Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΡΙΔΑ ΟΧΙ ΣΕ ΠΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ
Untitled
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΡΙΔΑ ΟΧΙ ΣΕ ΠΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

Αθήνα  28- 12 -2018

Αρ. Πρωτ.: 359

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΡΙΔΑ

ΟΧΙ ΣΕ ΠΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

Άλλο ένα Πληροφοριακό Σύστημα τίθεται σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, το λεγόμενο ΙΡΙΔΑ.

Σίγουρα κάθε νεώτερο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) είναι πιο σύγχρονο τεχνικά και λειτουργικά και φιλοδοξεί να καλύπτει περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις. Πόσο μάλλον όταν τα υπάρχοντα ΠΣ είναι στα όρια της κατάρρευσης, δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες, δεν καλύπτονται από συμβόλαια συντήρησης και παρουσιάζουν δυσλειτουργίες.

Καλύπτει όμως όλες τις ανάγκες; Αντικαθιστά όλα τα ΠΣ, που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες μας ή προσθέτει ένα ακόμα σε όλους τους υπαλλήλους;

Και μόνο το γεγονός ότι στο δημόσιο τομέα «καθ’ ένας» φτιάχνει και εφαρμόζει ένα δικό του ΠΣ δείχνει τα όριά του και τα προβλήματα, που προσθέτει στις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους, χωρίς να σταθούμε στο γεγονός ότι η χρήση του ΙΡΙΔΑ αποφασίστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας στα μέσα Νοέμβρη, για να ξεκινήσει στις 2/1/2019 και να έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση των υπαλλήλων!!!, χωρίς καν να φροντίσει για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την λειτουργία του ΠΣ.

Απόφαση, που η ίδια η ζωή έδειξε πόσο εκτός χρόνου και τόπου ήταν!!!, αφού ήδη δόθηκε παράταση…

Και μπορεί να διαφημίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Αττικής κ.α. αξιοποιούν ένα πρόγραμμα, που πήραν δωρεάν από την Πολεμική Αεροπορία, γεγονός, που δείχνει βέβαια τις δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού που υπηρετεί στον δημόσιο τομέα, όμως η όποια επιλογή πρέπει να βασίζεται σε παρόμοια βάση κάλυψης αναγκών. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κύριος όγκος των αρμοδιοτήτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής με πληθώρα ελεγκτικών μηχανισμών και υπηρεσιών «κοινού» έχει κάποια σχέση με τις αρμοδιότητες και «επικοινωνίες» της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ΙΡΙΔΑ μπορεί να φέρεται ότι αντικαθιστά το υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα πρωτοκόλλησης  όμως δεν αφορά μόνο τις Γραμματείες των υπηρεσιών και τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτές. Η ΙΡΙΔΑ είναι ΠΣ «Πρωτοκόλλου και Ηλεκτρονικής έκδοσης και διακίνησης εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων». Αυτό σημαίνει ότι προστίθεται άλλο ένα ΠΣ στα υπάρχοντα, που λειτουργεί κάθε Δ/νση, αφού ούτε αντικαθιστά τα ήδη λειτουργούντα, ούτε μπορεί να συνεργάζεται με αυτά. Η κάθε Δ/νση κι ο κάθε συνάδελφος υποχρεούται να συνεχίζει να λειτουργεί και όλα αυτά που λειτουργεί, άλλο στις Δ/νσεις Ανάπτυξης, άλλο στις Δ/νσεις Μεταφορών, άλλο στις ΔΑΟΚ, στις Υγείες κ.ο.κ., και βέβαια και το παλιό ΠΣ πρωτοκόλλου και την πλατφόρμα του 1539, που «επιβλήθηκε» πριν μερικούς μήνες, να παρακολουθεί το mail του κλπ. Και αυτά όχι μόνο οι συνάδελφοι των Γραμματειών, αλλά όλοι οι υπάλληλοι, οι προϊστάμενοι και Διευθυντές.

Και μετά από όλα αυτά τα Πληροφοριακά Συστήματα έρχεται η Περιφέρεια, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τα άλλα υπουργεία και λένε στον υπάλληλο, ότι πρέπει να πάει σε ιδιωτικό φορέα, να πληρώσει… και να δώσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η γνώση του στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών!!!, αλλιώς δεν αποδεικνύεται ότι κατέχει το ECDL και επομένως δεν μπορεί να ζητήσει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία ή να κριθεί σε θέση ευθύνης κλπ.

Ταυτόχρονα βλέπουμε να ρέουν εκατομμύρια ευρώ από τα διάφορα υπουργεία και κυρίως από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την δημιουργία πολλών Πληροφοριακών Συστημάτων, προωθώντας τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» στο πλαίσιο της επιλεξιμότητας όλων αυτών των δαπανών από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα να έχει βάλει μπροστά τη δημιουργία κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων για τις δημόσιες υπηρεσίες, που να μπορούν να διασυνδέονται με όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα.

Η τεχνολογία μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο, μπορεί όμως και να τον καταδυναστεύει. Κριτήριο για το ρόλο της είναι από ποιον και για ποιον χρησιμοποιείται. Χωρίς να θέλουμε να αναλύσουμε παραπέρα το ζήτημα αυτό, χωρίς να μπούμε σε ειδικότερα ζητήματα της λειτουργίας του ΙΡΙΔΑ, μπορούμε όμως να πούμε ότι η χρήση της τεχνολογίας στις υπηρεσίες μας όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε μια τεράστια «γραφειοκρατικοποίηση» της δουλειάς μας και ιδιαίτερα της δουλειάς του επιστημονικού δυναμικού της Περιφέρειας. Μια «γραφειοκρατικοποίηση», που έχει επέλθει στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας!!!, έχει επιβαρύνει τη λειτουργία των υπηρεσιών και έχει οδηγήσει επί της ουσίας στην μείωση των ωρών εργασίας των κύριων καθηκόντων του κλάδου κάθε υπαλλήλου και επομένως και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ζητάμε

  • Την μετάθεση της λειτουργίας του ΙΡΙΔΑ, που έτσι κι αλλιώς κρίνεται αναγκαία και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος της χρήσης ενός Πληροφοριακού Συστήματος στην Περιφέρεια Αττικής, που να είναι σύγχρονο, λειτουργικό, να διασυνδέεται με όλα τα υπόλοιπα συστήματα και να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες των υπηρεσιών μας.
  • Την χορήγηση ECDL σε όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, χωρίς καμιά επιβάρυνσή τους.

Πίνακας Αποδεκτών

  1. Περιφερειάρχη Αττικής
  2. Υπουργείο Εσωτερικών

α. Γραφείο Υπουργού

β. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

  1. Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  2. Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΠΣ ΙΡΙΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *