Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης
pexels-mohammad-danish-891059
Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης

Αθήνα 10 /11/2020

Αριθμ. Πρωτ.:178

Προς

                                       Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Θέμα: Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας (145/27-7-2020) με αίτημα την Εφαρμογή των ΣΣΕ στους υπαλλήλους που υπηρετούν στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης και εμπίπτουν στις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις (ΦΕΚ 2358/τ.β΄/20-06-2018, ΦΕΚ 1052/τ.β΄/29-3-2019 και από 28-9-2018 κατάθεση) και λαμβάνοντας υπόψη τα αναγραφόμενα στις απαντήσεις του αναπληρωτή Προϊσταμένου της συγκεκριμένης Δ/νσης με αριθμούς 587199/34058/21-10-2020 και 622260/35792/9-11-2020 σημειώνουμε τα εξής:

1. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται μια αλληλογραφία, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή η ραχοκοκαλιά της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης, που είναι κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, εργάτες, βοηθοί, οδηγοί και άλλες σχετικές ειδικότητες για να επιτελέσουν τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας εκτελούν εξωτερική υπηρεσία σε μόνιμη και σταθερή βάση.

2. Είναι αδιανόητο να κάνει πως δεν καταλαβαίνει… ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της συγκεκριμένης Δ/νσης ότι οι υπάλληλοι δουλεύουν έξω στους σταύλους, στα σφαγεία, στους ελέγχους κλπ!!! ή να «καταλαβαίνει» κατά το δοκούν…

Είναι χαρακτηριστικά τα αντιφατικά αποσπάσματα στα δύο παραπάνω αναφερόμενα έγγραφα: Στο απαντητικό του έγγραφο για την μη εφαρμογή των ΣΣΕ (587199/34058/21-10-2020), αναφέρει ότι «όσον αφορά την πρώτη περίπτωση στην υπηρεσία μας δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο σε εξωτερικά συνεργεία» και όταν απαντά στην αναφορά της υπαλλήλου (622260/35792/9-11-2020), αναφέρει ότι «οι υπάλληλοι εξέρχονται για ελέγχους εγκαταστάσεων και το παραπάνω αποτελεί το 90% της απασχόλησης τους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν αντικείμενο εργασίας»!!!

3. Είναι αδιανόητο στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΠΚΜ να αναφέρονται οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης Διεύθυνσης « ….τη διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων, την καταπολέμηση νόσων των ζώων, τη χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων , τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και προϊόντων αυτών, την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων» και ο Διευθυντής της να θεωρεί ότι οι αρμοδιότητες αυτές εκτελούνται από το γραφείο!!!

4. Είναι αδιανόητο να μνημονεύεται και στην υπ’ αριθμ. 622260/35792/9-11-2020 απάντηση του αναπληρωτή Προϊσταμένου της συγκεκριμένης Δ/νσης ότι «σύμφωνα με άρθρο 43, παρ. 3 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΠΚΜ, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και προϊόντων αυτών, την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων» και 2 χρόνια μετά την υπογραφή των ΣΣΕ να μην έχουν ενταχθεί οι υπάλληλοι αυτοί στη σχετική Απόφασή σας.

5. Ξεπερνούν κάθε διάθεση καλοπροαίρετης προσέγγισης ότι δεν μπορεί να κατανοηθούν τα εξής ζητήματα:

Τα αναφερόμενα στις ΣΣΕ «ότι η προϋπόθεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε εξωτερικά συνεργεία περιλαμβάνει την έννοια ότι οι δικαιούχοι, πέραν των κύριων εξωτερικών καθηκόντων τους, εκτελούν για την υποστήριξη αυτών και άλλες εργασίες διοικητικές εντός γραφείου».

Ότι εξωτερική υπηρεσία δεν αποτελεί μόνο η υπηρεσία που εκτελείται «εκτός έδρας», αλλά και εντός της έδρας της υπηρεσίας, δηλ. εντός των 50 χιλ.

Ότι η εφαρμογή των ΣΣΕ δεν προϋποθέτει την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των υπαρκτών δυσκολιών, που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό.

Ότι η όποια υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων υπολογίζεται μετά τη λήξη του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας τους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία ώρα λιγότερη.

Υπενθυμίζουμε ότι :

α. Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική, για τους εργαζόμενους που αφορούν. Επομένως η όποια διαφορετική προσωπική προσέγγιση κάθε Διευθυντή δεν αναιρεί την υποχρέωση εφαρμογής τους.

β. Ο προϊστάμενος κάθε Δ/νσης της Περιφέρειας οφείλει να ανταποκριθεί στην «ενδιάμεση» ενέργεια, που απαιτείται και να μην δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή τους. Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 1, προτελευταίο εδάφιο των ΣΣΕ, τόσο η εισήγηση των Διευθυντών, όσο και η απόφαση Περιφερειάρχη αφορά ΜΟΝΟ τον καθορισμό των δικαιούχων υπαλλήλων και όχι τα δικαιώματά τους, όπως αυτά καθορίζονται στις συγκεκριμένες Συλλογικές Συμβάσεις.

γ. Ο οικείος Περιφερειάρχης είναι εν τέλει υπόχρεος για την εφαρμογή των ΣΣΕ έναντι των εργαζομένων και του νόμου.

Μετά από τα παραπάνω ζητάμε να προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εκδοθεί η σχετική Απόφασή σας για την Εφαρμογή των ΣΣΕ στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης.

Κοιν/ση

1. Προϊστάμενο Δ/νσης Κτηνιατρικής ΜΕΘ

2.Παρατάξεις Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΟΣΥΑΠΕ για την Εφαρμογή της ΣΣΕ στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΚΜ 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *