Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κτιρίου επί της Λεωφόρου Καλαμακίου 46
Untitled
Ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κτιρίου επί της Λεωφόρου Καλαμακίου 46

Αθήνα   30-7-2021

Αρ. Πρωτ.: 159

Προς

                                    Περιφερειάρχη Αττικής

Θέμα: Ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κτιρίου επί της Λεωφόρου Καλαμακίου 46

Ως γνωστόν στο τετραώροφο μισθωμένο κτίριο επί της Λεωφ. Καλαμακίου αρ. 46, στο Δήμο Αλίμου, στεγάζονται η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών. Στους χώρους του κτιρίου εργάζονται 40 εργαζόμενοι και καθημερινά εξυπηρετούνται δεκάδες πολίτες με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Αναφορικά με το ζήτημα του κλιματισμού, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που διανύουμε σας επισημαίνουμε τα εξής:

  • Στον 4ο όροφο υπάρχει αίθουσα που φιλοξενεί τέσσερις συναδέλφους και δεν κλιματίζεται καθόλου. Απαιτείται άμεσα η αντικατάσταση του χαλασμένου κλιματιστικού μηχανήματος.
  • Οι υπόλοιποι χώροι κλιματίζονται μέσω Κεντρικής Μονάδας (ΚΜ), η οποία αποδίδει οριακά ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα. Το κτίριο είναι «γυάλινο», δημιουργούνται συνθήκες θερμοκηπίου στα γραφεία, ανάλογα και με τον προσανατολισμό τους. Σε πολλά γραφεία έχουν χαλάσει τα σκίαστρα, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.

Επιπλέον και σύμφωνα με τις από 28/05/2020 υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας, που έχουν κοινοποιηθεί στη Διοίκηση, θα πρέπει:

  • Να διαπιστωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ο βαθμός ασφαλούς χρήσης της ΚΜ, να τηρείται αρχείο καταγραφής των συντηρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού (εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας Αρ. Πρωτ.: 26635/23-04-2020 ΑΔΑ: 6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ).
  • Όλα τα μέσα ενεργητικής πυρασφάλειας να ελέγχονται κάθε χρόνο και οι συντηρήσεις τους να καταγράφονται στο ειδικό κόκκινο βιβλίο της πυροσβεστικής υπηρεσίας (ΠΔ 12/2007), να γίνει μελέτη πυρασφάλειας και να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό.
  • Να πιστοποιηθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το πρότυπο νομοθεσίας ΕΛΟΤ HD 384.

Να γίνουν διάφορες εργασίες που εκκρεμούν, όπως επισκευές παραθύρων, τζαμιών που παρουσιάζουν «σημαντικές» ρωγμές, να τοποθετηθούν χειρολαβές-κουπαστές στους χώρους του κλιμακοστασίου σε όλους τους ορόφους (τοποθετήθηκαν μέχρι τον 2ο), να γίνει σήμανση στα χαμηλά σημεία της οροφής του, να τοποθετηθούν αυτοκόλλητες αντιολισθητικές ταινίες στις σκάλες.

  • Να πιστοποιηθεί για την ασφαλή του λειτουργία ο ανελκυστήρας.
  • Να γίνονται συχνότερα καθαρισμοί των χώρων εργασίας, για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή δημιουργίας εστίας μικροβίων.

Ρωτάμε ευθέως:

  • Έχουν εκδοθεί τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά, ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία κάθε δημόσιου κτιρίου;
  • Υπάρχει σχέδιο και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των υποδείξεων του τεχνικού ασφαλείας, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Διοίκηση εδώ και πάνω από 1 έτος;

Ειδικότερα για το ζήτημα της καθαριότητας και για να επιλυθεί ολοκληρωμένα, απαιτείται η πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας, η οποία θα απολυμαίνει τους χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των Υπηρεσιών. Τονίζουμε ότι επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες, ιδιαίτερα στις τουαλέτες των Υπηρεσιών και πολλές φορές αναγκαζόμαστε οι εργαζόμενοι να τις καθαρίζουμε.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας μας.

 Κοιν/ση

  1. Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα
  2. Γενικούς Διευθυντές

Για το Δ.Σ.

Για την Επιτροπή ΥΑΕ

Η Πρόεδρος

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο Γραμματέας

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Η Πρόεδρος

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΚΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *