Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» 5 Σεπτέμβρη πάμε Ηρώδειο
Untitled
«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» 5 Σεπτέμβρη πάμε Ηρώδειο

Αθήνα  26- 7 -2019

Αρ. Πρωτ.: 187

 

Προς

Τα μέλη του Συλλόγου

«ΙΚΕΤΙΔΕΣ»

5 Σεπτέμβρη πάμε Ηρώδειο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. αποφάσισε να οργανώσει τη συμμετοχή όσων συναδέλφων επιθυμούν στην θεατρική παράσταση Ικέτιδες του Ευριπίδη την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, στο Ηρώδειο.

Το κόστος κάθε εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και σκέψη μας είναι το μισό του κόστους κάθε εισιτηρίου δηλαδή 5€/άτομο να καλυφθεί από τον Σύλλογο.

Προκειμένου να οριστικοποιήσουμε ή να τροποποιήσουμε έγκαιρα την προκράτηση εισιτηρίων, που έχουμε κάνει, παρακαλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 9-08-2019 στο e-mail του Συλλόγου ή στα τηλέφωνα και τα email που ακολουθούν, αποστέλλοντας ταυτόχρονα τα χρήματα της προκράτησης:

Αγάκου Βάντα: vaia.agakou@patt.gov.gr ή 6973298062

Βενιεράκη Ειρήνη: evenieraki@patt.gov.gr ή 6944368236

Θυμιανού Χρυσούλα: chrysoula.thimianou@patt.gov.gr ή 2132063562 ή 6977084318

Κοκοβιάδου Σωτηρία: sotiria.kokoviadou@patt.gov.gr ή 6972082036

Παντάζου Μαρία: maria.pantazou@patt.gov.gr  ή 6973440765

Περράκη Δήμητρα: 6982961988

Σαραντοπούλου Κάκια: kakia.sarandopoulou@gmail.com ή 6974893009

Στεβή Ειρήνη: estevi@patt.gov.gr  ή 6947029361

Σημειώνεται ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και για συνοδό και για παιδιά.

Η θεατρική παράσταση αποτελεί μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και είναι μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Αγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα.  Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά:  Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

 Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά

Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή

Μητέρες Αργείων στρατηγών

Άννα Γιαγκιώζη

Άνδρη Θεοδότου

Κόρα Καρβούνη

Τζίνη Παπαδοπούλου

Αγλαΐα Παππά

Μαρία Σαββίδου

Κωνσταντίνα Τάκαλου

Τάνια Τρύπη

Νιόβη Χαραλάμπους

Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη

Θησέας: Άκης Σακελλαρίου

Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης

Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους

Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος

Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα

Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                               ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» 5 Σεπτέμβρη πάμε Ηρώδειο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *