Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου
pexels-mohammad-danish-891059
Κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου

Αθήνα 17 /8/2018

Αριθμ. Πρωτ.: 118

Προς

  1. Περιφερειάρχες της χώρας
  2. Υπουργό Εσωτερικών

Κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου

Επαναφέρουμε την πρότασή μας για την ολοκληρωμένη και έγκαιρη υλοποίηση  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών

Καθώς πληθαίνουν οι θάνατοι και οι νοσούντες από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες ανακοινώσεις για το θέμα, άλλες που θέλουν να καθησυχάσουν κι άλλες κι άλλες που θέλουν να υπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε την διατυπωμένη εδώ και καιρό από εμάς πρόταση για τον σχεδιασμό και την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η πρότασή μας μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους κινδύνους από την μετάδοση νοσημάτων από τα κουνούπια, αλλά να αντιμετωπίσει και γενικότερα ζητήματα και  ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Είναι αναγκαία η δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Θα βρίσκονται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και της χώρας που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και κυρίως θα αποκτούν γνώση και τεχνογνωσία η οποία θα αποτελεί κτήμα της πολιτείας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων  δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, προγράμματα, που και αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες αφανίζουν ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές της χώρας.

Τα 77 μέχρι τώρα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα βέβαια στην Αττική, τα κρούσματα ελονοσίας άλλες χρονιές, δείχνουν και το πρόβλημα και την λύση του.

Κανείς δεν μπορεί να αρκείται σε οδηγίες διαχείρισης της αιμοδοσίας και σε εκκλήσεις για λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Κανείς δεν μπορεί να συσκοτίζει το πρόβλημα. Όλοι, Περιφέρειες, Δήμαρχοι, Υπουργεία πρέπει να αποδεχτούν το αυταπόδεικτο, ότι οι συμπράξεις των υπηρεσιών με τις ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έγκαιρης, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αναγκαίας καταπολέμησης των κουνουπιών.

Οι Περιφερειακές Αρχές που έχουν την ευθύνη εκτέλεσης προγραμμάτων προστασίας της Δημόσιας Υγείας να σταματήσουν να συγκαλύπτουν τα προβλήματα που υφίστανται, να σταματήσουν να «προσποιούνται» πως αντιμετωπίζουν τους  κινδύνους από τα κουνούπια, να σταματήσουν να «μοιράζουν»  χρήμα σε μεγάλες και μικρές ιδιωτικές εταιρείες και να προχωρήσουν θαρραλέα στην απαίτηση οργάνωσης των συγκεκριμένων Οργανικών Μονάδων, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

Υπάρχει θετική εμπειρία, που μπορεί να αξιοποιηθεί. Έχουν εμπειρία όλες οι υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειών, υπάρχει αξιόλογη εμπειρία στους συναδέλφους του Νομαρχιακού Κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, που μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την διάλυση του από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η εμπειρία από τον «ανθελονοσιακό αγώνα» των Υγειονομικών Υπηρεσιών την περίοδο πριν το 1974, που οδήγησε στην εκρίζωση της ελονοσίας από την Ελλάδα.

Η προώθηση αυτής βέβαια της λύσης προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική του μικρότερου κράτους και της απαγόρευσης των προσλήψεων, την πολιτική των αναθέσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων και των περικοπών κοινωνικών δαπανών.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, με ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει οι Περιφέρειες να προχωρούν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι «διεθνείς» και που για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κάθε χρόνο πρέπει πρώτα να έχουν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, οι οποίες κυρίως προέρχονται από τους πενιχρούς ΚΑΠ και από το κουτσουρεμένο Π.Δ.Ε. και που ολοκληρώνονται με την υπογραφή συμβάσεων αρχές καλοκαιριού ή στη καλλίτερη των περιπτώσεων Απρίλη-Μάη, πάντως πολύ αργότερα από την εποχή που χρειάζεται να παρέμβουν τα κατάλληλα συνεργεία ψεκασμού στα στάσιμα νερά για να καταπολεμήσουν τις προνύμφες των κουνουπιών…, αφού η περίοδος  για την αναπαραγωγή των κουνουπιών ξεκινά πολύ νωρίτερα. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να υπογράφονται συμβάσεις εκατομμύριων ευρώ για ψεκασμούς, που ξεκινούν καθυστερημένα και για «σημεία», που πιθανολογείται ότι θα έχουν στάσιμο νερό ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες!!!

Και αυτά βέβαια ισχύουν στις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα υποβάλλουν προσφορές και δεν θα γίνουν ενστάσεις και θα υπογραφούν συμβάσεις… Γιατί έχουμε και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί κηρύσσονται «άγονοι» ή «μπλοκάρουν» λόγω ενστάσεων κλπ.

Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική, οικονομική και αποτελεσματική, που απαντά στις ανάγκες του σήμερα και στοχεύει ολοκληρωμένα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, στην αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων, που σχετίζονται με τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια και τις οχλήσεις που προκαλούνται στον άνθρωπο.

Καλούμε

  • την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων, στην αναγκαία χρηματοδότηση των Περιφερειών και στην «αποποίηση» της λογικής του «μικρότερου κράτους» και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και
  • τις Περιφερειακές Αρχές, να εντάξουν στους Οργανισμούς των Περιφερειών τους αυτές τις Οργανικές Μονάδες με το αναγκαίο προσωπικό και να ζητήσουν την στελέχωσή τους και τον εξοπλισμό τους.

Κοιν/ση

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

  1. Υπουργείο Υγείας
  2. Κόμματα (πλην ΧΑ)
  3. ΕΝΠΕ
  4. ΜΜΕ
  5. Σύλλογοι-μέλη μας

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *