Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ
Untitled
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ

Αθήνα  27-08-2018

Αριθμ. Πρωτ.: 217

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΗΝ «ΙΘΑΚΗ ΤΟΥΣ»

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ-ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ

          Συναδέλφισσα, συνάδελφε

          Σε καλούμε, εάν είσαι γονιός βρέφους ή νηπίου και δεν βρήκες θέση στο δημοτικό παιδικό σταθμό της περιοχής σου, να επικοινωνήσεις μαζί μας ώστε να οργανώσουμε συλλογικά την αντίδρασή μας. Ακόμη και στην περίπτωση που βρήκες θέση πληρώνοντας τροφεία σε δημοτική δομή ή αναγκάστηκες να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό ενημέρωσέ μας. Απαιτείται κοινή δράση! Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις εσύ σήμερα, θα το βρει αύριο μπροστά του κι άλλος συνάδελφος…

          Ως γνωστόν, με απόφαση της κυβέρνησης, για την οποία χρόνια τώρα διαμαρτυρόμαστε, οι μητέρες βρεφών και νηπίων που εργάζονται στο Δημόσιο δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ!!! που αφορά τη φιλοξενία των παιδιών τους στις ανάλογες δομές. Επίσης, η λειψή κρατική χρηματοδότηση δεν επιτρέπει στους Δήμους να καλύψουν τα παιδιά δημοτών εκτός ΕΣΠΑ. Όσοι έχουν τη δυνατότητα αναλαμβάνουν το κόστος και στέλνουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά στερούνται την αγωγή τους. Όμως η προσχολική αγωγή δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση, δεν πρέπει να είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. 

          Φέτος το πρόβλημα του αποκλεισμού βρεφών και νηπίων από το θεμελιώδες δικαίωμα της προσχολικής αγωγής, οξύνθηκε περαιτέρω λόγω της εφαρμογής του ΠΔ 99/2017 που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα, η προσαρμογή των ήδη λειτουργούντων δομών στις νέες διατάξεις έχει ως συνέπεια μια σειρά από παιδικούς σταθμούς να κλείνουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στους Δήμους Πειραιά και Αθήνας, καθώς και να μειώνεται η χωρητικότητα των δομών σε πολλούς άλλους.

          Και στην περίπτωση αυτή αναδεικνύονται τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που ακυρώνει στην πράξη ακόμη και ρυθμίσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Διότι σαφέστατα είναι θετικό να μη στοιβάζονται τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς με χαμηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας, με ανεπαρκείς χώρους σίτισης, ύπνου, προαύλιου χώρου… Είναι όμως αρνητικό τελικά το αποτέλεσμά τους, αφού η εφαρμογή τους δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ιδρυθούν νέες επαρκείς-σύγχρονες δομές και να προσληφθεί το ανάλογο προσωπικό. Έτσι καταλήγουμε σε κλείσιμο δομών και αύξηση των παιδιών που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, εκτός δημόσιων δομών.

          Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Οι 700 και πλέον μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Οι περικοπές στην Υγεία, στην Πρόνοια και στην Παιδεία είναι εδώ. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα «ματωμένα» πλεονάσματα, που απαιτούνται μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) κ.α, όλων των κομμάτων που συνυπέγραψαν τα μνημόνια δεν πάνε, ούτε θα πάνε στις λαϊκές ανάγκες, ούτε σε έργα υποδομών, κατευθύνονται μόνο στη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μοιρολατρία και την απαράδεκτη λογική ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα παιδιά μας. Άλλωστε συνεχίζουμε να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους-χαράτσια.

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός Παιδικού Σταθμού.

Απαιτούμε από την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί Παιδικός Σταθμός για τα παιδιά μας. 

Συνάδελφοι γονείς επικοινωνήστε μαζί μας, για να μπορέσουμε με ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος να οργανώσουμε καλλίτερα την παρέμβασή μας και να αναδείξουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΠΑ

Δοξακίδης Σωτήρης, τηλ.: 6932473523

Καζάκος Βαγγέλης, τηλ.: 6972820724

Παγανέλη Αριάδνη, τηλ.: 6978894946

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *