Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
pexels-mohammad-danish-891059
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Αθήνα 30/ 6 /2021

Αριθμ. Πρωτ.: 97

Προς

                                 Συλλόγους-μέλη μας

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο με παρόντα τα 9 μέλη και συγκεκριμένα: Βέτα Πανουτσάκου, Ανδρεαδέλλη Γιάννη, Σταμκοπούλου Νατάσα, Ζαβερδινό Άλκη, Παγωνίδη Δημήτρη, Κυριακόπουλο Γιώργο, Ασημακόπουλο Ανδρέα, Τζάκο Αντώνη και Έφη Παπαλεξίου.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις, με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης να εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την συνέργεια των Περιφερειακών Αρχών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα το αντεργατικό έκτρωμα με το χτύπημα του 8ωρου και των συλλογικών διαδικασιών οργάνωσης των εργαζομένων, η νέα αντιασφαλιστική επίθεση στις επικουρικές συντάξεις, οι εκλογές για τα ΥΣ με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Αττική και η στάση συγκεκριμένων συνδικαλιστών.

Με την απόφαση ότι θα κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι και να οργανώσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν τις διεκδικήσεις τους, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα παρακάτω ζητήματα για τα οποία λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις:

  1. Εκτιμήθηκαν οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις και η αισιοδοξία που έδωσαν στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό νόμο-έκτρωμα της κυβέρνησης (ν.4808/ 19-6-2021), που εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τσάκισμα του 8ωρου, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά την Κυριακή και όλο το πλέγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που κάνουν τον εργαζόμενο πιο «φτηνό», προκειμένου να θωρακιστούν η καπιταλιστική κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αυτά άλλωστε γράφονται τόσο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που προβλέπει ξανά ματωμένα πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών στις πλάτες του λαού, όσο και στο περιβόητο «Σχέδιο Ανάκαμψης», με τις εκατοντάδες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις να προστίθενται στο λογαριασμό των δις που θα πληρώσει ο λαός για να στηριχτεί το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.

Γι αυτό εξάλλου το αντεργατικό έκτρωμα περιέλαβε μέτρα που χτυπούν την συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, το απεργιακό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

  1. Καλεί τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις, να μην τροποποιήσουν και να μην προσαρμόσουν τα καταστατικά λειτουργίας τους σύμφωνα με το αντεργατικό νόμο-έκτρωμα της κυβέρνησης (ν.4808/ 19-6-2021). Τα καταστατικά όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορούν τους εργαζόμενους, έχουν θεωρηθεί – εγκριθεί από τα Πρωτοδικεία και είναι «ισχυρά».
  2. Καταδικάστηκε η άμεση εφαρμογή των αντεργατικών ρυθμίσεων τόσο από την κυβέρνηση που με τις παρεμβάσεις της καταφεύγοντας σε ενέργειες αυταρχισμού κηρύχτηκε παράνομη άλλη μια απεργιακή κινητοποίηση, αυτή των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, όσο και η απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής για λειτουργία των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών τις Κυριακές, προβάλλοντας το υποκριτικό επιχείρημα της «εθελοντικής» συμμετοχής των εργαζομένων!!!, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα τσάκισμα της Κυριακής-αργίας. Τα πρόσφατα αυτά παραδείγματα αποδεικνύουν πόσο κάλπικη ήταν η προπαγάνδα που προσπαθούσε να πείσει ότι ο αντεργατικός νόμος-έκτρωμα δεν αφορούσε το δημόσιο τομέα!!!
  3. Συζητήθηκε η αντιμετώπιση της υπονομευτικής στάσης μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας απέναντι στις ομόφωνες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων (Γ.Σ. & Δ.Σ. ΟΣΥΑΠΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΠΑ) ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, απέναντι στον αγώνα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής για να ακυρωθεί στη πράξη η απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
  4. Καταδικάστηκε η κυβερνητική απόφαση να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόκειται για αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που «καταλύει τη βασική αρχή της “αλληλεγγύης των γενεών” και χαρίζει 80 δισ. ευρώ, λεφτά των ασφαλισμένων, στα αρπακτικά των ιδιωτικών ομίλων της Ασφάλισης και της Υγείας, ενώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «εγγυάται» μόνο νέες ανατροπές στο σύνολο της Ασφάλισης και φτώχεια στα γεράματα.

Η επικουρική σύνταξη, δεν θα είναι πια σύνταξη, αλλά επενδυτικό προϊόν, αφού οι εισφορές των εργαζομένων θα τζογάρονται και το ύψος της θα εξαρτάται από την απόδοση του τζογαρίσματος. Δηλαδή, κανείς ασφαλισμένος δεν θα γνωρίζει αν και πόση «σύνταξη» θα πάρει στο τέλος του εργάσιμου βίου του, αφού ο τζόγος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εξαΰλωση του «χαρτοφυλακίου». Και φυσικά, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το κράτος εγγυάται τάχα τις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον μέχρι το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, είναι «παραμύθια για μικρά παιδιά», μιλώντας για «δεσμεύσεις» που αφορούν 30 και 40 χρόνια μετά! Δηλαδή, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει! 

Όπως έγινε και με τα Εργασιακά, οι ανατροπές στην επικουρική ασφάλιση έρχονται να συμπληρώσουν παλιότερες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, απ’ όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, σε μια εποχή μάλιστα που με την άνοδο της παραγωγικότητας και την πρόοδο της τεχνολογίας, είναι πλέον εφικτή και αναγκαία η μείωση του εργάσιμου χρόνου, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις. Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα στους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ενημέρωσης και οργάνωσης της αγωνιστικής μας απάντησης απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, στην μείωση της συμμετοχής του κράτους και της εργοδοσίας στην ασφαλιστική δαπάνη, στην μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

  1. Τέλος συζητήθηκαν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις με τις τροποποιήσεις Οργανισμών των Περιφερειών και ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και του Γ.Σ., τοποθετώντας συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη και του Γ.Σ. στην Αθήνα τον Οκτώβρη, μαζί με την ολομέλεια των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Θα εκδοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις για όσα ζητήματα απαιτούνται.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *