικίνδυνη. Σε άλλες περιπτώσεις, ξέροντας ότι η εργολαβία συντήρησης θα τελειώσει και δεν θα έχουν άμεσα την επόμενη, αναγκάζονται να γράφουν εισηγήσεις παράτασης ή οικονομικής επέκτασης της υπάρχουσας σύμβασης με αιτιολογίες που βρίσκονται στα «όρια του νόμου» για να μπορούν να έχουν μία ελάχιστη δυνατότητα επέμβασης στο οδικό δίκτυο.  

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω, όλα όσα έχουμε αναδείξει και σε προγενέστερες ανακοινώσεις μας, όπως την απουσία ειδικών και νέων τεχνολογιών για την εποπτεία των οδών (φωτογραμετρία κλπ), την έλλειψη σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα και οδηγούς, την απαράδεκτη αποζημίωση για την εκτός έδρας μετακίνηση και για την χρήση ΙΧ αυτοκινήτου, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τα ανύπαρκτα Μέσα Ατομικής Προστασίας και πολλά άλλα, θα καταλάβουμε ότι και οι τεχνικοί υπάλληλοι έχουν καθημερινά το κεφάλι τους στον τορβά και οι δρόμοι μένουν ασυντήρητοι.

 Είναι ξεκάθαρο ότι η συντήρηση των οδών όπως και άλλα δημόσια έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.α.), όπως και άλλοι τομείς του δημοσίου ανατίθενται σε ιδιώτες από κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές για να «γυρίζει» το χρήμα πάντα προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες… και να εξασφαλίζεται η σίγουρη κερδοφορία τους. Τα ποσά που δίνονται για την κάθε τύπου ανάθεση δημόσιου έργου (μελέτες, κατασκευές, τεχνικοί σύμβουλοι) στις ιδιωτικές εταιρείες είναι τεράστια, μπροστά σε αυτά που δίνονται για τον εξοπλισμό και την στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι αυτά που βλέπουμε μετά από κάθε πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό.             

Εμείς δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με τις ζωές μας.         

Απαιτούμε να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία του λαού 

Απαιτούμε την άμεση στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας 

Απαιτούμε να εξοπλιστούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες με όλα τα σύγχρονα μέσα που χρειάζονται για να είναι ασφαλείς όλοι οι οδοί αρμοδιότητας της Περιφέρειας

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *