Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Η διαχρονική υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αλσών και Πάρκων πάει χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απαξίωση των εργαζομένων
Untitled
Η διαχρονική υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αλσών και Πάρκων πάει χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απαξίωση των εργαζομένων

Αθήνα 25 -10 -2020

Αρ. Πρωτ.: 305

Η διαχρονική υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αλσών και Πάρκων πάει χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απαξίωση των εργαζομένων

Την Τετάρτη 21/10/2020 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πάρκων και Αλσών εντός του Πεδίου του Άρεως.

Συνομιλήσαμε με τους εργαζόμενους και διαπιστώσαμε την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει και υφίσταται, τόσο για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, όσο και για την διαχρονική υποβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας και την μετατροπή της σε τροχονόμο εργολαβιών.

Τα Πάρκα του Πεδίου του Άρεως (Άλσος Πεδίου του Άρεως, Λόφος Εθνικής Αντιστάσεως, Πλατεία Πρωτομαγιάς και Τμήμα Βυζαντινού Άλσους) και του Αττικού Άλσους μεταφέρθηκαν το 2000 στην τότε Νομαρχία και μετέπειτα στην Υπερ-Νομαρχία Αθηνών – Πειραιώς και οι αρμοδιότητες της φροντίδας για την συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου και των υποδομών τους, της εκπόνησης μελετών για την ανάπλαση τους και της διαχείρισή τους (φύλαξη, καθαριότητα πυροπροστασία, φωτισμός, παιδικές χαρές κλπ) ανήκουν στη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών.

Η διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των Περιφερειακών Αρχών έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της αρμόδιας Διεύθυνσης με αρνητικά αποτελέσματα στην λειτουργία των συγκεκριμένων Πάρκων και Αλσών και στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κάτοικων του κέντρου της Αθήνας.

Η τραγική υποστελέχωση, συναντιέται με την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά. Η σκόπιμη υποβάθμιση της υπηρεσίας οδηγεί στην δικαιολόγηση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Αυτή τη στιγμή στην Διεύθυνση υπηρετούν 89 εργαζόμενοι εκ των οποίων μόνο οι 16 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εργάζονται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (8μηνα). Και ενώ η Διοίκηση της Περιφέρειας είχε ζητήσει συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων, δεν έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα:

Να μην υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα εργασίας και εξοπλισμός. Καλούνται να εργαστούν κηπουροί, εργάτες πρασίνου κ.α. χωρίς εργαλεία.

Να μην έχουν δοθεί στους εργαζόμενους Μέσα Ατομικής Προστασίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας τους (πχ εργάτες πρασίνου χωρίς μποτάκια και ανάλογα ρούχα), ούτε να τους χορηγείται γάλα κλπ. Σημειώνουμε ότι είναι προκλητικό η Υπηρεσία να κάνει αίτημα στη Διοίκηση για χορήγηση των σχετικών ΜΑΠ και η απάντηση που της δίνουν να παραπέμπει στην υποχρέωση εκπόνησης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, την στιγμή που σκόπιμα αγνοούνται σχετικά αιτήματα του Συλλόγου μας (τελευταίο το 294/14-10-2020).

Οι 27 φύλακες, που εργάζονται μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ να μην έχουν διαμορφωμένους στεγασμένους χώρους (φυλάκια), δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ειδοποίησης, ούτε να υπάρχει σχετικό αυτοκίνητο.

Υπάρχει μείζον πρόβλημα συνωστισμού των εργαζομένων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ούτε υπάρχουν χώροι για να στεγαστούν οι εργαζόμενοι όταν χρειάζεται (καιρικά φαινόμενα κλπ). Σαν να μην έφθανε αυτό υπάρχει μόνο μία τουαλέτα, καθώς και WC σε παρακείμενο λυόμενο, τα λύματα των οποίων καταλήγουν σε βόθρο, καθώς το αποχετευτικό δίκτυο είναι προβληματικό λόγω του ότι η ανάπλαση του Πάρκου δεν ολοκληρώθηκε…

Εργαζόμενοι απαξιώνονται αφημένοι χωρίς αντικείμενο, χωρίς να κάνουν το έργο για το οποίο προσλήφθηκαν, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μπαλώνουν «τρύπες» λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Γιατί είναι παράταιρο να τοποθετείς φιλολόγους στο Πεδίο του Άρεως ή βιβλιοθηκονόμους χωρίς να υφίσταται βιβλιοθήκη…

Εργολαβίες τρέχουν…, χρήμα μοιράζεται…

Η ανυπαρξία μέσων και εξοπλισμού είναι μόνιμο φαινόμενο, που αξιοποιείται για να μοιράζεται χρήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενοικίαση υδροφόρων (2000€ την ημέρα), κάθε φορά που η Πολιτική Προστασία στέλνει σήμα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Είναι προφανές ότι με τα χρήματα που ξοδεύονται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων θα μπορούσε η Περιφέρεια να έχει αγοράσει και να επανδρώσει δικιά της υδροφόρα…

Απαιτούμε από την Περιφερειακή Αρχή:

Να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι με τα απαραίτητα εργαλεία και τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, εμβόλια, εξετάσεις κλπ (ΚΥΑ 43726/7-6-2019) ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το έργο για το οποίο έχουν προσληφθεί.

Άμεσα να τοποθετηθούν στέγαστρα και άλλες προκάτ κατασκευές, προκειμένου να στεγάζονται οι εργαζόμενοι, τόσο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την αποσυμφόρηση των γραφείων και λοιπών χώρων (λόγω και του κορονοϊού), όσο και για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες μπροστά στο χειμώνα που έρχεται. Να αξιοποιηθούν χώροι και κτίσματα, που δεν χρησιμοποιούνται.

Να εφαρμοστεί η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μόνιμους και εργαζόμενους σε Προγράμματα, δεδομένου ότι όσον αφορά το ωράριο εργασίας η απασχόληση των «ωφελουμένων» υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας και το ωράριό τους ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα στην υπηρεσία τοποθέτησής τους.

Απαιτούμε οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαιτούμενα μέσα εργασίας και ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να ασκούνται οι αρμοδιότητες αυτοτελώς.

Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, αυτονόητο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, προϋπόθεση για να ζήσεις.

Σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας που εργάζονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Λέμε όχι στο να γινόμαστε αχυράνθρωποι, τροχονόμοι εργολάβων με υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, με ελαστικές μορφές απασχόλησης που μόνο στόχο έχουν να πετάξουν ένα ξεροκόμματο για να ανακυκλώσουν την ανεργία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Π.Α.

1. Περιφερειάρχη Αττικής

2. Υπουργείο Εσωτερικών

α. Γραφείο Υπουργού

β. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

3. Παρατάξεις Π.Σ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΣΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *