Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Ανάγκη προμήθειας συστημάτων φωτογραμμετρίας για την εποπτεία των δρόμων
Untitled
Ανάγκη προμήθειας συστημάτων φωτογραμμετρίας για την εποπτεία των δρόμων

Αθήνα  10 – 11 -2017

Αριθμ. Πρωτ.: 242

Προς

                                  Περιφερειάρχη Αττικής

                   κα Ρένα Δούρου

Ανάγκη προμήθειας συστημάτων φωτογραμμετρίας

για την εποπτεία των δρόμων

Όπως γνωρίζετε μία από τις βασικές αρμοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής είναι η εποπτεία και συντήρηση του οδικού δικτύου, το οποίο είναι συνολικού μήκους περίπου 1.600 χλμ και κατανέμεται σε 5 διαφορετικές Διευθύνσεις. Αποτελείται από οδούς διαφόρων χαρακτηρισμών (Παλαιές Εθνικές Οδούς, Επαρχιακές Οδούς κλπ).

Οι αρμόδιες για την συντήρηση των οδών υπηρεσίες, υποχρεούνται να ελέγχουν τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο τις οδούς για την διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας και να καταγράφουν τα ευρήματα σε ειδικό βιβλίο που τηρείται με ευθύνη του προϊσταμένου τους. Η ευθύνη αυτή μετατίθεται στους επόπτες (τεχνικούς υπαλλήλους), οι οποίοι ορίζονται με απόφαση των προϊσταμένων τους.

Όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει η υποστελέγχωση των υπηρεσιών, το είδος, η ποικιλομορφία, και το μήκος των οδών όπως επίσης και η δεκαπενθήμερη υποχρέωση για την εποπτεία τους, σε συνδυασμό με τα απαρχαιωμένα μέσα για τον έλεγχό τους, καθιστούν το έργο των τεχνικών υπαλλήλων υπέρογκο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ελλιπής έλεγχος με κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηστών των οδών.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες η εποπτεία και ο έλεγχος των οδών γίνεται με προηγμένα συστήματα φωτογραμμετρίας (Vidkon Νορβηγία, Nast consulting Αυστρία, UBIPIX Ιρλανδία) τα οποία περιλαμβάνουν: α) εξοπλισμό σε αυτοκίνητο με κάμερα και γαιωδαιτικό GPS και β) ειδικό λογισμικό το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται από το GPS και την κάμερα.

Τα παραπάνω συστήματα αντικαθιστούν την απαρχαιωμένη, ανακριβή και χρονοβόρα μέθοδο τις καταγραφής των ζημιών από τον τεχνικό υπάλληλο ο οποίος μεταβαίνει στην οδό ευθύνης του, σημειώνει τις ζημιές σε τετράδιο (ως συνοδηγός – εάν του δώσουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο με βενζίνη) και στην συνέχεια πρέπει να γυρίσει στο γραφείο και να ξαναγράψει τις ζημιές στο ειδικό βιβλίο. Κατόπιν δίνονται οι ανάλογες εντολές στον συντηρητή της οδού.

Προτείνεται η προμήθεια του συστήματος για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα το χειρίζεται, έτσι ώστε γρήγορα και με ακρίβεια να λαμβάνονται τα απαραίτητα στοιχεία από τις οδούς ευθύνης.

Πιθανά η εν λόγω προμήθεια να μπορεί να γίνει και μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» άξονας προτεραιότητας 07 «Ενίσχυση της Περιφερειακής Κινητικότητας και των Πολυτροπικών Μεταφορικών Συνδέσεων της Περιφέρειας Αττικής», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο οποίο αναφέρεται ως στόχος η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και απ’ όσο γνωρίζουμε έχει ενταχθεί εξοπλισμός των υπηρεσιών της Τροχαίας για την παροχή ενεργητικής ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Αττικής.

Κοιν/ση

1.Εκτελεστικό Γραμματέα

κ. Κοσμά Παπαχρυσοβέργη

  1. Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή Αναπ. Προγρ. Έργων & Υποδομών

κ. Ε. Παγωτέλη

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

ΣΥΠΑ Ανάγκη προμήθειας συστημάτων φωτογραμμετρίας για την εποπτεία των δρόμων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *