Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Untitled
ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Αθήνα  21-1-2022

                                   Αρ. Πρωτ.: 12

                                                                             Προς Περιφερειάρχη Αττικής

        κ. Γεώργιο Πατούλη

 

Κοιν: Σ.Ε.Π.Ε

        Περιφερειακή Δ/νση Επιθεώρησης  Ασφάλειας &

Υγείας στην Εργασίας Αθηνών

        Αγησιλάου 10

        ypou89@otenet.gr

Θέμα: Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου

 Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ανάγκης ύπαρξης γραπτής εκτίμησης των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία   συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους.  Μιας γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου δηλαδή για κάθε θέση εργασίας, χώρο αντικείμενο, ειδικότητα/κλάδο.

Ως εργοδότης οφείλετε να έχετε στη διάθεσή σας τη γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων η οποία σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.3850/2010 πραγματοποιείται από τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Ιατρό Εργασίας.

Οι ελάχιστες μελέτες επαγγελματικού κινδύνου  που έχουν γίνει με πρωτοβουλία των ίδιων των γιατρών εργασίας (είτε ως ιδιώτες, είτε ως μέλη ΕΞ.Υ.ΠΠ) δεν περιλαμβάνονται ως όρος στις συμβάσεις που έχουν οι ίδιοι με την Περιφέρεια Αττικής. Από το περιεχόμενο τους δε, προκύπτει ότι όλοι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ασκούν διοικητικό έργο (υπάλληλοι γραφείου), ενώ πουθενά δεν αναφέρονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι με ειδικότητα τεχνικού, εργοδηγού, ηλεκτρολόγου, χειριστή μηχανημάτων έργου, κτηνιάτρου, εποπτών δημόσιας υγείας κ.λ.π.

Κατά την άποψή μας η  εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για  να είναι ολοκληρωμένη και ουσιαστική θα πρέπει να αποτελεί «ανεξάρτητο» έργο στις συμβάσεις.

To Σ.Ε.Π.Ε που κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τις δικές του ενέργειες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *