Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Συνεχίζουμε την «Απεργία-Αποχή» από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης»
Untitled
Συνεχίζουμε την «Απεργία-Αποχή» από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης»

Αθήνα  16- 4 -2019

Αρ. Πρωτ.: 114

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 16-4-2019

Συνεχίζουμε την «Απεργία-Αποχή» από όλες τις διαδικασίες

της «αξιολόγησης»

Οδηγίες προς τους συναδέλφους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στη συνεδρίασή του στις 16-4-2019 συζήτησε τις εξελίξεις με την «αξιολόγηση» και κατέληξε στην απόφαση για συνέχιση της «απεργίας-αποχής» από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Στη κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογός μας εξέδωσε και απέστειλε στις 16/4/2019 προς την Περιφερειακή Αρχή ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στην Περιφέρεια Αττικής».

Στην απόφασή μας αυτή λάβαμε υπόψη μας τα εξής σημεία:

 1. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στους δημόσιους φορείς, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή μας και με την προωθούμενη ηλεκτρονική αξιολόγηση (ν.4553/2018).
 1. Το γεγονός ότι η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων και ειδικά των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει ως στόχο να γίνουν καλύτερες, πιο σύγχρονες και ποιοτικές οι Δημόσιες Υπηρεσίες και ειδικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.
 1. Το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων σε όλες τις Γενικές Δ/νσεις, τις Δ/νσεις και τα Τμήματα της Περιφέρειας.
 1. Η απόφασή μας για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, είναι αναγκαία γιατί συνεχίζουν να υφίστανται όλοι οι αρνητικοί παράγοντες, που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του νόμου Βερναρδάκη (ν.4369/2016), όπως έχει τροποποιηθεί προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση με την απεργοσπαστική τιμωρητική διάταξη – τροπολογία (Γεροβασίλη-Μητσοτάκη): 24Α του ν.4369/16).

Γνωρίζοντας καλά ότι τα τεράστια ποσοστά αποχής σε όλο το δημόσιο, αποτέλεσαν επιβραδυντικό παράγοντα εφαρμογής της συνολικής αντεργατικής πολιτικής και όλων των αρνητικών παραγόντων συνεχίζουμε γιατί:

 • Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες κ.α. να προωθήσουν το σχεδιασμό τους δίνοντας «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν, να πληρώνονται διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
 • Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες κ.α. να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν, «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν, μέσα από τα «περιγράμματα θέσεων εργασίας» ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
 • Δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.
 • Δεν αποδεχόμαστε την εκβιαστική και τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη-Μητσοτάκη, που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους προϊσταμένους, που μετέχουν στην προκηρυγμένη «απεργία-αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, με την στέρηση του δικαιώματος τους επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης γίνονται.
 • Δεν δεχόμαστε να αποτελούμε ένα χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις.
 1. Υπενθυμίζουμε ότι η «αξιολόγηση» δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αποσυνδεμένο από τη στόχευση κάθε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο, ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, είσοδο κι επέκταση των εργολάβων στις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.).

Η «αξιολόγηση» έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, όπως εξάλλου έχει και η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους λεγόμενους «θεσμούς»…

Η δυνατότητα, που έχει η κάθε κυβέρνηση να κόβει και να ράβει την πολιτική της, να τη «σπάζει» σε μικρότερα κομμάτια, δεν μπορεί να κρύψει την συνολική της πολιτική.

Έτσι ο νόμος της αξιολόγησης (4369/2016), συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το μισθολόγιο (ν.4354/2015), την κινητικότητα (ν.4440/2016), τον υπαλληλικό κώδικα (ν.3528/2007), τα οργανογράμματα (ν.4178/2013), την απαγόρευση προσλήψεων, την δημοσιονομική πολιτική κλπ. Γι αυτό:

 • Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.
 • Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο «ανεπαρκή ή ακατάλληλο») μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
 • Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσης εργασίας… !!!, αφού ο κάθε φορέας θα μπορεί να βαθμολογεί και να αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας όποιες θέσεις εργασίας θέλει…
 • Με το άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, εάν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης».
 • Επίσης με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα ο μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό (λόγω κακής αξιολόγησης), παραπέμπεται (…) προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό».

Με λίγα λόγια όποιος αξιολογείται και βαθμολογείται ως «ακατάλληλος» (0-24) απολύεται!!! Και μάλιστα η κυβέρνηση μέσα από την προβλεπόμενη Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης θα παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το λεγόμενο “συντελεστή διόρθωσης”. Δηλαδή θα μπορεί να βάζει, όποια «ποσοστά» θέλει, να αυξάνει ή να μειώνει τους άριστους, τους ανεπαρκείς, τους ακατάλληλους κλπ. Ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει ακόμα και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%;

 • Τέλος εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της αξιολόγησης και της συνέντευξης στις διαδικασίες της επιλογής θέσεων ευθύνης, της κινητικότητας και των μετατάξεων.
 1.  Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τις διατάξεις του ν. 4590/2019 και την υπ’ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/1/οικ.11100/12-3-2019 εγκύκλιό του θέτει νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης, έτους 2018.

Στο κάλεσμα της υπουργού προς τις Δ/νσεις Διοικητικού και της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης εκτός όλων των παραπάνω προσθέτουμε τα εξής:

α. Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας εργαζόμενος να συμπληρώσει προσωπικά του δεδομένα, όπως το ΑΦΜ, σε καμία κατάσταση, σε καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας «δήλωση αποχής».

β. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να επεξεργαστεί (συλλογή, καταχώρηση, αποθήκευση κλπ) προσωπικά δεδομένα (παρ. 2 αρ. 4 του ΓΚΠΔ) ενός εργαζόμενου, όπως το ΑΦΜ, χωρίς τη συγκατάθεσή του, να «καταρτίζει το προφίλ» του (παρ. 4 αρ. 4 του ΓΚΠΔ: οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών που αφορούν την απόδοση στην εργασία) χωρίς να τηρεί βασικές προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμβάλουν εκ της θέσεώς τους στην συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας «δήλωση αποχής».

Σημειώνουμε ότι όλες οι Δ/νσεις Προσωπικού ως υπηρεσίες που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εμπεριέχονται στις υπηρεσίες για τις οποίες η κάθε Περιφερειακή Αρχή οφείλει, ως «υπεύθυνη επεξεργασίας» να συντάξει ενιαίο Αρχείο δραστηριοτήτων επεξεργασίας και να τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 1. Στο κάλεσμα των συναδέλφων να συμπληρώσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης κατά το σκέλος που τους αφορά (είτε ως αξιολογούμενος, είτε ως α’ αξιολογητής, είτε ως β’ αξιολογητής), σύμφωνα με τις οριζόμενες προθεσμίες, απαντάμε με «Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης».

Υπόδειγμα:

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………………………………………………………………………………., που υπηρετώ ως……………………………………, στην Δ/νση …………………………………………………….… της Π.Ε. ………………………………………………. της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνω ότι συμμετέχω στην «απεργία-αποχή» που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως …………………….. (συμπληρώνεται : αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογούμενος και αξιολογητής).

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Ημερομηνία………………..                                                            Ο δηλών»

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταθέσουν στο Σύλλογο τις δηλώσεις συμμετοχής τους στην αποχή, συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση την συμμετοχή τους στην «Απεργία – Αποχή» από την αντιδραστική αξιολόγηση. Να μην βάλει κανείς πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Καλούμε όλους τους προϊσταμένους να τοποθετηθούν στο πλάι των συναδέλφων, να μην δεχτούν να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. 

Συνεχίζουμε την «Απεργία-Αποχή», εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αντιδραστική αξιολόγηση και στην αντεργατική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής μπορούμε να δώσουμε για μία ακόμη φορά μαζικά και δυναμικά την απάντησή μας, όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *