Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΤΡΙΤΗ 12/2/2019 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Untitled
ΤΡΙΤΗ 12/2/2019 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Αθήνα 12 – 2 -2019

Αρ. Πρωτ.: 67

ΤΡΙΤΗ 12/2/2019 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Τα σημαντικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας αναδείχτηκαν στη μαζική σύσκεψη που έγινε στις 21/1/2019 στα γραφεία του Συλλόγου, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι ελαστικές μορφές εργασίας βαφτίζονται εδώ και καιρό με εύηχα ονόματα για να κρύψουν την αναλγησία του πλαισίου εφαρμογής τους, όπως το εκπληκτικό «Κοινωφελής Εργασία». Τους συναδέλφους αυτούς το αστικό δίκαιο τους θεωρεί ωφελούμενους και όχι εργαζόμενους, που αντί να παίρνουν επίδομα ανεργίας, υπογράφουν μια κατάπτυστη αντεργατική σύμβαση με τον ΟΑΕΔ-όχι με τον Φορέα που εργάζονται-, η οποία ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους και την αμοιβή τους ξεχωριστά από τους υπόλοιπους εργαζομένους στον ίδιο Φορέα.

Ως γνωστόν στην Υγεία την Παιδεία και στους ΟΤΑ είναι εκτεταμένο το φαινόμενο των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Το αστικό κράτος, και ως εργοδότης, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, για να γίνει πιο «φθηνός» ο εργαζόμενος και η τσάμπα εργατική δύναμη να υποβοηθήσει την ανάπτυξη των λίγων εις βάρος των πολλών.

Το σωματείο μας έχει λυμένα μια σειρά ζητήματα, στοιχειώδη για την ενότητα των εργαζομένων, που όμως αποτελούν πεδίο διαπάλης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για εμάς είναι αυτονόητη η εγγραφή των συναδέλφων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Σύλλογο, δεν τους αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενους β’ κατηγορίας. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, προϋπόθεση για να ζήσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν τα ίδια συγκροτημένα δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους στο μισθό και στους όρους εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν αυτές οι απαράδεκτες σχέσεις εργασίας, οργανώθηκαν αγώνες με τις πρώτες επιτροπές συμβασιούχων που έδρασαν πλάι στα ταξικά σωματεία και κερδήθηκαν κάποια βασικά ζητήματα που αφορούν τις άδειες (κανονικές-αναρρωτικές-ανατροφής τέκνου), καθώς και την πληρωμή των «κουτσουρεμένων» μισθών χωρίς καθυστέρηση. Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται εγρήγορση για να εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, που συμπληρώνουν κάποια λειψά δικαιώματα των συναδέλφων με ελαστικές μορφές εργασίας, για να ισχύσουν και για αυτούς τα προβλεπόμενα στην Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ισχύουν και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Κατακτήσεις που αμφισβητούνται στην πράξη από τη Διοίκηση, νίπτοντας τας χείρας της ή παραπέμποντας τους στο γράμμα της απαράδεκτης σύμβασης που έχουν υπογράψει με τον ΟΑΕΔ. «Πατάνε» πάνω στην ασαφή Νομοθεσία για να περικόπτονται κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των συναδέλφων στην άδεια ή στη χορήγηση των απαιτούμενων ΜΑΠ και εργαλείων δουλειάς, γενικότερα σε ζητήματα που άπτονται των όρων εργασίας τους.

Επίσης καταγράφηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, που διατύπωσαν οι συνάδελφοι στη σύσκεψη και θα ζητηθούν από τους αρμόδιους φορείς απαντήσεις, καθώς και θα παρέμβουμε στη Διοίκηση για να βρεθούν λύσεις σε άμεσα ζητήματα και δυσκολίες, που μας μεταφέρθηκαν.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ έξι μήνες πριν είχε ζητήσει συγκεκριμένες ειδικότητες, δεν έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μην παίρνουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται, καθώς και να μην έχει γίνει η προμήθεια των υλικών-εργαλείων για να εργαστούν. Επιπροσθέτως, λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας,  υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή των προγραμμάτων, οι ειδικότητές των συναδέλφων δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τον χώρο δουλειάς που τοποθετήθηκαν, ασκούν αλλότρια καθήκοντα, μπαλώνουν «τρύπες» που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης προσωπικού, και δεν κάνουν το έργο για το οποίο προσλήφθηκαν. Γιατί είναι παράταιρο να τοποθετείς ιχθυολόγους στο Πεδίο του Άρεως ή ηλεκτρολόγους χωρίς να υφίσταται τεχνική υπηρεσία…

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, βγήκε στην επιφάνεια ότι η Περιφέρεια έχει «δανείσει» εργαζόμενους με κοινωφελή εργασία σε διάφορους φορείς, όπως Νοσοκομεία, Μουσεία κλπ. Συγκεκριμένα έργα δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, εργαζόμενοι απαξιώνονται αφημένοι χωρίς αντικείμενο, λειτουργούν σαν να είναι υπάλληλοι των εργολάβων που αλωνίζουν σε έργα της Περιφέρειας Αττικής. Ταυτόχρονα, δεν ικανοποιούνται δίκαια αιτήματα συναδέλφων να μετακινηθούν και να γίνει η κατάρτισή τους σε ΚΕΚ κοντά στον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να μη ξοδεύουν το λειψό μισθό τους στις μετακινήσεις τους, μιας και δεν δικαιούνται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών, από τη στιγμή που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας με ελαστικές μορφές εργασίας και ζητάμε άμεσες λύσεις.         Συντονίζουμε τη δράση μας με πάνω από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου.

Όλες και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με κάθε σχέση εργασίας, βροντοφωνάζουμε:

Άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Όλοι και όλες στο Πανδημοσιοϋπαλληλικό Συλλαλητήριο

την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ.,

στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *