Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών
Untitled
Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών

Κωνσταντίνος Κωστούρος

Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών

3, 10, 17, 21 Δεκεμβρίου 2018 – Ώρα: 21: 00

Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου – Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα 

ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ.JPG

        «…Θέλεις τους δρόμους τους παλιούς ν’ ακολουθήσεις,

       που βάδισαν οι άνομοι;

       Αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν πριν την ώρα τους

       και τα θεμέλια τους ο χείμαρρος τα πήρε…»

Ιώβ  22: 15-16

Είναι γνωστό ότι οι κοινότητες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα ως και σήμερα, σε κάθε δύσκολο κύκλο της ιστορίας, επιχειρούν να ανασύρουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό βίας που θα φέρει ένα υποψήφιο θύμα (ή μια ομάδα θυμάτων) στο προσκήνιο. Αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος θα φορτωθεί όλες τις «δυσλειτουργίες» της κοινότητας και αφού «θυσιαστεί τελετουργικά», θα επιτρέψει στο σύνολο να ξαναρχίσει «καθαρό» μια νέα πορεία.

Το Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών είναι ένα εικαστικό – θεατρικό δρώμενο που αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Γάλλου διανοητή και ακαδημαϊκού Rene Girard. Καταπιάνεται με την ιστορία του Οιδίποδα, του Ιώβ και του Ιησού μέσα από τα αρχαία κείμενα σε νεοελληνική απόδοση, για να φωτίσει τον διαφορετικό δρόμο που πήραν, όταν στην κρισιμότερη στιγμή της ζωής τους κατηγορήθηκαν για βλασφημία απέναντι στην κοινότητά τους και απειλήθηκαν με αφανισμό. Ο πρώτος αποδέχτηκε την κατηγορία, ο δεύτερος αντιστάθηκε, ενώ ο τρίτος θυσιάστηκε τελετουργικά για να αναδείξει ότι η θυματοποίηση είναι το σαθρό δεκανίκι που στις δύσκολές στιγμές κρατά τις κοινωνίες όρθιες.

Θέατρο, ζωγραφική, λογοτεχνία και μουσική ενώνονται και δημιουργούν ένα έργο που σκοπό έχει να αγγίξει τους πάντες, ανεξαρτήτως αν έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με την τέχνη. Σκοπός είναι, να τεθούν ερωτήματα άχρονα και οικουμενικά και να αποκαλυφθεί, για μια ακόμα φορά, η αλήθεια που γνωρίζουμε εδώ και τουλάχιστον δυο χιλιάδες χρόνια· ότι τα θύματα είναι αθώα.

Συντελεστές

Ζωγραφική – Εγκατάσταση – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωστούρος (www.kostouros.net). Performance: Αντώνης Καραθανασόπουλος – Κέλλυ Σπάνθη – Μαριλίζα Χρονέα. Ήχος – Μουσική: Sigmatropic. Επιμέλεια κειμένου: Βέρα Ανδριοπούλου. Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Πασακοπούλου. Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη. Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου. Έκδοση Κειμένου: Εκδόσεις Νήσος Παραγωγή – Επικοινωνία: Arte Atene – Specs ‘n’ arts 

Πληροφορίες – Κρατήσεις
Υπηρεσία εισιτηρίων: 2107234567 Στοά Πεσμαζόγλου, Πανεπιστημίου 39 www.ticketservices.gr 

Kαι σε όλα τα καταστήματα PUBLIC 

Τιμές εισιτηρίων Κανονικό: 12 € Φοιτητικό / Ανέργων / ΑΜΕΑ: 10 € 

Facebook Page: Περπατώντας την Αρχαία Οδό των Ασεβών  

Το Βιβλίο με το κείμενο του «Περπατώντας την Αρχαία Οδό των Ασεβών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *