Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ – ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ & ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ «ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΒΑΡΗ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Untitled
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ - ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ & ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ «ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΒΑΡΗ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Αθήνα 27 – 8 -2019

Αρ. Πρωτ.: 209

Προς

  1. Υπουργείο Εσωτερικών
  2. Υπουργείο Υγείας

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ & ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ «ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΒΑΡΗ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργού υγείας κ. Β. Κικίλια με τίτλο «Προστασία της δημόσιας υγείας μέσω ασφαλούς λειτουργίας δημόσιων κολυμβητικών  δεξαμενών», που απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών (Δ/νσεις Υγείας & Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου) για την πραγματοποίηση σχετικών ελέγχων, οφείλουμε να σημειώσουμε ορισμένα ζητήματα:

Εδώ και χρόνια προωθούνται προσαρμογές της νομοθεσίας για να αφήνουν ανεμπόδιστη την επιχειρηματική δράση, για να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία  των επιχειρήσεων. Αξίωμά τους έχουν ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν «καλώς»… και ότι τις κακές θα τις πετάξει έξω ο ανταγωνισμός…, ότι η αγορά έχει μηχανισμούς αυτορρύθμισης και δεν χρειάζεται κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Γι αυτό όλο το νομοθετικό πλαίσιο οδηγεί στην μείωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια, περιορίζει δραστικά τους προληπτικούς ελέγχους μέσα από την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την λεγόμενη απλοποίηση των διαδικασιών, στην οποία η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα συνέβαλαν τα μάλα…

Τους αρκεί ένας ελάχιστος ελεγκτικός μηχανισμός, που θα παρεμβαίνει κυρίως σε περιόδους «κρίσης», κατασταλτικά. Η πρόληψη κι όσα σχετίζονται με αυτή θεωρούνται γραφειοκρατικά βάρη, που εμποδίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό καταργούνται ή περιορίζονται… 

Αυτή την πολιτική την υπηρέτησαν και την υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, και δεν μπορεί να δίνουν υποκριτικά οδηγίες για την προστασία των πολιτών ενώ αφήνουν άθικτο όλο το ισχύον πλαίσιο με το οποίο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αρκεί για να λειτουργούν νομότυπα να δηλώνουν για τις πισίνες τους με τη λεγόμενη γνωστοποίηση (αντί άδειας λειτουργίας) ότι τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!!!

Παρακαλεί δε με την εγκύκλιό του ο υπουργός υγείας τον υπουργό τουρισμού να διαβιβάσει «τις γνωστοποιήσεις κολυμβητικών δεξαμενών εντός τουριστικών καταλυμάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των ΠΕ, προκειμένου να γίνεται εγκαίρως ο έλεγχος της λειτουργίας τους»!!!

Καταλαβαίνει καθένας ότι όταν σε αυτά τα δεδομένα προστίθενται κι όλα τα ζητήματα, που αφορούν ποιον «βαφτίζουν» «υπεύθυνο επόπτη ασφάλειας», με τι εργασιακές σχέσεις και τι ωράριο απασχολούνται κλπ, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και εκρηκτικό και να οδηγεί σε δεκάδες πνιγμούς συνανθρώπων μας.

Απ’ τη μεριά μας θεωρούμε αναγκαία την κατάργηση της διαδικασίας «γνωστοποίησης» και την επαναφορά ρυθμίσεων για την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε όλες τις πισίνες, που χρησιμοποιούνται για δημόσια χρήση, ανεξάρτητα από το εμβαδόν τους ή τον αριθμό των κλινών των ξενοδοχειακών κλπ μονάδων, με υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων, μέσων και προσωπικού ασφαλείας, την ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων, μέσα από την κάλυψη των αναγκών σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμό και υποδομές (εργαστήρια κλπ).

Κοιν/ση

ΕΝΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *