Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Διοικητικός Απολογισμός-Πρόγραμμα δράσης
Untitled
Διοικητικός Απολογισμός-Πρόγραμμα δράσης

ΣΥΠΑ

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8-3-2018

Διοικητικός Απολογισμός-Πρόγραμμα δράσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χαιρετίζουμε πρώτα απ’ όλα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την 8η Μάρτη ως σύμβολο του αγώνα των γυναικών για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους προσφυγιά, φτώχεια και εξαθλίωση των ίδιων και των παιδιών της.

Χαιρετίζουμε επίσης όλους τους συναδέλφους, που αποφάσισαν να γραφτούν στο Σύλλογο, που αποφάσισαν να βαδίσουν τον συλλογικό δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Κάθε νέα εγγραφή, κάθε νέα συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Κάθε νέα εγγραφή αποτελεί και απάντηση στην εργοδοσία, στις Περιφερειακές Αρχές, στην κυβερνητική πολιτική, παλιά και νέα και σε όσους την ασπάζονται και την υπηρετούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να χτυπήσουν και να απαξιώσουν τον ταξικό προσανατολισμό στο κίνημα.

Μετά περίπου ένα χρόνο από την προηγούμενη Τακτική Γενική Συνέλευση (11-5-2017) συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδιας κοπής αντεργατική πολιτική, με τα ίδια προβλήματα να μας βασανίζουν, να βασανίζουν κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Δεν θα μπορούσε να ήταν και πολύ διαφορετικά τα πράγματα μιας και απέχουμε πολύ από τη στιγμή, που οι εργαζόμενοι ενωμένοι κάτω από τις δικές τους σημαίες, κάτω από τα δικά τους αιτήματα θα είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι από την εξουσία των τραπεζών, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών κι όλων όσων έχουν στα χέρια τους τον πλούτο της χώρας και όλα τα μέσα παραγωγής, όλων όσων καθορίζουν και διευθύνουν τις παραγωγικές διαδικασίες, τις υπηρεσίες και διαφεντεύουν τις ζωές μας.

Απέχουμε πολύ από τη στιγμή, που ο καθένας μας θα θεωρεί δικό του πρόβλημα και το πρόβλημα του διπλανού του, που θα μετέχει δραστήρια σε κάθε δράση και κινητοποίηση του Συλλόγου, που δεν θα επαναπαύεται στη δράση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρέπει λοιπόν να μετρήσουμε τα βήματά μας με αυτά τα κριτήρια, να μετρήσουμε τη δράση μας και τα αιτήματά μας μέσα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης και διαμορφώνοντας το πλαίσιο των αιτημάτων μας με τον πήχη των σύγχρονων αναγκών μας.

Παίρνουμε υπόψη μας ότι παραμένουν όλα τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, παίρνουμε υπόψη μας ότι προστίθενται κι άλλα με τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και των «θεσμικών» της συμμάχων προωθείται νέος γύρος επίθεσης με ιδιωτικοποιήσεις, με επέκταση των πλειστηριασμών, νέας φοροεπιδρομής. Μόνο για τους πλειστηριασμούς θέλουν με ένα κλικ να υλοποιούν 10.000 το επόμενο διάστημα, να προχωρούν τις κατασχέσεις για ποσά πάνω από 500 ευρώ. Διαψεύδεται η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά όταν λέει, ότι ήρθε το τέλος των μνημονίων. Η «δίκαιη ανάπτυξη» που προβάλλει δεν είναι τίποτα άλλο από την ένταση των κινήτρων, των φοροαπαλλαγών και της τσάμπα δουλειάς στους επιχειρηματικούς ομίλους, την συνέχιση των δημοσιονομικών περιορισμών σε υγεία, παιδεία, προσλήψεις, μισθούς και συντάξεις, την συνέχιση της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Εξάλλου την «νέα κατάσταση» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εξαιτίας των σμπαραλιασμένων λαϊκών δικαιωμάτων, διαφήμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δηλαδή στους «επενδυτές», ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ρητά ότι δεν θα επιστρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις στα προ κρίσης επίπεδα. Καυχήθηκε για το «εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών» που υλοποίησε η κυβέρνησή του και για την «θεαματική αλλαγή» της εικόνας της χώρας, δηλαδή για τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν άφησαν τίποτα όρθιο και προσφέρουν στις επιχειρήσεις πάμφθηνη εργασία. Και όπως είπε «αυτή τη νέα κατάσταση» την επικροτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο ΟΟΣΑ και οι οίκοι αξιολόγησης, «την επιβραβεύουν έμπρακτα» οι διεθνείς «επενδυτές που αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα». Την επιβραβεύει ο ΣΕΒ, που βέβαια δεν αρκείται σε αυτά…

Όπως λέμε «το κεφάλαιο είναι αδηφάγο» και οι βιομήχανοι μέσω ΣΕΒ ζητούν για μία ακόμα φορά νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 12%. Ζητούν να «καταργηθούν οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης και να δημιουργηθεί ένα διανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τις κύριες συντάξεις και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στις επικουρικές συντάξεις», δηλαδή πιο απλά να μπει σε πρώτο πλάνο στον τομέα της ασφάλισης η ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα η ασφάλιση να μετατραπεί από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υπόθεση του καθενός.

Και όλα αυτά τα μέτρα – παλιά και νέα – για να περάσουν χρειάζονται όχι μόνο την σχετική προπαγάνδα, όχι μόνο την προβολή της σκανδαλολογίας ως αιτία των λαϊκών προβλημάτων, χρειάζονται και την καταστολή των κινητοποιήσεων, βλέπε τις επιθέσεις των ΜΑΤ στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στον Καρυπίδη και αλλού, στους αγωνιζόμενους για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, χρειάζονται ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, βλέπε «ιδιώνυμο» για την λεγόμενη παρακώληση των πλειστηριασμών και βέβαια την απαράδεκτη αντιαπεργιακή ρύθμιση, προσπαθώντας επιχειρηματικοί όμιλοι χέρι – χέρι με το πολιτικό τους προσωπικό να βάλουν στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και χωρίς να αποσπόμαστε από τα μεγάλα προβλήματα, χωρίς να χάνουμε ή να μπερδεύουμε το νήμα που συνδέει μικρά και μεγάλα, γενικά και ειδικά, προσπαθούμε να βάζουμε καθημερινά το λιθαράκι μας για ένα Σύλλογο δυνατό, μαζικό, συσπειρωμένο, που θα δρα αποτελεσματικά, που θα είναι το αποκούμπι όλων, που θα βοηθήσει όλους τους συναδέλφους να μην φοβούνται, να μην τρομοκρατούνται, να μην σκύβουν το κεφάλι, να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον μας για να είναι φωτεινό και αισιόδοξο φτιάχνετε με τα δικά μας χέρια.

Δεν θα σταθούμε αναλυτικά σε όλες τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Συλλόγου.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι όλες οι δράσεις μας στηρίχτηκαν σε αποφάσεις 3 Γενικών Συνελεύσεων (της προηγούμενης Τακτικής και 2 έκτακτων), 10 συνεδριάσεων του Δ.Σ. και 8 θεματικών συσκέψεων (για την αξιολόγηση, για τα οδοιπορικά, για το 1539, για τους μισθούς, για το ανθυγιεινό, με τους συναδέλφους των Τεχνικών Υπηρεσιών κλπ).

Δώσαμε τις δυνάμεις μας να πετύχουν 2 απεργιακές κινητοποιήσεις, 4 Στάσεις εργασίας και 4 Παραστάσεις Διαμαρτυρίας.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με την διοργάνωση αιμοδοσίας 2 φορές και την συγκέντρωση και παράδοση ειδών στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, με την βοήθεια σε συναδέλφους μας, που την χρειάστηκαν.

Σημαντικές ήταν οι δραστηριότητες των ομάδων του Συλλόγου μας (πολιτιστική, εικαστική, μουσικό σχήμα) που βοήθησαν με το έργο τους στη δραστηριοποίηση και στη συσπείρωση στο Σύλλογο. Η πολιτιστική ομάδα με τις αξιόλογες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με τις εκδηλώσεις για τα παιδιά, η Εικαστική με την διοργάνωση άλλων 2 Εκθέσεων και το Μουσικό Σχήμα, που σε όλα αυτά οι συνάδελφοι έχουν βάλει τη δικιά τους πινελιά, κι έχουν βοηθήσει να πραγματοποιούμε όμορφες, ολοκληρωμένες εκδηλώσεις, όπως αυτή της εκδήλωσης επιβράβευσης των παιδιών μας, που πέτυχαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε στις μάχες που δώσαμε στα εξής μέτωπα:

 1. Με την «απεργία-αποχή» από την αξιολόγηση, που παρ’ ότι έπεσαν πάνω όλοι οι μηχανισμοί, δεν μπόρεσαν να σπάσουν ένα σημαντικό μέρος των συναδέλφων.
 2. Κτηριακό, όσον αφορά την αγορά του κτηρίου στο Περιστέρι, αλλά και την μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΝΤ, του ΒΤ του Πειραιά κλπ.
 3. Τα ζητήματα, που περιλάμβανε το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ (ν.4483/2017) και γενικότερα τα ζητήματα-αιτήματα που πάλευε η Ομοσπονδία (ΟΣΥΑΠΕ) και για τα οποία εκτός άλλων λόγων το γεγονός ότι είμαστε ο Σύλλογος της Αττικής, ο μεγαλύτερος Σύλλογος, πρέπει να πούμε ότι σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων, που προτάσσονται για όλα τα θέματα.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να σημειώσουμε τον σημαντικό ρόλο, που παίξαμε για όσα πετύχαμε με την Ομοσπονδία για την χορήγηση-επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των ΜΑΠ, για την νομική κάλυψη, για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων για τα παιδιά μας, την επαναχορήγηση της «προσωπικής διαφοράς», την επέκταση του ωραρίου στις συναδέλφισσες, που εργάζονταν με μερική απασχόληση κλπ.

Ζητήματα, που για να υλοποιηθούν έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης και της Περιφερειακής Αρχής. Έτσι παρακολουθούμε στενά τα ζητήματα, που σχετίζονται με τη χορήγηση του ανθυγιεινού στις Επισκέπτριες Υγείας και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, στους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τα ζητήματα που σχετίζονται με την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων κλπ.

4 Την εφαρμογή της νομικής κάλυψης των συναδέλφων, που διώκονται, καθώς και την γενικότερη στήριξη με κάθε τρόπο.

5. Ενάντια στις μισθολογικές απώλειες, το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, την επαναχορήγηση του 13ου & 14ου μισθού, την και λοιπά αιτήματα, που σχετίζονται με την απαίτησή μας να έχουμε μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

6. Για την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για δουλειά με δικαιώματα για όλους.

7. Για τα έξοδα κίνησης, τις αποζημιώσεις εκτός έδρας κλπ και τις καθυστερήσεις πληρωμών, που υπάρχουν.

8. Για τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, τις γενικότερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών, το ρόλο και τις παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σε υπηρεσίες μας.

Με αφορμή και τις πλημμύρες στην Δυτική Αττική, τους θανάτους και τις καταστροφές, όπως και με την πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ αναδείξαμε τις ευθύνες για αυτά, αναδείξαμε το ρόλο των υπηρεσιών μας, το ρόλο των Τεχνικών υπηρεσιών, το ρόλο του επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στην Περιφέρεια, ρόλος που βρίσκεται στην αντιπέρα όχθη απ’ όσα διαφημίζει η κυβέρνηση με τα λεγόμενα αναπτυξιακά της συνέδρια, που δεν είναι τίποτα άλλο από την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στις περιοχές (Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική κλπ). Εξάλλου αυτόν τον ρόλο παίζει η Περιφέρεια και μέσα από το ΠΤΑΑ και την προώθηση ζεστού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους γύρω από αυτούς.

9. Με την συμμετοχή μας στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αναδείξαμε τους σοβαρούς κινδύνους στην περιοχή μας και ότι οι λαοί δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές μας, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Βροντοφωνάξαμε μαζί με εργαζόμενους από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με Συνδικάτα των Βαλκανίων: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, ενάντια στα δις των πολεμικών δαπανών των Νατοϊκών σχεδιασμών, ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό. Αιτήματα, που όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα συνειδητοποίησής τους.

10. Για την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάσει, να περάσει ο νόμος στα μουγκά. Απαντήσαμε μαζί με ταξικά συνδικάτα στα κυβερνητικά επιχειρήματα, ότι “ο νόμος για την απεργία δεν είναι δα και τίποτε φοβερό”, ότι τάχα ενισχύει τα Συνδικάτα, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε τους έκαναν να αλλάξουν επιχειρήματα. Επανάφεραν στο τραπέζι επιχειρήματα, όπως ότι είναι ένας συμβιβασμός, το “μικρότερο κακό” και ότι η κυβέρνηση δεν το ήθελε. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΕΒ στήριξαν την αντιδραστική, αντεργατική, αντιαπεργιακή ρύθμιση και χρησιμοποίησαν όλα τα αντιδραστικά επιχειρήματα απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε τη στάση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπου οι πλειοψηφίες τους, ο κυβερνητικός & εργοδοτικός συνδικαλισμός έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής με την απόφασή τους να μην προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση και με την ενεργό στήριξή τους να περάσει το χτύπημα στην απεργία, το χτύπημα στα Συνδικάτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισες, μπροστά μας έχουμε τον νέο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που θα φέρει η κυβέρνηση, που όσο κι αν διαφημίζει ότι έρχεται για να εμβαθύνει τις δημοκρατικές λειτουργίες, εμείς ξέρουμε ότι έρχεται για να προωθήσει τις αναγκαίες προσαρμογές στη μετά κρίση εποχή, στην προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξη, μέσα και από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

Απόφασή μας είναι να τον προϋπαντήσουμε με τις ανάλογες κινητοποιήσεις.

Είναι ανάγκη επίσης να είμαστε σε ετοιμότητα σε σχέση με τα Περιγράμματα θέσεων, καθώς και με την διεκδίκηση υπογραφής ΕΣΣΕ από την ΟΣΥΑΠΕ, για τα ζητήματα για τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο της ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους των Περιφερειών, που κατατέθηκε στο ΥΠΕΣ και αφορούν:

α. την τοποθέτηση, την μετακίνηση και μετάθεση

β. την επιμόρφωση

γ. τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

δ. θέματα χρόνου απασχόλησης

ε. θέματα αδειών και

στ. την άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διευκολύνσεων.

Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι δεν θα αποδεχτούμε αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία των Συνδικάτων, την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις. Απορρίπτουμε στη πράξη την αντιαπεργιακή ρύθμιση και θα συνεχίσουμε να δρούμε εφαρμόζοντας το καταστατικό του Συλλόγου μας και όσα σχετικά αυτό προβλέπει.

Αναλυτικά το πλαίσιο πάλης μας περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών (40% μείωση από το 2009) και να αρθεί η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
 2. Εφαρμογή της έννοιας της «μετάθεσης» για όλους τους υπαλλήλους, αφού σύμφωνα και με απόφαση του ΣΤΕ ως μετάθεση ορίζεται η μεταφορά ενός υπαλλήλου από μία διακεκριμένη οργανική μονάδα (Διεύθυνση) σε μία άλλη διακεκριμένη οργανική μονάδα και ως διακεκριμένη οργανική μονάδα θεωρεί κάθε οργανική μονάδα «με ιδία κατά τόπο αρμοδιότητα». Κατάργηση του άρθρου 91 του ν. 4483/2017.
 3. Να καλυφθούν οι μισθολογικές μας απώλειες. Χορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας.
 4. Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης, που υπηρετεί αντεργατικούς -αντιλαϊκούς σκοπούς. Συνέχιση της «απεργίας-αποχής» και δυνάμωμα του αγώνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
 5. Κτήρια, που να πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες των υπηρεσιών μας, οικονομικά, και λειτουργικά, που θα έχουν την αναγκαία προσβασιμότητα για εμάς και τους πολίτες. Την άμεση επισκευή και συντήρηση όλων των κτιρίων, που στεγαζόμαστε. Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θέρμανση-ψύξη και την καθαριότητα των χώρων όλων των υπηρεσιών μας.
 6. Χορήγηση – συνέχιση και επέκταση των ρυθμίσεων – Μέσων Ατομικής Προστασίας και επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Περιφερειών, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους (πχ. εργαζόμενους στην ασφαλτόστρωση, στην καθαριότητα των κτιρίων, στο πράσινο, τους εργαζόμενους στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, στις υπηρεσίες υγείας –εμβόλια, Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κτηνιάτρους, γεωπόνους, απολυμαντές κτλ).
 7. Κάλυψη των αναγκών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και για τα παιδιά των υπαλλήλων των Περιφερειών. Κατάργηση της εξαίρεσης για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους (επομένως και για τις μητέρες υπαλλήλους των Περιφερειών) για τη συμμετοχή των παιδιών μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ (Προγράμματα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής κλπ).
 8. Άρση του καθεστώτος μεταφοράς αστικής ευθύνης στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και των Τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειών. Κατάργηση των «ειδικών» πειθαρχικών παραπτωμάτων και της αστικής ευθύνης που αφορούν συναδέλφους που εργάζονται στη συντήρηση των δρόμων & την αδειοδότηση πρατηρίων καυσίμων.
 9. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου των εξετάσεων οδήγησης και πραγματοποίησή του μόνο από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Όχι στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση του έργου.

Κάλυψη των προβλεπόμενων για την χορήγηση διπλώματος οδήγησης ιατρικών εξετάσεων των πολιτών από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, καταργώντας τα σχετικά παράβολα.

 1. Επαναλειτουργία όλων των ΚΤΕΟ της Περιφέρειας.
 2. Χορήγηση μηνιαίου ποσού για την κάλυψη της εντός έδρας κίνησης των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών
 3. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Περιφερειών. Οι Τεχνικές υπηρεσίες, οι υγειονομικές υπηρεσίες κλπ να ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητες κοινωνικού τους χαρακτήρα.
 4. Να σταματήσει η φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και η σχεδιασμοί για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των ΟΤΑ. Όχι στη διεύρυνση του «φοροεισπρακτικού ρόλου» των Περιφερειών.

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών κλπ αναγκών.

 1. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών σε εφάπαξ και συντάξεις. Να καλύψουν εδώ και τώρα, το κράτος και η εργοδοσία τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14δις ευρώ.
 2. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις. Δημόσια και δωρεάν υγεία, σύγχρονη και αναβαθμισμένη.
 3. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων. Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Ο κάθε συνάδελφος που κινδυνεύει το σπίτι του, να απευθύνεται στο σωματείο μας και αυτό στη βάση της ενότητας και της αλληλεγγύης να οργανώνει τον αγώνα.
 4. Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
 5. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Κανένα πλαίσιο αιτημάτων όσο και ολοκληρωμένο να είναι δεν μπορεί να δώσει από μόνο του λύσεις εάν δεν αποτελέσει εργαλείο πάλης και μαζικής διεκδίκησης.

Κανένα αίτημα, μικρό ή μεγάλο, γενικό ή ειδικό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί εάν στην πάλη μας δεν εντάσσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις επίλυσής του.

Εάν εμείς τα θεωρήσουμε μαξιμαλιστικά, η κυβέρνηση και οι θεσμικοί της εταίροι, ΕΕ, ΟΑΣΑ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, τραπεζίτες και εφοπλιστές θα κάνουν τα πάντα για να μας παίρνουν πίσω ότι δικαίωμα έχει απομείνει, θα ρίχνουν τους μισθούς στα τάρταρα για να στηρίζουν τα κέρδη τους, θα ισοπεδώνουν τις ζωές των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί πάνω απ΄όλα βάζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι αυτό λέμε και στην ειρήνη και στον πόλεμο οι καπιταλιστές βαδίζουν με γνώμονα την περιφρούρηση των δικών τους συμφερόντων, που βρίσκονται απέναντι από τα δικά μας.

Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης, το δυνάμωμα της φωνής μας απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, το δυνάμωμα των διεκδικητικών μας αγώνων.

Κανένας μόνος του. Μαζί στην καθημερινή δράση, στους αγώνες, στις εκδηλώσεις, στην αλληλεγγύη.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση να μας βρει πιο δυνατούς, πιο ενωμένους, πιο αποτελεσματικούς.

Θα επαναλάβουμε αυτό που είπαμε και στην περσινή Τακτική Γενική Συνέλευση:

Σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον απολογισμό, τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα δράσης, που βάζουμε μπροστά, όχι γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά γιατί παλέψαμε και παλεύουμε για τα προβλήματά μας, γιατί αντιπαλεύουμε τις δυσκολίες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση χειραφέτησης των εργαζομένων, ανόδου του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος, για να φτάσει στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών μας.

“ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ”

Ο απολογισμός αυτός και το πρόγραμμα δράσης ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 5-3-18, με 14 ψήφους. Συγκεκριμένα:

-υπέρ 14 (Πανουτσάκου, Ζαβερδινός, Κοντούδης, Παγανέλη, Ανδρεαδέλλης, Ντόντος, Καζάκος, Δοξακίδης, Ηλιόπουλος, Αγάκου, Στεβή, Κορκίδου, Κοκοβιάδου, Τσιάμας)

-αποχώρησαν από την διαδικασία 5 (Κυριακόπουλος, Πνακάς, Γεμενετζή, Στασινοπούλου, Καπόγιαννης)

-απόντες 6 (Φωτεινός, Ιωακειμίδου, Πράσινος, Μούσιου, Μπορδόκα, Πετάκος)

Διοικητικός Απολογισμός ΣΥΠΑ 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *