Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΠΑ
Untitled
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 25 – 10 -2021

Αρ. Πρωτ.: 221

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΠΑ

                                                                                Οκτώβρης 2021

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 21-10-2021

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας ο Διοικητικός Απολογισμός & το Διεκδικητικό Πλαίσιο (5 κατά, 5 λευκά, 1 αποχή) καθώς και ο Οικονομικός Απολογισμός και ο Προϋπολογισμός (7 κατά, 5 λευκά και 1 αποχή).

Προσδιορίστηκαν επίσης οι εκλογές για τα νέα όργανα του Συλλόγου για την Πέμπτη 18 Νοέμβρη. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις.

Υπερψηφίστηκε Ψήφισμα ενάντια στο φασισμό.

Ακολουθεί ο Διοικητικός Απολογισμός και συνημμένα όλα τα υπόλοιπα κείμενα (Διεκδικητικό Πλαίσιο, Εισαγωγικό Σημείωμα για την οικονομική διαχείριση, Οικονομικοί Απολογισμοί 2019, 2020, 2021, Προϋπολογισμός 2022, Ψήφισμα ενάντια στο φασισμό).

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018-2021

 «Ποιον περιμένετε ναρθεί;

Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

με το μυαλό σας, με την πράξη,

αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,

ποτέ της δεν θ’ αλλάξει.»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όπως σε κάθε Γενική Απολογιστική Συνέλευση έτσι και σήμερα οφείλουμε να κοιτάξουμε «πίσω», στο τι κάναμε και τι δεν κάναμε και ταυτόχρονα βλέποντας που βρισκόμαστε, να κοιτάξουμε «μπροστά». Οφείλουμε να δούμε ποιοι ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και πως θα τα ξεπεράσουμε.

Και πρέπει να τα δούμε όλα αυτά χωρίς προκαταλήψεις, προσπαθώντας όλοι οι εργαζόμενοι να τα δούμε δια «γυμνού οφθαλμού», χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς που βάζουν μπροστά μας όλοι οι υπεύθυνοι πάντα και ιδιαίτερα τις εποχές που η αντεργατική επίθεση οξύνεται γιατί κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι χρειάζονται «σιγή νεκροταφείου» για να στηριχτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους.

Κυβερνήσεις εναλλάσσονται, Περιφερειακές Αρχές εναλλάσσονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν… Οι αυταπάτες για την καλή κυβέρνηση ή για τον καλό Περιφερειάρχη γρήγορα κάθε φορά εξατμίζονται και αυτό που ακούμε όλοι μας είναι «το κάθε χρόνο και χειρότερα», χωρίς να συνειδητοποιείται ότι δεν θα μπορούσε να ΄ναι κι αλλιώς, όταν όλοι τους, όλες οι  αστικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά τους όργανα κινούνται στη γραμμή στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών κλπ, όταν οι διαχειριστικές τους διαφορές είναι τόσο επιφανειακές, και γι αυτό καθένας χτίζει πάνω στους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, τους οποίους τους διατηρεί και τους εμπλουτίζει. Οι διαχειριστικές τους διαφορές έχουν βάση στην φάση που βρίσκεται κάθε φορά η οικονομία. Σήμερα η καπιταλιστική ανάκαμψη συνδέεται πχ με το «μοίρασμα» των δις του Ταμείου Ανάκαμψης και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στην ψηφιακή οικονομία και το πράσινο new deal, όχι επειδή τους πήρε ο πόνος για το περιβάλλον, αλλά επειδή βρίσκουν διέξοδο επενδύσεων που για μας σημαίνει ακόμα περισσότερο τσακισμένοι όροι ζωής και ακριβοπληρωμένη ενέργεια, επιτάχυνση της απελευθέρωσης της ενέργειας κλπ.

Προσεγγίζουμε την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή την σημερινή, όπως και την χθεσινή με κριτήριο ποιον οι επιλογές της στηρίζουν, ποια ανάπτυξη υπηρετούν και για ποιον, ποιος καρπώνεται τον πλούτο, που παράγεται, πως αντιμετωπίζονται οι εργατικές, λαϊκές διεκδικήσεις. Προσεγγίζουμε την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή και τις κρίνουμε με τα μάτια των εργαζομένων, με τα δικά μας συμφέροντα, με τις δικές μας ανάγκες. Μόνο έτσι δεν θα διαψεύδονται οι ελπίδες μας, δεν θα πηγαίνουν στράφι οι αγώνες μας, δεν θα πηγαίνουμε από πισωγύρισμα, σε πισωγύρισμα.

Άλλωστε οι συνάδελφοι κρίνουν και αυτήν τη Περιφερειακή Αρχή και από τις συνεχόμενες παρεμβάσεις που κάνει στο έργο των  υπηρεσιών και των υπαλλήλων, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα δικών της επιχειρηματιών και την ανάγκη της για ψηφοθηρία.

Τα τρία χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές του Σωματείου μας ήταν ιδιαίτερα. Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε τη σφραγίδα της σε όλα τα ζητήματα. Και μαζί της η εργαλειοποίησή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, που συμπορεύονται με τη στρατηγική της και απαιτούν στήριξη με όλα τα μέσα των επιχειρηματικών στόχων, προσαρμογές όλων των θεσμικών οργάνων του κράτους (κεντρική, τοπική και περιφερειακή διοίκηση) και νομοθετικές ρυθμίσεις που θωρακίζουν τους στόχους τους.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, με τις χιλιάδες κενές θέσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με την παντελή έλλειψη δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, με υγειονομικά πρωτόκολλα σκοπιμοτήτων, με νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, με απαγορεύσεις και αντεργατικές μεθοδεύσεις για να φιμώσουν τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα.

Απαιτήσαμε μαζί με σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και την παροχή δωρεάν & ποιοτικά αναβαθμισμένων παροχών, κόντρα στις ΣΔΙΤ και την συνεχή εμπορευματοποίηση της υγείας, που προωθούν χέρι – χέρι κυβέρνηση, Πατούλης, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ιατρικό κατεστημένο και τα μεγαθήρια της υγείας που είδαν με τον κορονοϊό τα κέρδη τους να εκτοξεύονται από την πανάκριβη αγορά υπηρεσιών υγείας των ιδιωτικών κλινικών από το κράτος, από τα τεστ της covid-19, από την ανάγκη να βρουν κρεβάτι, χειρουργείο κλπ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Απαιτήσαμε μέτρα προστασίας στις υπηρεσίες μας και σε όλους τους χώρους δουλειάς, μέτρα ενάντια στον συγχρωτισμό, στα γραφεία μας, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, απαιτήσαμε να καταργηθούν τα πρόστιμα και οι  αναστολές στους ανεμβολίαστους, απαιτήσαμε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είπαμε όχι στην μετατροπή του εμβολίου από όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όπλο της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στους εργαζόμενους.

Απαιτήσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας και την χορήγηση ΜΑΠ σε όλους τους δικαιούχους, σύνταξη Μελετών Επαγγελματικού Κινδύνου, μόνιμους γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Καταγγείλαμε την μη χορήγησή τους εδώ και 2 ½ χρόνια σύμφωνα με την ΚΥΑ, και ζητήσαμε με εξώδικο την αποτίμησή τους σε χρήμα για τα έτη 2019 και 2020, διαδικασία, για την οποία ακόμα και σήμερα η Περιφερειακή Αρχή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Συγκροτήσαμε την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας που έκανε ήδη τα πρώτα της βήματα με αρκετές παρεμβάσεις, έχοντας όμως απέναντι επί της ουσίας την Περιφερειακή Αρχή, που ούτε καν τις προβλεπόμενες από τον ν. 3850/2010 συναντήσεις δεν πραγματοποιεί.

Προβάλαμε την ανάγκη αξιοποίησης των υπηρεσιών μας με σχέδιο και πρόγραμμα, που αρκετές ήταν από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, ώστε να τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία του λαού, προβάλαμε πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, της λειτουργίας των γηροκομείων και άλλων χώρων κλπ.

Οργανώσαμε εκδήλωση με θέμα “Το αποτύπωμα της πανδημίας covid-19 στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ψυχική υγεία των παιδιών μας“, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς συναδέλφων – γονιών παιδιών σχολικής ηλικίας, που γέννησαν η «καραντίνα» και τα «κλεισίματα».

Σταθήκαμε απέναντι στην αυθαιρεσία, στις παρεμβάσεις της διοίκησης, στην ημετεροκρατία, απέναντι στις αυθαίρετες μετακινήσεις και αυθαίρετες αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης.

Απαιτήσαμε την προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να μεθοδεύει σχεδιασμένα την προώθηση ημετέρων. Οι δύο θέσεις γενικών που δεν προκήρυξε η Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να παραμένουν στην ίδια κατάσταση και με την Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ τη στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε εδώ και  πέντε μήνες να έχουν προκηρυχτεί και οι άλλες πέντε.

Καταγγείλαμε τις σκοπιμότητες της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη, που προσπάθησε με τις μετακινήσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών να χτυπήσει το Σωματείο, να επιδράσει καταλυτικά στις διαθέσεις των εργαζομένων, ώστε με τον παραδειγματικό φόβο, που εξέπεμπαν προσπάθησε  να κάνει τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι, να τρομοκρατήσει, προσπάθησε να δυναμώσει τον μηχανισμό που έστησε με το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του, που όχι μόνο ποτέ και για κανένα ζήτημα, ούτε για το ζήτημα των αυθαίρετων μετακινήσεων δεν βρήκε να κριτικάρει την Περιφερειακή Αρχή, αλλά έβγαζε ανακοινώσεις με όλη την επιχειρηματολογία Πατούλη.

Το μήνυμα της Διοίκησης Πατούλη ήταν σαφές: όσοι ακολουθούν το Σωματείο, όσοι σηκώνουν κεφάλι, όσοι είναι αντίθετοι με την αντεργατική πολιτική, όσοι παλεύουν για τα δικαιώματα και την χειραφέτηση των εργαζομένων, όσοι «δεν συμμορφώνονται με τας υποδείξεις», όσοι προσπαθούν να εκτελέσουν όπως πρέπει τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα θεωρούνται «εχθροί» και ταυτόχρονα πρέπει με όλους τους τρόπους, αξιοποιώντας κάθε μέσο να φτιαχτεί εργοδοτικός μηχανισμός, χειροκροτητής των επιλογών του.

Απόκτησε λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η απόφαση του Δ.Σ. να προσφύγουμε στο Ακυρωτικό Διοικητικό Εφετείο όχι για να «καλύψουμε» τους συνδικαλιστές που διώχτηκαν, αλλά για να θωρακίσουμε την νομοθετική ρύθμιση για τις «μετακινήσεις», που αφορά όλους, «απλούς» υπαλλήλους και προϊσταμένους, ρύθμιση που παλέψαμε πολύ, που δώσαμε σημαντικούς αγώνες για να την πετύχουμε, πηγαίνοντας ενάντια στις πιέσεις και τις προθέσεις όλων των Περιφερειακών Αρχών σε όλη τη χώρα, που διαχρονικά ήθελαν και θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους, για να τρομοκρατούν και να μετακινούν όπου και όποτε θέλουν τους «ενοχλητικούς» υπαλλήλους. Γι αυτό και χαρακτηρίσαμε την απόφαση που κερδίσαμε σαν καταπέλτη, που πλέον αποτελεί νομολογία για όλους τους εργαζόμενους των Περιφερειών.

Αυτό μας ενδιέφερε, και γι αυτό στο δικόγραφο δεν προβάλαμε ως πρώτο λόγο τις πλευρές που συνδέονται με την συνδικαλιστική ιδιότητα και ούτε καν δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή μας, την Δικαστική δικαίωση με την Απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, σε συναδέλφους και συνανθρώπους μας που χρειάστηκαν αίμα, σε εργαζόμενους και σωματεία  άλλων κλάδων που αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους, καθώς και στο «Σπίτι του αγωνιστή, το «σπίτι» δηλαδή των ηλικιωμένων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης κλπ. Συγχαρήκαμε τα παιδιά μας, που έδωσαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αγωνιστήκαμε για να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος της κάλυψης με παιδικούς σταθμούς για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους, για να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ρύθμιση που έχει πετύχει η Ομοσπονδία μας για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων των παιδιών μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αίτημα κάλυψης και των εξόδων ΚΔΑΠ κλπ. Πρέπει να θυμίσουμε σε όσους δεν θυμούνται ή κάνουν πως δεν θυμούνται ότι χρειάστηκε πολύς αγώνας, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις πολλά χρόνια για να πετύχουμε την νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων των παιδιών μας. Δεν μας την χάρισε κανένας Περιφερειάρχης, καμιά κυβέρνηση, ούτε μας κάνουν χάρη όταν παίρνουν την σχετική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο κάθε χρόνο.

Στηρίξαμε τους αγώνες του γονεϊκού κινήματος, των μαθητών και των εκπαιδευτικών για σχολείο, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για σχολείο που δεν θα υποχρεώνει τους γονείς να βάζουν το χέρι στη τσέπη, που θα παρέχει ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά μας κι όχι μόνο κάποιες δεξιότητες για να έχουν οι επιχειρήσεις φτηνούς εργαζόμενους, που θα είναι δημόσιο και δωρεάν κι όχι να μπορεί να σπουδάζει όποιος έχει λεφτά για κολλέγια και να πετιούνται έξω από τα πανεπιστήμια με τη λεγόμενη βάση εισαγωγής δεκάδες χιλιάδες μαθητές, ενάντια στο σχολείο επιχείρηση και στις διαχρονικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη «αυτονομία» του σχολείου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια ρυθμίσεων προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ανάλογη με την «οικονομική αυτοτέλεια» των ΟΤΑ, που θέλει τις υπηρεσίες μας να επιβάλουν φόρους, τέλη και πρόστιμα, που ενισχύει την ανταποδοτικότητα και κατηγοριοποιεί Δήμους και Περιφέρειες. Είναι η «αυτοτέλεια», που μετέφερε σαν πρώτο βήμα την μισθοδοσία μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΚΑΠ,  που απαιτεί «ίδια έσοδα» για την κάλυψη μιας σειράς δαπανών.

Παρεμβήκαμε πολλές φορές στην Περιφερειακή Αρχή, σημερινή και χθεσινή για να καταφέρουμε να πάρει σάρκα και οστά η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπόγραψε για πρώτη φορά με εργασιακά ζητήματα η ΟΣΥΑΠΕ για τους εργαζόμενους όλων των Περιφερειών. Αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια κουτσουρέματος και αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας από την Περιφερειακή Αρχή και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αξίζει να αναφερθεί για άλλη μια φορά ότι σε όλο το δημόσιο έχουν ΣΣΕ μόνο δύο Ομοσπονδίες, η δικιά μας, η ΟΣΥΑΠΕ και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Και έχει σημασία ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη τσακίζει το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία, συνδικαλιστικά κλπ δικαιώματα και για τον οποίο θα επανέλθουμε αναλυτικά παρακάτω.

Αναδείξαμε ποικιλόμορφα την απαίτησή μας να χορηγηθεί ανθυγιεινό επίδομα και σε εργαζόμενων κι άλλων ειδικοτήτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις μας, η συμμετοχή μας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τα εμπεριστατωμένα υπομνήματά μας, οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που έχουμε βγάλει κάθε φορά, που έφταναν στα χέρια μας υποθέσεις και σχετικές φωτογραφίες θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, να χορηγηθεί ανθυγιεινό επίπεδο σε ΕΔΥ, κτηνιάτρους, οδηγούς κλπ. Το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, όπου παρεμβήκαμε αγωνιστικά, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές παρατάσεις και παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομικών. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας εκτιμήσεις, ότι άλλοι κλάδοι μπαίνουν, άλλοι βγαίνουν, ανακατανέμονται ποσά και καταλήγει παρά τις προσθήκες κλάδων σε ένα δημοσιονομικά ουδέτερο ποσό, όπως λέγεται από τους κυβερνητικούς οικονομολόγους, που επεξεργάζονται τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ώστε να μην δίνεται φράγκο παραπάνω στους εργαζόμενους.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις μας ενάντια στο νέο φρούτο των ΑΕ των ΟΤΑ, που έφερε η ΝΔ, αντικαθιστώντας και εκσυγχρονίζοντας με τις σημερινές επιχειρηματικές ανάγκες τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, που τα χρέη τους ακόμα τα πληρώνει ο λαός, στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, που αποτελούν εργαλεία προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, σπρωξίματος των δις του Ταμείου Ανάπτυξης στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων και στους σχεδιασμούς τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τον ν. 4674/2020 οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί μπορούν να αναλαμβάνουν όλες τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, και όλοι υποχρεωτικά πρέπει να έχουν συγκροτημένες Τεχνικές Υπηρεσίες, με προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ, με διαδικασίες εκτός δημόσιου λογιστικού κλπ. Ούτε είναι τυχαίο ότι η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκτός από την παράταξη Πατούλη/ΝΔ και τους γνωστούς ακολούθους του και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει και στη διοίκησή του. Είναι χαρακτηριστικές οι μέχρι τώρα αποφάσεις της «ΝΕΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.» που συγκροτήθηκε με αποφάσεις της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων. Αναθέτει αρμοδιότητες, τεχνική υποστήριξη σε ιδιώτες, σε εξωτερικούς συμβούλους, διοχετεύει χρήμα όπου και όσο θέλουν…, μακριά από το δημόσιο λογιστικό και την στοιχειώδη διαφάνεια, που επιβάλλεται, προωθεί την επιχειρηματικότητα σε 9 τομείς (Τουρισμός-Εξωστρέφεια, Πολιτισμός-Αθλητισμός-Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα-Επενδύσεις, Περιβάλλον-Ποιότητα Ζωής, Υγεία, Ψηφιακή Εποχή, Μεταφορές, Τεχνική υποστήριξη (ωρίμανση έργων), Άνθρωπος-Κοινωνική Πολιτική), λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει τον ρόλο της αναθέτουσας αρχής, και επομένως μπορεί να αναλαμβάνει τα πάντα όλα… και βέβαια έχει μετακλητό Διευθυντή!!!

Βέβαια οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε ξεκίνησαν με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, ούτε περιορίζονται σε αυτούς. Όλα τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ταμπέλα που αυτοπροσδιορίζονταν και το ιδεολογικό πρόσημο που πρόβαλαν άλλοτε ανάλογα με την φάση της οικονομίας και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προωθούσαν τη λογική του μεγάλου κράτους κι άλλοτε του μικρού, του ευέλικτου, του επιτελικού. Είτε όμως μικρό κράτος, είτε μεγάλο το κριτήριο δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους. Είτε μικρό κράτος, είτε μεγάλο οι εργαζόμενοι ήταν και παραμένουν κακοπληρωμένοι, οι υπηρεσίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο λαός πληρώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, με την άμεση και την έμμεση φορολογία, με τις επιδοτήσεις και την τζάμπα δουλειά, με τις παραχωρήσεις εκμετάλλευσης όλων των φυσικών πηγών κλπ.

Τα διάφορα μητρώα, οι πιστοποιημένοι φορείς,  οι δήθεν απλοποιήσεις των διαδικασιών, οι μεταφορές αρμοδιοτήτων σε ΓΕΜΗ, Επιμελητήρια, Ιατρικούς κλπ Συλλόγους προστίθενται στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποιήσεων, όπως αντίστοιχα προωθήθηκε με τους δικηγόρους και τους λογιστές στην απονομή των συντάξεων, όπως η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως οι εκατοντάδες εργολαβίες στις υπηρεσίες μας, στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στον φωτεινή σηματοδότηση, στα αντιπλημμυρικά έργα, στους καθαρισμούς των ρεμάτων, στη συντήρηση των δρόμων, των πάρκων, στην καθαριότητα, την φύλαξη κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να κάνουμε στην Πολιτική Προστασία, όπου είναι ενδεικτικές οι πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής. Εκατομμύρια ευρώ δίνονται στους μεγαλοεργολάβους και μάλιστα με «εντέλλεσθε» του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη σε συγκεκριμένες εταιρείες, αντί να αγοραστούν μηχανήματα και εξοπλισμός, αντί να προσληφθούν χειριστές, που θα δουλεύουν με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και δεν τους ξεζουμίζουν οι εργολάβοι….

Η ανυπαρξία μέσων και εξοπλισμού είναι μόνιμο φαινόμενο, που αξιοποιείται για να μοιράζεται χρήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενοικίαση υδροφόρων (2000€ την ημέρα), κάθε φορά που η Πολιτική Προστασία στέλνει σήμα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, άσχετα αν χρησιμοποιούνται ή όχι. Είναι προφανές ότι με τα χρήματα που ξοδεύονται προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, με τα εκατομμύρια που χαρίζονται θα μπορούσε η Περιφέρεια να έχει αγοράσει δεκάδες υδροφόρες, δεκάδες μηχανήματα έργου και να έχει προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, χειριστές κλπ και να αξιοποιούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Eίναι απαράδεκτα τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής, που προβάλλονταν το χειμώνα, που έκλεισαν οι δρόμοι απ’ τα χιόνια… Έλεγε, πέφτουν λίγα χιόνια στην Αττική, μπορούμε να έχουμε πολλά μηχανήματα; Όχι βέβαια…., κρύβοντας ότι αποτελεί πολιτική τους επιλογή αυτή η κατάσταση. Το όχι το λένε όσοι βάζουν τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά κόστους – οφέλους, όσοι βάζουν πάνω από όλα την στήριξη της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα… και γι αυτό θεωρούν ασύμφορο αυτόν τον εξοπλισμό για την Περιφέρεια και το κράτος…

Αντίστοιχα είναι τα ζητήματα στην καθαριότητα και την φύλαξη. Στον προϋπολογισμό του 2021 προϋπολογίστηκαν δαπάνες 1.650 εκ. ευρώ το χρόνο για εργολαβικές επιχειρήσεις καθαριότητας κτηρίων. Θα μπορούσαν δηλαδή να προσλάβουν με αυτά τα χρήματα 100 εργαζόμενους μόνιμους, την ίδια ώρα, που οι εργολάβοι απασχολούν με αυτά τους μισούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με το 1/4 των αποδοχών… Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με την φύλαξη κτιρίων και πάρκων για την οποία δίνουν σε εταιρείες σεκιούριτι 1.800 εκ. ευρώ!!!

Τέτοια στοιχεία αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής, που υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης Πατούλη, της παράταξης Τζήμερου και 7 «ανεξαρτητοποιημένων» συμβούλων (5 από την παράταξη Σγουρού & 2 Χρυσής Αυγής).

Ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό που στηρίζεται σε έσοδα από τέλη και παράβολα (μεταβίβασης αυτοκινήτων, ημερήσιο δικαίωμα από πωλητές και παραγωγούς στις λαϊκές αγορές), φόρους και πρόστιμα.

Κι ας μην αναφερθούμε στα τεχνικά έργα που η κυβέρνηση της ΝΔ έλυσε τα χέρια Δημάρχων και Περιφερειαρχών, που με τις τροποποιήσεις στις δημόσιες συμβάσεις έβαλε τον ιδιώτη επιβλέποντα κλπ, που αξιοποιεί και εντάσσει κάθε καταστροφή σε πεδίο κερδοφορίας, που οι αναθέσεις σε Τεχνικούς Συμβούλους, μαζί με την συνέχιση της υποστελέχωσης και την απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού των υπηρεσιών, με τις ελλείψεις σε μέσα, επιμόρφωση και εξοπλισμό των δημοσίων υπηρεσιών ενισχύουν τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων,  συνεχίζοντας όμως να φορτώνουν ευθύνες (ποινικές & αστικές) στους υπαλλήλους και όχι στους πραγματικούς υπεύθυνους.

Η κατάσταση αυτή τόσο στις τεχνικές υπηρεσίες, όσο και σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μας υποχρέωσε εδώ και χρόνια να προτάξουμε στα αιτήματά μας την νομική κάλυψη των υπαλλήλων για όλες τις περιπτώσεις, που διώκονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους κι ενώ είχαμε καταφέρει με την ρύθμιση του ν. 4483/2017 (άρθρο 102) να παίρνουμε τον δικηγόρο της επιλογής μας για σύνταξη υπομνημάτων και ενώπιον των δικαστικών αρχών γενικότερα και να πληρώνεται απ’ απευθείας απ’ τις Περιφέρειες, ήρθε η ρύθμιση του ν. 4674/2020 (άρθρο 52) και μας υποχρεώνει να πληρώνουμε εμείς τον δικηγόρο μας και να περιμένουμε να τελεσιδικήσει η υπόθεση για να μας δοθούν τα χρήματα, που εγκρίνονται.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις και την διατύπωση των αιτημάτων μας προς κάθε κατεύθυνση, κατατέθηκε συγκεκριμένη τροπολογία από το ΚΚΕ στη Βουλή, που έλυνε το ζήτημα, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών δεν την έκανε δεκτή, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Επομένως το αίτημα για πλήρη και ουσιαστική νομική κάλυψη όλων των υπαλλήλων των Περιφερειών παραμένει.

Τροπολογίες επίσης μαζί με την Ομοσπονδία (ΟΣΥΑΠΕ) έχουμε καταθέσει στη Βουλή, στους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων και στα κόμματα και για άλλα ζητήματα εκτός της πλήρους νομικής κάλυψης και της αναδρομικότητας ισχύος των αποφάσεων υπερωριών, νυκτερινών και εξαιρέσιμων, που πετύχαμε, για την χορήγηση των πάγιων οδοιπορικών σε όλους όσους μετακινούνται για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους,  για την άρση της ποινικής αστικής ευθύνης των τεχνικών υπαλλήλων, για την κάλυψη των εξόδων για ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠμεΑ για τα παιδιά των εργαζομένων στις Περιφέρειες, για την πληρωμή των αποζημιώσεων των εργαζομένων, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε Μάτι και Μάνδρα, για τις μετακινήσεις εντός έδρας, για την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Όλες αυτές οι τροπολογίες εκφράζουν αιτήματα, που έχουμε αναδείξει, αιτήματα που έχουμε παλέψει με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και που θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

         Σημαντική στιγμή ήταν αυτή της προκήρυξης της Αποχής από την εξωτερική εργασία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, που χρόνια διεκδικούν βασικά ζητήματα για τη δουλειά τους. Οι ΕΔΥ με αποφασιστικότητα και μαζική συμμετοχή είπαν ότι δεν δέχονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους, να αντιμετωπίζονται αδιάφορα, ακόμα και υποτιμητικά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Με μπροστάρη τον Σύλλογο διεκδίκησαν 

  • Καταβολή εξόδων κίνησης εντός έδρας με την χορήγηση πάγιων μηνιαίων οδοιπορικών
  • Ένταξη των ΕΔΥ στους δικαιούχους επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Χορήγηση «ελεγκτικού επιδόματος»
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων
  • Απόσυρση του προωθούμενου σχεδίου νόμου για τη «Σύσταση Γενικών Διευθύνσεων Επιθεώρησης» σε κάθε Περιφέρεια.

Και η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη ήταν να τρέξει όχι να λύσει τα προβλήματα, ούτε να προβάλει τα αιτήματα και την κινητοποίηση για να απαιτήσει από την κυβέρνηση να τα λύσει, αλλά έτρεξε να βγάλει την απεργία-αποχή από την εξωτερική εργασία παράνομη, στέλνοντας στο δικαστήριο αρχικά τον ΣΥΠΑ και στη συνέχεια την ΟΣΥΑΠΕ.

Και όπως είπαμε και πριν λίγες μέρες, που εκδικάστηκε η μία μας έφεση όση σκόνη κι αν σηκώνουν με τις διώξεις, την καταστολή και τον αυταρχισμό δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα, τα προβλήματα παραμένουν εδώ, άλυτα, γιατί προκειμένου να στηριχτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι φτηνοί και χωρίς δικαιώματα. Αποδεικνύεται εκτός των άλλων πόσο πολύ φοβούνται την οργανωμένη, συλλογική αντίδραση των εργαζομένων..  Γι αυτό εξάλλου φέρανε και τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη, για να  απαγορεύουν επί της ουσίας κάθε απεργία.

     Επίσης το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αυτή η απεργιακή κινητοποίηση που ούτε καν ξεκίνησε έδωσε ώθηση στα αιτήματα, μειώθηκαν ή και σταμάτησαν οι πιέσεις στους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, απέτρεψαν το σχέδιο νόμου Πατούλη/ΕΝΠΕ για τη «Σύσταση Γενικών Διευθύνσεων Επιθεώρησης» σε κάθε Περιφέρεια με το οποίο θέλανε να κάνουν τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους διαφόρων «ταχυτήτων» και αμοιβών, καθώς επίσης πιστεύουμε ότι και οι ΕΔΥ και άλλες ειδικότητες θα ενταχθούν επιτέλους στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος. Είναι αυτό που λέμε ότι κανένας αγώνας, καμιά προσπάθεια όταν έχει μαζικά χαρακτηριστικά, όταν εκφράζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων δεν πάει χαμένος, αλλά βάζει το λιθαράκι του…

      Όπως συγκαλέσαμε την σύσκεψη των ΕΔΥ, έτσι συγκαλέσαμε και αρκετές άλλες συσκέψεις συναδέλφων, σίγουρα βέβαια λιγότερες από όσες θα θέλαμε μιας και ο κορονοϊός επιβράδυνε και δυσκόλεψε τις συλλογικές μας διαδικασίες. Πάντως ακόμα και στην εποχή της σκληρής καραντίνας ο Σύλλογός μας δεν κλείστηκε στο καβούκι του…. και εκτός τις παρεμβάσεις για μέσα προστασίας, για χορήγηση αδειών στους συναδέλφους που χρειάζονταν κλπ, ενώσαμε δυνατά τη φωνή μας με τους νοσοκομειακούς και άλλα εργατικά σωματεία, απαιτώντας μέτρα για την υγεία του λαού.

Η φωτογραφία με το πανό του ΣΥΠΑ που έγραφε «τέρμα πια στη κοροϊδία, δώστε λεφτά για το δημόσιο σύστημα υγείας» και τα μέλη του ΔΣ που το κρατούσαν μέσα στην «ερημιά» της καραντίνας ενώθηκε με φωτογραφίες άλλων σωματείων, ενώθηκε με τη φωτογραφία με το πανό των νοσοκομειακών γιατρών με τις υψωμένες σφιγμένες  γροθιές που έκανε το γύρο του κόσμου, μιας και απέδειξαν όλοι μαζί, ότι όταν όλα τα πλάκωνε η φοβέρα, όταν οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα της κυβέρνησης πέφτανε βροχή και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κάτσετε, περιμένετε και θα λογαριαστούμε μετά…, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος βγήκαν μπροστά και απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας κλπ.

Σημαντικές ήταν οι συσκέψεις με συναδέλφους των ΔΑΟΚ, των τεχνικών υπηρεσιών, των  κοινωνικών λειτουργών, των συμβασιούχων κ.α. Όλες οι συσκέψεις, που πρέπει έτσι κι αλλιώς να πολλαπλασιαστούν βοήθησαν σε καλύτερες επεξεργασίες θέσεων και αιτημάτων, σε καλύτερες, πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Οι θέσεις και παρεμβάσεις που κάναμε αναδεικνύουν ταυτόχρονα όχι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι, αλλά και το ρόλο των υπηρεσιών μας, που απέχουν πολύ από το να υπηρετούν πραγματικά και ολοκληρωμένα τις λαϊκές ανάγκες. Ζήτημα που ουσιαστικά συνδέεται και με τον αντιδραστικό χαρακτήρα της αξιολόγησης ατομικής και συλλογικής και που θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε και να αναλύσουμε, γιατί παραμένει η θέση μας υπέρ της αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Είναι αναγκαίο να ξεχωρίσουμε την πρωτοβουλία, που πήραμε και καλέσαμε μια σειρά συσκέψεων, συναντήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών  σωματείων του δημόσιου τομέα, όπου ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων οργανώσαμε σημαντικές  μαζικές κινητοποιήσεις και προβάλαμε την ανάγκη για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων, την ανάγκη να αφαιρεθούν «εμπόδια» και προσκόμματα  που απαγορεύουν την «μονιμοποίηση» των συμβασιούχων συναδέλφων, απαιτώντας από τα κόμματα της βουλής να υιοθετήσουν την πρότασή μας και να την συμπεριλάβουν στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η πρότασή μας ήταν η εξής:  «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται δια του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Δυστυχώς η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε μόνο από το ΚΚΕ, τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να την συμπεριλάβουν στην Συνταγματική Αναθεώρηση. Γι αυτό λέμε ότι κοροϊδεύουν τους συμβασιούχους, όπως τους κοροϊδεύει και η Περιφερειακή Αρχή σημερινή και χθεσινή όταν προσπαθεί να «πουλήσει» στους συμβασιούχους την ομηρία της σύμβασης, όταν προσπαθεί να τους εξαγοράσει και να τους χρησιμοποιήσει σαν εργοδοτικό – κυβερνητικό μηχανισμό, όταν τους σπρώχνει στα δικαστήρια και δεν συνομολογεί στις αγωγές που κάνουν για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου (ή το κάνει μόνο σε κάποιους λίγους και συγκεκριμένους), αλλά τους λέει… μετά την προσωρινή διαταγή…, ότι ο νόμος και το Σύνταγμα  απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Εμείς λέμε μην αφήνετε κανέναν να σας πουλάει ως χάρη το δικαίωμά σας, μην αφήνετε αυτούς που καθιερώσαμε και φταίνε για τις ευέλικτες  εργασιακές σχέσεις να σας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να τσαλαπατάνε την αξιοπρέπειά σας, την αξία σας. Ένας είναι δρόμος… Ο οργανωμένος, συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας διεκδίκησης της σταθερής δουλειάς για όλους, της δουλειάς με δικαιώματα και για αυτούς «που έχουν μπάρμπα στη Κορώνη» και για αυτούς που δεν έχουν…

Και την απαίτησή μας αυτή την συνδέουμε με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για να σταματήσουν τα μπαλώματα, η ομηρία, η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση.  Και καταγγέλλουμε την Περιφερειακή Αρχή που ακολουθεί διάτρητες διαδικασίες στις προσλήψεις συμβασιούχων, βάζοντας όλους τους ανθρώπους στο ίδιο «τσουβάλι», αμαυρώνοντας την προσφορά των συμβασιούχων, που εργάστηκαν με αξιόλογη προσφορά στην Περιφέρεια Αττικής, προσπαθώντας να μπαλώσουν τα τεράστια κενά, που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας, που εκμεταλλεύεται την ανεργία, για να δημιουργεί μηχανισμούς ημετεροκρατίας και ομηρίας, που ακολουθεί πιστά τις κυβερνητικές επιλογές των ελάχιστων προσλήψεων, που καλοβολεύεται με τις 50 θέσεις για το 2020 και τις 80 για το 2021!!!, την ώρα που τα κενά ξεπερνούν τα 1500!!!.

Για αυτό μιλάμε για τραγική υποστελέχωση, που αξιοποιείται για να προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες, και για να έχουν φτηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα.

         Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε Περιφερειακή Αρχή προχωράει σε οργανωτικές προσαρμογές, αλλάζοντας τον Οργανισμό προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές της επιλογές, άλλοτε συρρικνώνοντας τις οργανικές μονάδες (Δ/νσεις – Τμήματα) κι άλλοτε αυξάνοντας τες. Αυτό που ακούμε για την διοίκηση Πατούλη, χωρίς να έχουμε δει τίποτα επίσημο, χωρίς να έχουμε ερωτηθεί για τίποτα, είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση των οργανικών μονάδων, θα λέγαμε των παραγωγικών Δ/νσεων, δεδομένου ότι ακούγεται επίσης ότι θα συγκροτήσουν Τμήματα στα Γραφεία πχ των αντιπεριφερειαρχών, για να δίνουν το επίδομα εκεί που επιλέγουν…, καθώς η ένταξή τους σε πιο ελεγχόμενες δομές, που θα σηκώνουν πιο εύκολα, πιο πολλές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα θα διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, τους τεχνικούς συμβούλους, τις εργολαβίες κλπ, θα δίνουν ώθηση στην ενίσχυση των Αναπτυξιακών Οργανισμών (ΑΕ), των διαφόρων δικτύων, συμπράξεων (ΣΔΙΤ), εκχωρήσεων κλπ.

     Είμαστε σε ετοιμότητα, ούτως ώστε όταν μας δοθεί το σχέδιο του Οργανισμού να μπορέσουμε να παρέμβουμε ολοκληρωμένα. Ταυτόχρονα με τον Οργανισμό, αναδεικνύεται και το ζήτημα της κατανομής των θέσεων εργασίας, που γίνεται εν πολλοίς αυθαίρετα και απαίτησής μας να προβλέπεται στον Οργανισμό και η κατανομή των οργανικών θέσεων κατά κατηγορίες, κλάδους, και ειδικότητες του μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού σε κάθε οργανική μονάδα, ως ελάχιστο μέτρο ύπαρξης διαφάνειας και αντιμετώπισης του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας της κάθε Περιφερειακής Αρχής. Όπως αναδεικνύεται και το ζήτημα ρύθμισης της ισοτιμίας (κριτήρια, προϋποθέσεις και διαδικασίες) των ΤΕ υπαλλήλων με τα νέα Ανώτατα Ιδρύματα (ΠΑΔΑ κλπ), η έκδοση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και η πρόβλεψη ανάλογων οργανικών θέσεων στον Οργανισμό.

         Η συμμετοχή στις διάφορες Επιτροπές, που επιβαρύνουν τη δουλειά των συναδέλφων, η υποχρέωση πόθεν έσχες, η συμμετοχή στα εκλογικά συνεργεία όλων και η ανάλογη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος αποτελούν ζητήματα που μας απασχόλησαν και τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί μόνιμα, με αρχές και διαφανείς διαδικασίες, παρά τα βήματα που κάναμε.

            Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να κάνουμε για τη μάχη, που δώσαμε ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια μάχη που συνέπεσε με τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ν. Χατζηδάκη.

Είναι γνωστή ή όλη διαπάλη, Θα σταθούμε σε μερικές μόνο πλευρές;

Πρώτο ερώτημα: Γιατί γίνεται; Αποτελεί απλά έναν εκσυγχρονισμό; Πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση με τον ν. Χατζηδάκη, που αποτυπώνει όλα τα θέλω της εργοδοσίας θέλει να υπάρχουν μαζικά, ισχυρά συνδικάτα; Ούτε οι αφελείς το πιστεύουν.

Κυβέρνηση, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, μεγαλοεργοδότες προσπαθούν συντονισμένα να βάλουν τους εργαζόμενους στον «πάγκο», αμέτοχους και αδρανείς σε όλα όσα αντιμετωπίζουν, σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τους εργαζόμενους σε «απομακρυσμένες» διαδικασίες με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, γιατί γι αυτούς είναι κίνδυνος η ολόπλευρη ενημέρωση, η συζήτηση, η ζωντανή αντιπαράθεση, η ιδεολογοπολιτική διαπάλη, η σύγκρουση των επιχειρημάτων.

Θέλουν τους εργαζόμενους στον καναπέ, να αρκούνται σε ένα σιχτίρισμα για εκτόνωση σε κλειστούς τοίχους…. ,να μπορούν να τους εκβιάζουν και να τους απειλούν ακόμα περισσότερο.

Είναι κίνδυνος για κράτος και εργοδοσία να συναντιόμαστε, να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα, με σκέψη και σοβαρότητα να παίρνουμε την ευθύνη μας για τη ζωή μας, για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τα βάσανα που μας φορτώνουν, να σηκώνουμε το χέρι μας και να αποφασίζουμε για το πλαίσιο δράση μας και τις διεκδικήσεις μας. Φοβούνται τη δύναμη που παίρνουμε όταν μαζί σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά και αποφασίζουμε πως ναι, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με κράτος και εργοδοσία, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Φοβούνται τις συλλογικές μας διαδικασίες γιατί ξέρουν αυτό που έχει δείξει η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης, η ιστορία της ταξικής πάλης, ότι η κοινωνία προχωράει μπροστά με το δρόμο που ανοίγει η πρωτοπορία…

Στη μάχη που δώσαμε ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα ΥΣ συναντήσαμε τη λυσσαλέα στάση όλου του μηχανισμού της Περιφερειακής Αρχής, που σε σύμπραξη με συμβούλους απ’  όλο το φασιστικό φάσμα έδωσε τα ρέστα της σε εκβιασμούς, απειλές, βολέματα, εξυπηρετήσεις και τρομοκρατία, σε φανερή και κρυφή στήριξη του εργοδοτικού της ψηφοδελτίου, της λεγόμενης Αναγέννησης.

Η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ και οι συνοδοιπόροι του Πατούλη δουλέψανε σαν να ήταν δικές τους εκλογές γιατί ξέρουνε ότι το Σωματείο είναι αγκάθι στα σχέδιά τους, είναι εμπόδιο στις αντεργατικές τους επιλογές, στην παραπέρα λειτουργία των υπηρεσιών  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για να  φορτώνουν και νέα βάρη στις πλάτες του λαού, την ίδια ώρα που μοιράζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τους ξεσκεπάσαμε. Ξεσκεπάσαμε τους πραγματικούς του στόχους, ξεσκεπάσαμε τη διαβλητότητα των διαδικασιών, το διάτρητο ηλεκτρονικό σύστημα, που χωράει πιέσεις και εκβιασμούς, που δέχεται να ψηφίζει ο εργαζόμενος πολλές φορές, που στείλανε διπλούς κωδικούς σε εκατοντάδες εργαζόμενους, που σε αρκετούς άλλους δεν τους στείλανε καν κωδικούς, που εκβιάζανε όλους τους αδύναμους και παίρνανε τους κωδικούς τους και ψηφίζανε στη θέση τους… Θέλανε να ψηφίσουν και τα «πληκτρολόγια»…

Δεύτερο ερώτημα: Αποτελεί συλλογική στάση να πηγαίνεις για τέτοια σοβαρά θέματα κόντρα στις αποφάσεις, στις ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις των συνδικαλιστικών σου οργάνων; Όχι βέβαια και δεν μας παραξενεύει που όλοι οι υποψήφιοι στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο δεν έχουν δώσει ποτέ το παρόν  στο συνδικαλιστικό κίνημα ή όταν το έδωσαν η ζωή έδειξε ότι το έκαναν για να εξαργυρώσουν πράγματα για τον εαυτό τους. Δεν μας παραξενεύει επίσης που προσπαθώντας να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να κρύψουν την αλήθεια, να κρύψουν ότι δεν έχουν αρχές  παρουσιάζουν την αντιδραστική τους αυτή επιλογή απλά ως άλλη άποψη, που εμείς την διώκουμε… Αυτά εξάλλου ισχυρίζονται και για την απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας να αποπέμψουν από τις θέσεις ευθύνης, που είχαν τα ομοϊδεάτικα μέλη της ΔΑΚΕ (Περιφερειακή Συμμαχία), που για να υπερασπιστούν τις επιλογές Πατούλη και Αναγέννησης ξέχασαν ότι επανειλημμένα έχουν ψηφίσει κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στάθηκαν υβριστικά απέναντι στο Σύλλογό μας, τις αποφάσεις μας και το προεδρείο του ΣΥΠΑ.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

      Πάμπολλες ήταν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις – απεργίες – στάσεις εργασίας – συλλαλητήρια που συμμετείχαμε και απευθύναμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, όπως σημαντικές ήταν και αυτές που προκήρυξε ο ίδιος ο Σύλλογός μας.

Ξεχωρίζουμε:

Τις κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα του ν. Χατζηδάκη, και ιδιαίτερα την απεργιακή κινητοποίηση του Ιούνη, όπου με χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, στη θωράκιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στο χτύπημα βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιδιώκει να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

  • Τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το παραπέρα χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης σε συνέχεια όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), του τζογαρίσματος να ασφαλιστικών μας εισφορών στο χρηματιστήριο, προκειμένου να στηριχτούν με κεφάλαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Τις κινητοποιήσεις για την δημόσια υγεία και τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Τις κινητοποιήσεις ενάντια στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις και την ποινική ευθύνη που φορτώνεται σε συναδέλφους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.
  • Για την επίλυση των ζητημάτων, που σχετίζονται με την μη πληρωμή αποζημιώσεων, υπερωριών, εξαιρέσιμων, οδοιπορικών, αυθαίρετων μετακινήσεων, αναθέσεων κλπ.
  • Για την επίλυση των ζητημάτων των εργαζομένων στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών και ΚΤΕΟ.
  • Για να κλείσει η υπόθεση αγοράς του κτηρίου Συγγελίδη, για να υπάρχουν όροι υγείας και ασφάλειας στα κτήρια των υπηρεσιών μας, για την αντισεισμική θωράκιση και πυρασφάλεια.
  • Ενάντια στον αυταρχισμό, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι με την αντεργατική πολιτική.
  • Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής και τα φασιστικά εκτρώματα, ενάντια στα μαντρόσκυλα του συστήματος που προσπαθούν να σπείρουν το φόβο και την τρομοκρατία σε αυτούς που αγωνίζονται, που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή, τιμώντας τον Παύλο Φύσσα και όσους ακόμα και με τη ζωή τους στέκονται αταλάντευτα απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση το φύλλο, τη θρησκεία κλπ. Δράσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και σήμερα ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α., που προσπαθούν να βγουν από τα λαγούμια τους, που συνεχίζουν να βρίσκονται ως εκλεγμένοι στα Περιφερειακά Συμβούλια, που η πλειοψηφία που παίρνει ο Πατούλης στις αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο βασίζεται και στην ψήφο των φασιστών. Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε να βγει από την σημερινή μας Γ.Σ. σχετικό ψήφισμα καταδίκης.
  • Δώσαμε επίσης το αγωνιστικό μας παρόν σε κάθε γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αναδεικνύοντας κάθε φορά το σύγχρονο περιεχόμενό της και την ανάγκη αταλάντευτα και παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, που υπάρχουν στο κίνημα να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού και τη χειραφέτηση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, το αστικό κράτος και τα θεσμικά του όργανα, για να σταματήσει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

          Συνάδελφοι κάθε κινητοποίησή μας είτε είχε αναφορά σε «δικά» μας ζητήματα είτε σε κοινά ζητήματα όλων των εργαζομένων, είτε σε γενικότερα όπως η κινητοποίηση ενάντια στην διατήρηση των χωματερών είχε μαζί της όχι μόνο το ΟΧΙ μας στις αντεργατικές – αντιλαϊκές – αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις προτάσεις και το διεκδικητικό μας πλαίσιο με τα αιτήματά μας, ακόμα και νομοθετικές προτάσεις, όπως αυτήν την «Πρόταση Νόμου Σωματείων», που συνυπογράψαμε, στηρίξαμε και καταθέσαμε. Πρόταση Νόμου που ρυθμίζει ζητήματα που σχετίζονται με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ιδιαίτερη αναφορά και για το Δημόσιο, την εξαίρεση των συνδικαλιστικών οργάνων από το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων,  μισθολογικά ζητήματα μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του 13-14ου μισθού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κυριακάτικη αργία και βέβαια τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία, πρόταση πάλης που καταργεί το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, που στέκεται απέναντι στις επιλογές κυβέρνησης, περιφερειαρχών κλπ, που χτυπούν τα σωματεία, όταν παίζουν το ρόλο τους , που απαντά στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης και θέτει το πλαίσιο που απαντά σήμερα στις ανάγκες των εργαζόμενων και σε όσα διεκδικούμε.

        Κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις μας, γιατί πρέπει να καταλάβουν και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειάρχες κ.α. δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας όχι γιατί δεν τα ξέρουν, όχι γιατί δεν τους έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά γιατί οι προτάσεις μας δεν χωράνε στις πολιτικές τους επιλογές, που θεωρούν κόστος ότι πηγαίνει για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, δημόσια υγεία, παιδεία, λαϊκές ανάγκες και όφελος ότι στηρίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη και όσο γίνεται αναλυτική παρουσίαση και σε αυτό το κείμενο του Διοικητικού Απολογισμού του Συλλόγου μας για το εργασιακό έκτρωμα του ν. Χατζηδάκη (ν.4808/2021) και για τον ν. ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ν. 4826/2021).

Νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/2021)

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες στις ανατροπές που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα ζητήματα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και κατ’ επέκταση των μισθών, της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην δράση των συνδικάτων, της υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος.

1ος  άξονας (ζητήματα οργάνωσης του χρόνου εργασίας και κατ’ επέκταση των μισθών)

Το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου έχει ξεκινήσει από το 1990 και με σειρά νόμων που ψήφισαν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Τώρα με το νόμο Χατζηδάκη  το καινούργιο που έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση είναι ότι πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβάλλεται από την εργοδοσία με ατομική σύμβαση, ακυρώνοντας και τυπικά τη δυνατότητα τα συνδικάτα μέσα από τις ΣΣΕ, επιχειρησιακές και κλαδικές, να καθορίζουν συνολικά τους όρους εργασίας. Παράλληλα με την καθιέρωση της απλήρωτης υπερωρίας προχωρά τυπικά και η κατάργηση του 8ωρου, αυξάνει τον βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την διάλυση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

2ος  άξονας (επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δράση των συνδικάτων)

Ανατροπή σε βασικές διατάξεις του ν. 1264/1982, δηλαδή του πλαισίου της δράσης των συνδικάτων εδώ και 40 χρόνια, ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων, άρση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, άρση της ασυλίας ιδρυτικών μελών σωματείου, επιβολή εμποδίων στις συνδικαλιστικές άδειες, κατάργηση της επιτροπής του άρθρου 15.

Σκοπός τους είναι το τσάκισμα της οργάνωσης της εργατικής τάξης. Η κατάργηση σημαντικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών. Θέλουν να απονεκρώσουν τα συνδικάτα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, να ενισχύσουν τον κοινωνικό εταιρισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μας ζητάνε με την δική μας συγκατάθεση να  παραδώσουμε ηλεκτρονικά

μια τεράστια μαύρη λίστα στην εργοδοσία.

Συγκεκριμένα καθορίζεται υποχρέωση καταγραφής σημαντικών στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ονομαζόμενο «Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Σύστημα», (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) μέσω της κρατικής πλατφόρμας «Εργάνη» (εξειδικεύτηκαν με ΥΑ και ανά πάσα στιγμή με απόφαση του υπουργού εργασίας μπορούν να προστεθούν κι άλλα) και ελέγχου τους, αποδεικνύοντας την πρόθεση κρατικής κι εργοδοτικής παρέμβασης σε όλα τα Σωματεία, μέσω της εποπτείας του ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε., του Υπ. Εργασίας και μέσω της πρόσβασης σε αυτό όλων των εργοδοτών.

Ταυτόχρονα το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ :

  • Προβλέπει και τιμωρητικές διατάξεις σε όσους δεν «συμμορφωθούν με τας υποδείξεις», ότι δεν θα μπορούν να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας, να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις κλπ. Εάν δηλαδή μια συνδικαλιστική οργάνωση δεν δεχτεί να αυτοφακελωθεί στον κρατικό μητρώο του συνδικαλιστικού της ασφάλειας το ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία. Είναι ζήτημα αν θα υπάρχει έστω και μία απεργία που δεν θα κρίνεται παράνομη!
  • Απαιτεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους για να προβλέπουν Γενικές Συνελεύσεις και εκλογικές διαδικασίες και με ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Μας ζητάνε δηλαδή να παραδώσουμε τα κλειδιά των συνδικάτων στην εργοδοσία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Καλούμε σε μαζική απειθαρχία. 

3ος  άξονας (υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος)

Μια σειρά περιοριστικών μέτρων του ν. 4808/2021 ήρθαν να προστεθούν στο προϋπάρχον αντεργατικό περιοριστικό πλαίσιο (50+1 του νόμου Αχτσιόγου), για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, με στόχο απεργίες, αλλά ακόμα και στάσεις εργασίας, να κηρύσσονται παράνομες πολύ εύκολα.

Συγκεκριμένα προστίθενται σωρευτικά υποχρεωτικά όλα τα παρακάτω που αναφέρουμε συνοπτικά:

  • Υποχρέωση γνωστοποίησης απεργίας ή στάσης εργασίας (4) πλήρεις ημέρες πριν την πραγματοποίηση της και επίδοση των αιτημάτων με δικαστικό επιμελητή, με σχετικό εξώδικο σε υπουργεία (Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο που υπαγόμαστε, εν προκειμένω στο Εσωτερικών), καθώς και στον οικείο Περιφερειάρχη ως αρμόδια Διοίκηση του φορέα μας.
  • Υποχρέωση διεξαγωγής Δημόσιου διαλόγου για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ν.Π.Δ.Δ., ακόμα και για ολιγόωρη στάση εργασίας ενώπιον του «Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας» (Ο.ΜΕ.Δ.) με κατάθεση σχετικής αίτησης (επίδοση με δικαστικό επιμελητή) από την συνδικαλιστική οργάνωση, που κηρύσσει την απεργιακή κινητοποίηση. Όσο διαρκεί ο Δημόσιος διάλογος, η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας ή της στάσης εργασίας αναστέλλεται!!!
  • Υποχρέωση διάθεσης Προσωπικού Ασφαλείας από κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, που κηρύσσει απεργία ή στάση εργασίας,

Υποχρέωση διάθεσης Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας (εκτός από το Προσωπικό Ασφαλείας) ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, με την παροχή του ενός τρίτου (1/3) της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις-υπηρεσίες Δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας.

Δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας χωρίς να έχει προηγουμένως καθοριστεί το Προσωπικό Ασφαλείας και, όπου απαιτείται, το Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας ή χωρίς να τεθεί στη διάθεση του εργοδότη το συγκεκριμένο προσωπικό με ευθύνη της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης που κηρύσσει την απεργία.

  • Προστασία της απεργοσπασίας. Η ενημέρωση των εργαζομένων θα θεωρείται άσκηση ψυχολογικής βίας και θα βγαίνει αυτόματα η απεργία παράνομη, αφού η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οποιονδήποτε!!! Εάν αυτό παραβιαστεί η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, καθώς και να γεννηθεί αστική ευθύνη της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου..
  • Εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση κριθεί παράνομη δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη Δευτεροβάθμια ή Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση.

Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας (ΟΣΥΑΠΕ), όσο και το Δ.Σ. του ΣΥΠΑ  αποφάσισαν τα παρακάτω, τα οποία θέτουμε και σήμερα στη Γενική μας Συνέλευση, :

Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος, το ΓΕΜΗΣΟΕ.

Λέμε όχι στη μαύρη λίστα.

Δεν τροποποιούμε τα καταστατικά μας. Δεν κάνουμε τα καταστατικά των Σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα.           

Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας”.

Λέμε όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις Γενικές Συνελεύσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα Δ.Σ. των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών το κράτος και η εργοδοσία με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία.

Αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη, μαχητική και αποφασιστική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε  στις 5 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, στο γήπεδο του ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ με πάνω από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις  για την κλιμάκωσης της πάλης και τον συντονισμό της κοινής δράσης των εργαζομένων, για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου μας και λήφθηκε απόφαση για πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη και κλιμάκωση της πάλης με απεργιακή κινητοποίηση.

Για τον ν. 4826/2021 για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης / Ίδρυση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Ο νόμος αυτός για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η συνέχιση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τα επαγγελματικά ταμεία όπως και η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, δεν είναι κάτι καινούριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα με το νόμο Κατρούγκαλου και αργότερα η  ΝΔ με το νόμο Βρούτση εισήγαγε τη νοητή κεφαλαιοποίηση στον τρόπο υπολογισμού τον συντάξεων από 1/1/2014. Η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα δόθηκε με το νόμο Ρέππα το 2002 και το 2012 με το νόμο Κουτρουμάνη ιδρύθηκαν τα 4 πρώτα επαγγελματικά ταμεία.

Διαβάζοντας το καταστατικό του νέου Ταμείου αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για χρηματοπιστωτικό φορέα ο οποίος θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, επικρατώντας οι όροι κεφαλαιοποιητικό σύστημα, επένδυση, χρηματοοικονομικά προϊόντα,  επενδυτικό πρόγραμμα κύκλου ζωής, επενδυτικός κίνδυνος, αποθεματικό σώρευσης, επιτροπή κεφαλαιαγοράς, διαχειριστής επενδύσεων, θεματοφύλακας, ατομικά επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Στόχος τους είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση. Παράλληλα θέλουν να αποτελέσουν οι εισφορές των ασφαλισμένων ένα μποναμά δισ. ευρώ στο τζόγο ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Η επικουρική  σύνταξη σταματά να είναι εγγυημένη παροχή και μετατρέπεται σε επένδυση, οι δε ασφαλισμένοι, με ατομική τους ευθύνη, σε επενδυτές.

Οι συντάξεις-μερίσματα του ΤΕΚΑ θα υπολογίζονται με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα,  με βάση τον πίνακα θνησιμότητας και το προεξοφλητικό επιτόκιο. Δηλαδή θα δημιουργείται ένας ατομικός λογαριασμός από τις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου. Τα σωρευμένα αυτά ποσά θα επενδύονται με βάση το επενδυτικό προφίλ του ασφαλισμένου είτε από την επενδυτική επιτροπή είτε από τον ίδιο τον ασφαλισμένο με δική του ευθύνη και έτσι θα προκύπτει η σύνταξη-μέρισμα που όπως έχουμε υπολογίσει θα αντιστοιχεί σε μερικές δεκάδες ευρώ.

Με τον νόμο αυτό στο  στόχαστρο μπαίνουν οι νέοι. Αυτοί θα πληρώνουν  για μια ζωή εισφορές χωρίς καμία εγγύηση ότι μετά από 40 χρόνια θα λάβουν την προστασία που θα έχουν ανάγκη. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να μας πείσει ότι είναι αναγκαία και συμφέρουσα η ασφαλιστική της μεταρρύθμιση, η ζοφερή πραγματικότητα τους διαψεύδει περίτρανα. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάνε για «φιλικές ρυθμίσεις» για τη νέα γενιά και να αναφέρονται  σε αποταμιεύσεις όταν έχουμε μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, ελαστικές μορφές εργασίας, ανεργία και απλήρωτη εργασία.

Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι η δημιουργία του νέου Ταμείου θα διασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τους συνταξιούχους όταν γνωρίζουν πολύ καλά  ότι είναι σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,  ένας διαρκής δηλ. μηχανισμός μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης δεν αφορά τους νυν συνταξιούχους και τους νυν εργαζόμενους. Κρύβουν σκόπιμα το έλλειμμα που θα δημιουργείται στους  νυν συνταξιούχους και τους νυν εργαζόμενους αφού δεν θα υπάρχει εισροή εισφορών νέων ασφαλισμένων, με πραγματικό κίνδυνο αδυναμίας καταβολής των συντάξεων. Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει – για να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης – εκτιμάται από 48 έως 78 δισ. ευρώ που ακόμα και αν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, και πάλι θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.  Είναι σίγουρο ότι το κενό που θα δημιουργηθεί παρ’ όλα όσα ψελλίζει η κυβέρνηση θα καταλήξει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ακόμα και στην οριστική κατάργησή τους, τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες  συνταξιούχοι ζουν με ψίχουλα και συντάξεις πείνας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα θεμελιώθηκε με αιματηρούς αγώνες στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια κάτω από την επίδραση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τους αγώνες  της και έχουμε χρέος να μην συμβιβαστούμε με αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο και να ζούμε καλύτερα σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Η Κοινωνική ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις, περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Γι αυτό λέμε ότι με το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας και την πρόοδο της επιστήμης το όριο ηλικίας  συνταξιοδότησης για τους άντρες θα πρέπει να είναι τα 60 χρόνια και 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η θεμελίωση  συνταξιοδοτικού δικαιώματος να γίνεται με τα 13,5 χρόνια εργασίας (4050 ένσημα). Γι αυτό σύγχρονο είναι να απαιτήσουμε την ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί, επαναφορά της 13 και της 14 σύνταξης. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Να απαιτήσουμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, Δημόσια Καθολική Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάδελφοι

Θα μπορούσαμε να έχουμε στο διοικητικό απολογισμό ένα μεγάλο κεφάλαιο για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, για τις πολιτιστικές δράσεις για εμάς και τα παιδιά μας, για την συντονισμένη προσπάθεια που κάναμε να αγκαλιάσουμε όλες τις πλευρές της ζωής μας, για τα αφιερώματα σε σημαντικές επετείους και για την σπουδαία και ανιδιοτελή συνεισφορά των μελών του Μουσικού Σχήματος, των δασκάλων χορού και φωτογραφίας που πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν με την πάροδο της πανδημίας με την ίδια θέρμη.

Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται, όχι μόνο γιατί τα ξέρετε, αλλά γιατί η συμμετοχή και η ανταπόκρισή σας σε όλα αυτά είναι τόσο μεγάλη, που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, παρά μόνο την δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε κι όλες αυτές τις δράσεις. 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

Όλα τα παραπάνω, όλα αυτά που γράφουμε κι άλλα που δεν χωράνε στις σελίδες αυτές, οι πάμπολλες ανακοινώσεις και επεξεργασίες που έχουμε κάνει είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και προσφοράς των μελών του Δ.Σ., που προχώρησε τις περισσότερες φορές με ομόφωνες αποφάσεις, των μελών βεβαίως του ΔΣ που συμμετείχαν. Γιατί όπως παρουσιάζουμε παρακάτω συγκεκριμένα μέλη έλαμψαν δια της μόνιμης απουσίας τους. Και δίκαια μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί βάζουν υποψηφιότητα και γιατί εκλέγονται;…  Οι απαντήσεις είναι δικές σας…

Την θητεία αυτή του Δ.Σ Διοικητικού Συμβουλίου έγιναν  26 συνεδριάσεις του.

Η συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. ήταν η παρακάτω:

 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Πανουτσάκου Βέτα

26

Καζάκος Βαγγέλης

26

Αγάκου Βάντα                          

23

3

Ανδρεαδέλλης Γιάννης

26

Δοξακίδης Σωτήρης                 

25

1

Ζαβερδινός Άλκης

26

Ηλιόπουλος Γιώργος /αντικαταστάθηκε από την Σπιθάκη Ρένα              

24

2

Κοκοβιάδου Σωτηρία 

25

1

Κοντούδης Κυριάκος

25

1

Κορκίδου Σωτηρία  

24

2

Ντόντος Παναγιώτης                

26

Παγανέλη Αριάδνη                 

24

2

Σαραντοπούλου Κάκια 

25

1

Στεβή Ειρήνη

22

4

Γερακίνη Βασιλική         

10

16

Κυριακόπουλος Γιώργος

19

7

Πνακάς Χάρης                         

22

4

Στασινοπούλου Ιωάννα

17

9

Τσιλογεώργης Γιώργος                      

10

16

Φωτεινός Σταύρος

19

7

Κοκμοτός Ευθύμιος                            

13

13

Ιωακειμίδου Νικολέτα  

24

2

Μπουκουβάλας Αχιλλέας/ αντικαταστάθηκε από την

Αποστολή Μαρία

22

4

Πράσινος Ανδρέας

13

13

Κατούνη Κορνηλία

9

17

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον απολογισμό, τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα δράσης, που βάζουμε μπροστά, όχι γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά γιατί παλέψαμε και παλεύουμε για τα προβλήματά μας, γιατί αντιπαλεύουμε  τις δυσκολίες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση χειραφέτησης των εργαζομένων, ανόδου του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος, για να φτάσει στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών μας, γιατί η διέξοδος για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό αύριο, στο οποίο νικητές θα είναι οι ταπεινοί και οι καταφρονεμένοι αυτού του κόσμου είναι μπροστά μας.

Ο διοικητικός απολογισμός και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης υπερψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. και όπως προαναφέραμε υπερψηφίστηκαν και από την Γενική Συνέλευση και αποτελούν πλέον αποφάσεις του Συλλόγου μας.

Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *