Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων του ΟΑΕΔ
Untitled
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων του ΟΑΕΔ

Αθήνα  10- 4 -2022

                                       Αρ. Πρωτ.: 81

 

Κυβερνητικό νομοσχέδιο «δουλειές ξανά»
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων του ΟΑΕΔ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τον παραπλανητικό τίτλο «δουλειές ξανά» δίνει τη χαριστική βολή στον ΟΑΕΔ.  Έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που εξέτρεψαν τον Οργανισμό από τον ρόλο και την αποστολή του.

Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μια μεγάλη επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας σε συντονισμό με ΚΕΚ και οποιαδήποτε άλλα παράσιτα που σε κάθε περίοδο δημιουργούνται ώστε να «τσεπώνουν» χρήμα με βάση το «κεφάλι» του κάθε ανέργου, αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μας αφορά όλους.

Τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις κρατήσεις των εργαζομένων, τον ιδρώτα και το μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων που για δεκαετίες ως και σήμερα δίνονται από το μισθό τους. Είναι το πλέγμα προστασίας για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, στην προστασία από τη μακροχρόνια ανεργία, στην άμυνα που πρέπει να έχει ένας άνεργος μπροστά στην ακρίβεια, στο δικαίωμα του στις διακοπές, στο βιβλίο, στη μητρότητα, στο οξυμένο ζήτημα της αστεγίας. Είναι παροχές σε κατασκηνώσεις, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία!

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έχουν εξαπολύσει ένα απίστευτο κρεσέντο ψεμάτων όσον αφορά τις παροχές και τα επιδόματα. Όσοι έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα με τις διαδικασίες επιδότησης, οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν είτε στις ουρές είτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μπλεγμένοι με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα στην επιδότηση, όσοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα με μοριοδοτήσεις, όσοι ήταν δικαιούχοι κοινωνικών παροχών γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ψεύτικες είναι οι αναφορές της κυβέρνησης για τον Οργανισμό και τις παροχές του.

Ήμασταν ευχαριστημένοι από τις ως τώρα παροχές του Οργανισμού; Προφανώς όχι! Γι’ αυτό και τα συνδικάτα πάλευαν για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων προστασίας, τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των προγραμμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την επανασύσταση των Οργανισμών ΟΕΚ και ΟΕΕ ή του έργου τους.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να τελειώσουν συνολικά με το ρόλο του ΟΑΕΔ.

Κόντρα στα στοχευμένα δημοσιεύματα με τις φωτογραφικές αναφορές πλουσίων ανέργων που τάχα έπαιρναν το χρήμα των υπόλοιπων ανέργων, πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται από την κυβέρνηση ή από τους ίδιους που αναπαρήγαγαν τα ψέματα της, η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία. Να σκαλίσει τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για «ωφελήματα».

Ελάχιστοι ανέφεραν:

  • Πως όλα αυτά τα χρόνια επιδοτείται το 1/11-1/12 των καταγεγραμμένων ανέργων με το ποσό των 400ευρώ όταν σχεδόν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν κολλημένο στα 360ευρώ.
  • Ότι για να πάρει κάποιος άνεργος το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου υπάρχουν όροι αλλά και εισοδηματικά κριτήρια που έρχονται κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης και στις αρχικές της αναφορές που σιγά-σιγά και μπροστά στα τερατώδη ψέματα άρχισε να το μαζεύει.
  • Πως τόσο το τακτικό επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου φτάνει στο υπέρογκο ποσό των…200ευρώ και αυτό για χρονικό διάστημα ως 12 μήνες.
  • Πως για χρονικό διάστημα 4 χρόνων υπάρχει πλαφόν επιδότησης που φτάνει τις 400 μέρες και από κει και πέρα ο άνεργος είναι εντελώς απροστάτευτος.
  • Πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταργηθεί επιδόματα προστασίας, έχει παύσει το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές των καταργηθέντων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας (ΟΕΚ-ΟΕΕ) που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ.

Φταίει ο άνεργος για την ανεργία του!

Προκειμένου να δημιουργηθούν πλασματικά στοιχεία μέτρησης της ανεργίας (αν και σύμφωνα με τις μετρήσεις, εργαζόμενος θεωρείσαι ακόμα και με μία ώρα εργασία), μπαίνει σε ισχύ το ποινολόγιο των ανέργων, σύμφωνα με το οποίο μετά 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων άρα και από οποιαδήποτε προστασία του.

Στα πλαίσια της γνωστής πλέον «ατομικής ευθύνης» καθιστούν υπεύθυνο τον άνεργο για την κατάσταση ανεργίας του. Τον θέλουν εργαζόμενο μικρής διαρκείας ή καταρτιζόμενο για 5-6-8 μήνες και στη συνέχεια να επιστρέφει στη δεξαμενή της ανεργίας στα πλαίσια της ανακύκλωσης και της κινητικότητας.

Στη βάση αυτή θα του προτείνουν θέσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του, θέσεις που θα καλύπτουν μια τρέχουσα ανάγκη χωρίς να δεσμεύεται η επιχείρηση στη διατήρηση τους, θα τον έχουν σε μόνιμη κινητικότητα, θα προτείνουν θέσεις από περιοχή σε περιοχή και από πόλη σε πόλη. Αν μπορούν άλλωστε οι αναπληρωτές δάσκαλοι γιατί όχι και το σύνολο των ανέργων;

Για αυτό καταργούνται ή και μειώνονται οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις ή φωνές μέσα στο ΔΣ του οργανισμού που θα μπορούσαν να αποκαλύπτουν ως και να μπλοκάρουν αντεργατικές μεθοδεύσεις. Βγαίνουν εκτός ΔΣ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, μειώνονται οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και δημιουργείται ένα ΔΣ με αμιγώς κυβερνητικά στελέχη και golden boys.

Είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια το δυνάμωμα της προστασία των ανέργων και των εργαζομένων.

Γι’ αυτό ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους άνεργους του ΟΑΕΔ, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους  και ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *