Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΠΕ
pexels-mohammad-danish-891059
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

5Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΥΑΠΕ)

Για εμάς το Συνέδριο της ΕΝΠΕ αποτελεί ένα ακόμα βήμα και σας ευχαριστούμε για αυτό, για να παρουσιάσουμε εκτιμήσεις, θέσεις και διεκδικήσεις για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των εργαζομένων, τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεν θέλουμε, ούτε μπορούμε σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό να τα αναλύσουμε όλα. Θέλουμε όμως να σταθούμε σε ζητήματα, που σημαδεύουν τη ζωή μας, τη δουλειά μας και να καταδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας έχουμε ξεκάθαρο το τι φταίει, το τι θέλουμε, ξέρουμε πιο νήμα συνδέει τα προβλήματά μας, μικρά και μεγάλα, ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να λυθούν. Όροι και προϋποθέσεις που είναι σε σύγκρουση με την ανάπτυξη που προωθεί η κατ’ επίφαση αριστερή κυβέρνηση, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά πανηγύρια που γίνονται ανά τη χώρα και τα οποία οι περιφερειάρχες τα αγκαλιάζετε, γιατί ανεξάρτητα από πολιτικές ταμπέλες που προβάλλετε και τις εκλογικές στηρίξεις που είχατε, κινείστε στις ράγες της ίδιας στρατηγικής, που στην προμετωπίδα της ανάμεσα στ’ αλλα λέει στους εργαζόμενους: ησυχία, «νόμος και τάξη» για να μην χαλάσει το επενδυτικό κλίμα…, για να στηριχτεί η  κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Μόνο που όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά αρκετοί το κρύβουν, η ανάπτυξη αυτή έχει όρο, βάση για να προχωρήσει, τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την παραχώρηση τομέων, αρμοδιοτήτων, κρατικής περιουσίας, τα όλο και λιγότερα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, για τα όποια έργα υποδομής είναι «άχρηστα» για τις επενδύσεις, όπως τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.α.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι η «κανονικότητα» των επενδύσεων δεν θα επιστρέψει τις μισθολογικές μας απώλειες, δεν θα μας επαναχορηγήσει τον 13ο και 14ο μισθό.

Γι αυτό κυβέρνηση και εργοδότες, κράτος, ευρωενωσιακοί και λοιποί συνεταίροι παίρνουν τα μέτρα τους. Παίρνουν τα μέτρα τους επειδή γνωρίζουν ότι η «κανονικότητα» είναι η παγίωση του κουτσουρεμένου μισθού, της ανεργίας, της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας μέσα από τους λεγόμενους ίδιους πόρους, της οικονομικής αυτοτέλειας των χαρατσιών και της φοροληστείας, παίρνουν τα μέτρα τους με το βλέμμα στραμμένο και στο σήμερα και πολύ περισσότερο στο αύριο.

Και αναφερόμαστε βέβαια στην κατάπτυστη τροπολογία περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, δικαιώματος που καταχτήθηκε με αγώνες και θυσίες, σε σύγκρουση με το αστικό κράτος και τους εργοδότες, δικαιώματος που θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, δίνοντας την απάντηση που πρέπει και στην Γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και Περιφερειάρχες αποδέχεστε σαν αναγκαίο κακό την υποστελέχωση, προσπαθείτε να μπαλώσετε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες, καταπατώντας δικαιώματα. Σε αγαστή σύμπλευστη…

Γιατί κε υπουργέ δεν μας απαντάτε, δεν παίρνετε θέση στα έγγραφά μας που σας καταγγέλλουμε ότι Περιφερειάρχες «μετακινούν» αυθαίρετα υπαλλήλους σε άλλους νομούς, ότι βαφτίζουν «παράλληλα καθήκοντα» την ανάθεση αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών, ακόμα κι υπηρεσιών κι άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων απ’ αυτές που υπηρετούν οι υπάλληλοι;

Εσείς που «ζητάτε τα ρέστα» από τους υπαλλήλους όταν δεν απαντούν στον προκαθορισμένο χρόνο, δεν απαντάτε και πετάτε στο καλάθι των αχρήστων τις αναφορές μας… Φτάσαμε να επικοινωνούμε με εξώδικα με μερικούς Περιφερειάρχες… Και εσείς δεν λέτε κουβέντα…

Ίσως γιατί θέλετε και προσπαθείτε να διαμορφώσετε και σε αυτό το επίπεδο μία αρνητική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και αφού αυτή μετά παγιωθεί να την νομοθετήσετε…, όπως νομοθετήσατε το καλοκαίρι το δικαίωμα στους Περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών να αναθέτουν στους υπαλλήλους καθήκοντα 2 Περιφερειακών Ενοτήτων. Εδώ δεν προλαβαίνουν τη μια ΠΕ, τους αναθέτετε 2!!!

Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με την πραγματικότητα αυτή, που τους θέλει σκυφτούς και υπάκοους στην δύσκολη καθημερινότητα της ζωής τους, να σηκώσουν κεφάλι μέσα κι έξω από την υπηρεσία τους.

Καλέσαμε και καλούμε τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα του τραγικού απολογισμού των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των σεισμών, των περιβαλλοντικών  εγκλημάτων.

Να δουν κατάματα ότι η ζωή των λαϊκών στρωμάτων δεν βαραίνει στη ζυγαριά του συστήματος και δεν θα βαραίνει όσο την αφήνουν σε χέρια άλλων.

Δεν θα αναφερθούμε ούτε στην αποσπασματικότητα των έργων υποδομής, ούτε στη λειψή χρηματοδότησή τους, ούτε στην αρνητική ιεράρχησή τους, πλευρές που είμαστε σίγουροι ότι θα αναλυθούν και από άλλους, ούτε στις γραφειοκρατικές αγκιλώσεις. Εξάλλου αποτελεί κοινό μυστικό ότι η λεγόμενη απλοποίηση της νομοθεσίας αφορά αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και το σπρώξιμο της επιχειρηματικότητας  και δεν έχει καμιά σχέση με άλλα ζητήματα, που αφορούν τον απλό πολίτη, τον υπάλληλο, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τον μικροεπαγγελματία, τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Θέλουμε όμως να σταθούμε στις αθέατες πλευρές μιας υπηρεσίας Τεχνικών Έργων μιας Περιφέρειας, που είναι και επίκαιρη, αλλά και αντιπροσωπευτική για την πλειοψηφία των υπηρεσιών μας…

Εκατοντάδες αρμοδιότητες σε μετρημένους στα δάχτυλα τεχνικούς υπαλλήλους, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς βενζίνες το μισό χρόνο, χωρίς οδοιπορικά ή με πάκο συμπληρωμένη τη χαρτούρα για να πάρουν μια στοιχειώδη αποζημίωση των κινήσεών τους και με τον πέλεκυ της ποινικής και αστικής ευθύνης στο κεφάλι τους…

Και σκέφτονται καθημερινά οι συνάδελφοι, τι είναι προτιμότερο ; Να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα και να κάνουν «όσα έρθουν κι όσα πάνε», ή να σταθούν σύμφωνα με την επιστημονικότητά τους, τη γνώση και την εμπειρία τους και να αντιμετωπίζουν ανάλογα τα έργα που προωθούνται από τις Περιφερειακές Αρχές;

Σε αυτό το ερώτημα εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν με την απαιτητικότητα της σύγχρονης γνώσης και της επιστήμης, που δεν συμβιβάζεται με τις ιεραρχήσεις, τις προτεραιότητες και τα κονδύλια που δίνονται. Τους καλούμε να σταματήσουν να βάζουν τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους στη στενωπό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αλλά να τις θέτουν με κριτήριο την επιστημονική τους κατάρτιση στην υπηρεσία του λαού. Έτσι και τα νώτα τους θα έχουν κατοχυρωμένα απέναντι στις «κατά παντός υπευθύνου μηνύσεις» και θα προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία.

Και δηλώνουμε επίσης ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες στις «αυθαίρετες» μετακινήσεις των υπαλλήλων, στις μετακινήσεις συναδέλφων, που έχουν γνώμη και άποψη, και για αυτό δεν είναι αρεστοί, μετακινήσεις, που γίνονται και σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως αυτές της πολιτικής προστασίας, με αρνητικά αποτελέσματα, όπως και η ίδια η ζωή έδειξε.

Γνωρίζουμε πως οι ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών περνάνε τις περισσότερες φορές από το χαλί που στρώνεται για την απαξίωσή τους, με την υποστελέχωση, με το μείον 40% του προσωπικού, με την απαγόρευση των προσλήψεων, ακόμα και με την περιβόητη «κινητικότητα», αφού έχει ως όρο την κάλυψη του 50% ενός κλάδου, θεωρώντας δηλ. ως επαρκή τη λειτουργία ενός φορέα όταν έχει καλυμένες το 50% των οργανικών του θέσεων.

Μταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς πόρους και προσωπικό, και μάλιστα με ένα νομοθετικό πλαίσιο «λάστιχο», ώστε να μπορούν να περνάνε ανά πάσα στιγμή σε ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως λέγονται στη σύγχρονη γλώσσα οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων. Τέτοια νομοθέτηση έγινε για τα Κοινωνικά Παρατηρηρήρια, για τα Παρατήρια Δόμησης, για την μετατροπή των ΚΤΕΟ σε Ανώνυμες Εταιρείες κ.α. και βέβαια την ανάλογη συνέχεια την έδωσαν αρκετά Περιφερειακά Συμβούλια (όπως στην Κεντρική Μακεδονία που ανατέθηκε το Κοινωνικό Παρατηρητήριο σε ΜΚΟ και ιδιώτες).

Γι αυτό όταν μιλάμε για κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές συχνά λέμε ότι «ο ένας κόβει κι άλλος ράβει»…

Κυρίες και κύριοι

Τα προβλήματά μας τα γνωρίζετε και γνωρίζετε ότι καθρεφτίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό, στα ματωμένα πλεονάσματα, στους μειωμένους ΚΑΠ.

Γνωρίζετε ότι ο μισθός δεν φτάνει, ότι η σύνταξη έχει πέσει στα τάρταρα, ότι τα χαράτσια ζουν και βασιλεύουν και αυξάνονται.

Γνωρίζετε ότι τους 2 πρώτους μήνες κάθε χρόνο οι συνάδελφοι χειριστές τρέχουν στους αποχιονισμούς και τις πλημύρες, όπως και τα καλοκαίρια στις πυρκαγιές  και δεν πληρώνονται υπερωρίες, γιατί οι διαδικασίες που έχετε  νομοθετήσει (Αποφάσεις, αιτιολόγηση, ΦΕΚ, αναλήψεις κ.α) είναι στην πράξη ανεφάρμοστες και υπό την κρίση του επιτρόπου.  Χρόνια τώρα αυτό γίνεται…, και δυστυχώς για τους συναδέλφους τα χιόνια και οι πλημύρες συμβαίνουν στην αρχή της χρονιάς, που οι απαραίτητες Αποφάσεις , εγκρίσεις κλπ δεν έχουν εκδοθεί ακόμα…

Γνωρίζετε ότι παραμένουν απλήρωτες υπερωρίες, που δουλεύτηκαν και κινήσεις με ΙΧ και διόδια που πληρώθηκαν από την τσέπη των συναδέλφων μας. Γνωρίζετε ότι με τις διαδικασίες που έχετε επιβάλλει ο εργαζόμενος που εκτελεί εξωτερική υπηρεσία – και οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών είναι πολλές – για να λάβει τη στοιχειώδη αποζημίωση για μετακίνηση εντός ή εκτός έδρας θα πρέπει να συγκεντρώσει τόσα δικαιολογητικά και έγγραφα που το κόστος του χαρτιού, της μελάνης και οι εργατοώρες που χρειάζονται για να γίνει η συγκέντρωση και η κατάθεσή τους κοστίζουν παραπάνω από το ποσό της δαπάνης.

Ρωτάμε μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Ή μήπως μπορεί να συνεχίζεται η δουλειά σε ανθυγιεινούς χώρους χωρίς ΜΑΠ και ανθυγιεινό επίδομα; Οι επόπτες Δημόσιας Υγείας στους καθαρισμούς χώρων και τις απολυμάνσεις, οι κτηνίατροι στους σταύλους και τα σφαγεία, οι γεωπόνοι στις δακοκτονίες, οι υπάλληλιο των ΚΤΕΟ στον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων κλπ

Η όποια ένταξη έγινε με το Πολυνομοσχέδιο του καλοκαιριού απλώς μας άγγιξε… και θέτει τα ζητήματα επί τάπητος.

Και θα τα θέτουμε επί τάπητος με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο και μέσα από την διεκδίκηση υπογραφής Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους των Περιφερειών. Θα τα φέρουμε στο προσκήνιο μέσα από τους αγώνες μας, με όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους μας, με περισσότερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, με πιο ξεκάθαρη άποψη όλο και περισσότερων για το τι και ποιος φταίει, για το ρόλο του αστικού κράτους, των μηχανισμών και των στηριγμάτων του, για την διέξοδο που πρέπει να παλέψουμε.

8-12-2017ΦΩΤΟ ΕΝΠΕ 7.jpgΦΩΤΟ ΕΝΠΕ 3.JPGΦΩΤΟ ΕΝΠΕ 5.JPG

ΦΩΤΟ ΕΝΠΕ 4.JPG

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *