Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ 13ου & 14ου ΜΙΣΘΟΥ
Untitled
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ 13ου & 14ου ΜΙΣΘΟΥ

Αθήνα 11 – 2 -2019

Αρ. Πρωτ.: 66

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

13ου & 14ου ΜΙΣΘΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι με τους συνοδοιπόρους της σπρώχνει τους εργαζόμενους «να κάτσουν στον καναπέ» και να περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια την κάλυψη των μισθολογικών τους απωλειών, από τους «δίκαιους» δικαστές, οι οποίοι επιτέλους αναγνώρισαν το δίκιο των αιτημάτων τους!!!, αποσιωπώντας πως συνεχίζει να κρατάει άθικτο στα χέρια της όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο και πως το ίδιο ΣτΕ έκρινε το 1ο Μνημόνιο, που έκοψε από τους δημοσίους υπαλλήλους πάνω από το 60% του 13ου & 14ου μισθού, ως συνταγματικό και αναγκαίο!!!

Έτσι, την ώρα που προπαγανδίζει το «τέλος των μνημονίων» και τη δήθεν «βελτίωση της θέσης των εργαζομένων», υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια όλα τα μέτρα των μνημονίων, δίνει μάχη παντού – και στο ΣΤΕ – για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, καθαγιάζει και δικαιολογεί όλες τις συνέπειες που είχαν αυτά τα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Με σκόπιμες διαστρεβλώσεις τα αστικά μέσα ενημέρωσης καθημερινά βροντοφωνάζουν στους εργαζόμενους να τρέξουν να προλάβουν να καταθέσουν δικαστικές αγωγές διεκδίκησης του 13ου και 14ου μισθού, όπως λένε, κρύβοντας ότι αυτό που κρίνεται στο ΣΤΕ δεν είναι το σύνολο των μισθών αυτών, ούτε η από εδώ και πέρα χορήγησή του, κρύβοντας ταυτόχρονα το απαράδεκτο των υπ’ αριθ. 2287 και 2288 του 2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣΤΕ, που έκριναν μεν αντισυνταγματικές, τις περικοπές των συντάξεων, έκριναν όμως μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Το Δικαστήριο, μετά στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, αναφερομένου στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση και στην κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού Κράτους, ορίζει ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα επέλθουν μετά την δημοσίευση της παρούσης αποφάσεως. Οίκοθεν νοείται ότι για τους ενάγοντες και όσους άλλους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα μέχρι το χρόνο δημοσιεύσεως της αποφάσεως, η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.».

Στις 1-2-2019 συνεδρίασε το ΣτΕ επί δέκα παραπεμπτικών αποφάσεων με αριθμούς 2626-2635/2018 του ΣΤ΄ Τμήματος Επταμελούς σύνθεσης, επί δέκα προδικαστικών ερωτημάτων Διοικητικών Πρωτοδικείων και ήρθε στην επιφάνεια όλη η άθλια επιχειρηματολογία και οι εκβιασμοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για να επιχειρηματολογήσουν στο ΣτΕ υπέρ της «συνταγματικότητας» των περικοπών των εναπομεινάντων τμημάτων των Δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους ανέσυραν όλη την άθλια προπαγάνδα.

Και τι δεν ακούστηκε: Ότι, δήθεν, οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, «διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών». Και πως έτσι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι «βιώσιμο» το χρέος.

Μάλιστα, με βάση την κυβερνητική αριθμητική, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση!

Δεν παρέλειψαν επίσης να αναπαράγουν τον άθλιο διαχωρισμό μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για να πουν ότι οι δεύτεροι είναι σε χειρότερη κατάσταση και κατά συνέπεια οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπρεπε να λένε κουβέντα!

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί. Και στην περίπτωση των αναδρομικών των συνταξιούχων, οι εκπρόσωποί της στο ΣτΕ πρόβαλλαν τα ίδια άθλια επιχειρήματα. Ενώ παρόμοιο σκεπτικό έχει και η γνωμοδότηση για την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον στόχο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαγράφοντας μονοκοντυλιά το δίκαιο εργατικό αίτημα για ουσιαστική ανάκτηση απωλειών.

Να θυμίσουμε ότι με διάφορους μνημονιακούς νόμους των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μειώθηκαν οι μισθοί και τα επιδόματά μας, με αποτέλεσμα την εξαετία 2009 – 2015 ένας δημόσιος υπάλληλος να χάσει μέχρι και έξι μισθούς το χρόνο! Πάνω εκεί προστέθηκε το νέο μισθολόγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ν. 4354/2015), που επέφερε νέο πλήγμα στους μισθούς μας ως μηχανισμός καθήλωσης και περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων μας.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που όλοι όσοι στηρίζουν το μονόδρομο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προσπαθούν να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα την απαιτητικότητά μας, να σπείρουν τη διχόνοια και τον ανταγωνισμό ανάμεσά μας, ενοχοποιώντας τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα ενός κλάδου για τη φτώχεια του άλλου,

απέναντι σε όλους όσους καλλιεργούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και την έχθρα στις εργατικές διεκδικήσεις, απειλώντας με «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της οικονομίας και με συνέπειες για όλον το λαό αν, για παράδειγμα, αυξηθούν οι συντάξεις, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι πάρουν τα Δώρα, αν ο κατώτερος μισθός αυξηθεί στα 751 ευρώ κλπ,

οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε πως καμιά ουσιαστική βελτίωση στη ζωή μας δεν πρόκειται να δούμε αν δεν καταργήσουμε με την πάλη μας όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο, διεκδικώντας πραγματική ανάκτηση απωλειών, σε σύγκρουση με τους στόχους και τον σχεδιασμό του κεφαλαίου, με την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Εκλογοαπολογιστική Γενική μας Συνέλευση, όπου με εμπιστοσύνη οι συνάδελφοι ζήτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ενημερώνει σχετικά.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο οι συνάδελφοι να ρωτούν καθημερινά για το τι μέλλει γενέσθαι, για το τι θα κάνει ο Σύλλογός μας.

Μετά από όλα τα παραπάνω οι θέσεις και οι ενέργειες του Συλλόγου συμπυκνώνονται στα εξής:

  1. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ανάγκη πολλαπλασιασμού της πολιτικοσυνδικαλιστικής πίεσης και δράσης, προκειμένου να πάρουμε πίσω τις μισθολογικές μας απώλειες, κι όχι μόνο ένα τμήμα των απωλειών και μόνο αναδρομικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, να ενώνουμε τη φωνή μας σε κοινή δράση με αγωνιζόμενους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  2. Θα απαιτήσουμε να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να ληφθεί απόφαση χορήγησης όλων των ποσών, σε όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, ανεξάρτητα εάν προσφύγανε δικαστικά ή όχι.
  3. Θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε συνάδελφο (μόνιμο και ΙΔΑΧ), που θέλει να καταθέσει αγωγή διεκδίκησης μέσω του δικηγορικού γραφείου του συνεργαζόμενου με το Σύλλογο δικηγόρου κ. Κώστα Τσακίρη. Έτσι κι αλλιώς η δικαστική διεκδίκηση είναι ατομική πράξη και στο μόνο που μπορεί να μεσολαβήσουμε είναι η συγκέντρωση και η προώθηση αρμοδίως των σχετικών δικαιολογητικών, ανά 50 άτομα.

Καλούμε λοιπόν τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους να αποστείλουν στο mail του Συλλόγου (syllogos.patt@gmail.com) ως την Παρασκευή 15/2/2019 συμπληρωμένο σε μορφή word και pdf (με υπογραφή του συναδέλφου) το συνημμένο Πληροφοριακό Σημείωμα.

Όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά καθώς και την Εντολή Ανάθεσης της Υπόθεσης – Συμφωνητικό Εργολαβικής Δίκης, όπως και τα προβλεπόμενα χρήματα ως δικηγορική αμοιβή, θα κατατεθούν αργότερα (20 ευρώ +ΦΠΑ προκαταβολή και 5%, επί των συνολικών μικτών επιδικασθησομένων κεφαλαίου και τόκων, προσαυξημένο κατά τον αναλογούντα Φ.Π.Α.).-

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Πληροφοριακό Σημείωμα

για άσκηση ομαδικής αγωγής

για τα επιδόματα εορτών και αδείας

υπαλλήλου Περιφέρειας Αττικής

ΟΝΟΜΑ
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ( ΠΟΛΗ)
ΟΔΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
Τ.Κ.
Α.Φ.Μ
Δ.Ο.Υ

Λοιπά στoιχεία:

Α΄. Είμαι εν ενεργεία υπάλληλος από ιδρύσεως της Περιφέρειας (από 1-1-2011 )* έως σήμερα, μόνιμος ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου (διαγράφεται το μη ισχύον), της Περιφέρειας Αττικής, κατηγορίας ….., κλάδου……………………………. (ή ειδικότητας …………………….. στις περιπτώσεις των ΙΔΑΧ), με βαθμό …………

Β΄. Υπηρετώ από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2018 στην Διεύθυνση ………………………………………………………………………………………………………………….. της Περιφέρειας Αττικής και μισθοδοτήθηκα, κατά το ως άνω διάστημα με πάσης φύσεως συνολικές μεικτές μηνιαίες αποδοχές, από ……… ευρώ, έως ……… ευρώ** (εννοούμε από τις μικρότερες αποδοχές, που έχουμε λάβει το συγκεκριμένο διάστημα έως τις μεγαλύτερες, οι οποίες βέβαια πρέπει υποχρεωτικά να είναι μικρότερες των 3.000 ευρώ).

Γ΄. Διέκοψα την παραγραφή των αναδρομικών απαιτήσεων μου για τα επιδόματα εορτών και αδείας, με την υπ’ αριθ. 217943 αίτηση μου, που πρωτοκολλήθηκε στην Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Περιφέρειας Αττικής, στις 5-11-2018.

Στοιχεία επικοινωνίας:

τηλέφωνο σταθερό …………………..

κινητό ……………………………………

e-mail ……………….……………………..

                                                                                       …….., Φεβρουαρίου 2019

                                                                                                 ο/η υπάλληλος   

                                                                                                                        

                                                                                                   (υπογραφή)

* Στη περίπτωση, που έχουμε διοριστεί ή μεταταχτεί μετέπειτα, βάζουμε την ημερομηνία μετάταξης ή διορισμού και τον αριθμό της απόφασης

** Βρίσκω από το taxis ή από το αρχείο μου τα σχετικά στοιχεία και τα συμπληρώνω

*** όσοι έγιναν μέλη του Συλλόγου από τις 5/11/2018 έως τις 20/12/2018 θα αναφέρουν: με την υπ΄αριθ. 257463 αίτηση μου, που πρωτοκολλήθηκε στην Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Περιφέρειας Αττικής, στις 20/12/2018.

ΣΥΠΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ 13ου & 14ου ΜΙΣΘΟΥ

Πληροφοριακό Σημείωμα υπαλλήλου Περιφέρειας Αττικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *