Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Δήλωση εργατικού ατυχήματος και τήρηση ειδικού βιβλίου ατυχημάτων
Untitled
Δήλωση εργατικού ατυχήματος και τήρηση ειδικού βιβλίου ατυχημάτων

Αθήνα 22- 11 -2020

Αρ. Πρωτ.: 327

Προς

1. Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας

2. Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού

3. Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Περιφερειάρχη

Θέμα: Δήλωση εργατικού ατυχήματος και τήρηση ειδικού βιβλίου ατυχημάτων

Σας στέλνουμε αντίγραφο του υπ’ αριθμ. 389781/19-11-2020 εγγράφου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών-Αν. Αττικής – Κρήτης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που αναφέρεται στο θέμα και συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις του εργοδότη, σύμφωνα με τις οποίες «οφείλει να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα» και στην δυνατότητά του να παρέχει σχετική εξουσιοδότηση εάν θέλει.

Θεωρώντας ότι το ΣΕΠΕ ως αρμόδιος φορέας επιβεβαιώνει όλα όσα σας έχουμε επαλειμμένα τονίσει και ζητήσει ως Σύλλογος, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και εισηγήσεις, για τυχόν εξουσιοδοτήσεις και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν.

Παράκληση να κοινοποιηθεί το παρόν δια μέσου της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού, στους Γιατρούς και Τεχνικούς Ασφαλείας, που έχει σύμβαση η Περιφέρεια, δεδομένου ότι δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ-ΚΡΗΤΗΣ

Ταχ. Δνση : Αγησιλάου 10, ΑΘΗΝΑ Ταχ. Κώδικας : 10437 Πληροφορίες : Ν. Φραγκιαδάκης Τηλέφωνο : 210 5289149 Fax : 2105246478

Αθήνα, 19-11-2020 Αρ.Πρωτ.: 389781

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11743

ΚΟΙΝ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 80-88, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11741

ΘΕΜΑ: Δήλωση εργατικού ατυχήματος και τήρηση ειδικού βιβλίου ατυχημάτων.

Σε συνέχεια εγγράφου προς την υπηρεσία μας από τον <Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής> σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης των εργατικών ατυχημάτων από τον εργοδότη και της τήρησης σχετικών ειδικών βιβλίων ατυχημάτων, σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με το Ν.3850/10 (ΦΕΚ 84/Α/10), άρθρο 43, παρ. 2α, ο εργοδότης οφείλει να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα. Προκειμένου να καταστεί δυνατό ο Περιφερειάρχης Αττικής ως εργοδότης να εφαρμόσει την ανωτέρω διάταξη της εργατικής νομοθεσίας δύναται λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (πληθώρα εγκαταστάσεων/υπηρεσιών, απουσία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.λ.π.) να εξουσιοδοτεί υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να προβαίνουν στη δήλωση των εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το Ν.3850/10 (ΦΕΚ 84/Α/10), άρθρο 43, παρ. 2β, ο εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή των ατυχημάτων.

Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας μας.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΚΤΣΙΡΑ

ΣΕΠΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΤΥΧ.

ΣΥΠΑ για Δήλωση εργατικού ατυχήματος και τήρηση ειδικού βιβλίου ατυχημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *