Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Untitled
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 26-4-2017

ΑΓΟΡΑ ΚΤΙΡΙΟΥ 20 εκ. ευρώ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η επιμονή της Περιφερειακής Αρχής των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ να προχωρήσει στην αγορά ενός κτηρίου (και 2 παράπλευρων οικοπέδων) με τίμημα 20 εκ. ευρώ για την στέγαση των κεντρικών της υπηρεσιών και υπηρεσιών του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, αναδεικνύει τις επιλογές της για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, αντί για την χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Η ίδια η διαδικασία της σύνταξης των όρων της διακήρυξης, της αποδοχής της μία και μόνης προσφοράς και η συνέχεια της μεθόδευσης της επιλογής της, οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Το κτίριο για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή με τρεις αποφάσεις – κατά πλειοψηφία βέβαια – προχωρά στην αγορά του, βρίσκεται στο Δήμο Περιστερίου, στη θέση ΡΟΣΙΝΙΟΛ, επί της Λεωφόρου Κηφισού 62-64.

Η Περιφερειακή Αρχή με μεγάλη ευκολία προχωρά τις διαδικασίες αγοράς ενός πανάκριβου κτηρίου με αρκετά προβλήματα και ως προς την θέση και ως προς την προσβασιμότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

  • Η αρχική Επιτροπή Καταλληλότητας εξέφρασε αντίθετη άποψη και γι’ αυτό αλλάχτηκε η σύνθεσή της, με πρόσωπα πιο «βολικά».
  • Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται εκτός των περιγραμμάτων των από την διακήρυξη οριζόμενων περιοχών (άρθρ. 2, παρ. 2).
  • Βρίσκονται σε θέση διαφορετική από όσα ορίζει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (άρθρο 3, παρ. 3θ, ν.3852/2010), όπου ορίζεται ότι «Έδρα της Περιφέρειας Αττικής είναι η Αθήνα».
  • Η προσβασιμότητα του είναι προβληματική, αφού η απόστασή του, από τον μεν σταθμό του μετρό των Σεπολίων είναι οριακή, στα 1.140 μ., που όπως όμως σημείωσε η 1η Επιτροπή Καταλληλότητας περιλαμβάνει τμήμα αδιάνεικτου δρόμου, με πέρασμα από στενό γεφυράκι μη επιτρεπτού πλάτους για ΑΜΕΑ, ενώ επίσης, σε μεγάλα τμήματα της διαδρομής δεν υπάρχουν τα απαραίτητου πλάτους πεζοδρόμια για την κίνηση του κοινού, ούτε καν και έξω από το κτήριο, όπου το πεζοδρόμιο έχει πλάτος μόλις 50εκ, από τον δε σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου, που «επέλεξε» να υποδείξει Οικονομική Επιτροπή είναι 1.450 μ. σύμφωνα με την Έκθεση του Ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Σαρηγιάννη. Βέβαια η 2η Επιτροπή Καταλληλότητας βγάζει την απόσταση ίση με 1.120 μ. αφού την μετράει (για να είναι εντός των όρων της διακήρυξης) μέσα από παρτέρια και ακάλυπτους πολυκατοικιών!!!

Βασικό επιχείρημα, που προβάλει η Περιφερειακή Αρχή είναι ότι με την χρήση ιδιόκτητου κτηρίου θα έχει εξοικονόμηση πόρων.

Δεν θα σχολιάσουμε ότι το επιχείρημά της αυτό είναι έωλο, αφού δεν συνοδεύεται με οικονομοτεχνική μελέτη με σαφή στοιχεία, αλλά ρωτάμε γιατί πρέπει η Περιφέρεια Αττικής, ένας δημόσιος φορέας, ένας φορέας της Γενικής Κυβέρνησης να αγοράσει κτήριο και δεν μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες της σε δημόσια κτήρια, που μάλιστα αυτή τη στιγμή ρημάζουν;

Η απάντηση, που δόθηκε είναι ότι το έψαξαν και δεν βρήκαν!!! και παρουσιάζουν μάλιστα και ένα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που τους απαντά αρνητικά.

Πως γίνεται στα site της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ή της Υπ.Α.Α.Π.Ε.Δ δηλ. της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, να βρίσκονται ακίνητα χιλιάδων τετραγωνικών και να προωθείται η πώληση ή η εκμίσθωσή τους και η Περιφερειακή Αρχή να μην τα βλέπει;

Να σημειωθεί δε ότι το Φεβρουάριο 2017 η Περιφερειάρχης κα Δούρου υπόγραψε με τον αναπληρωτή υπουργό Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα «Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Περιφέρειας Αττικής, όπου η Περιφερειάρχης στις δηλώσεις της είπε «Υπογράφουμε μια προγραμματική συμφωνία που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια πυξίδα συμπόρευσης για τα επόμενα χρόνια μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Αττικής. Είναι δύο θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας που καθημερινά μπορούν να συμπορευτούν με όρους ισότιμης συμμετοχής σε πρωτοβουλίες για τις κτηριακές υποδομές, για την ψηφιακή πολιτική, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα…»

Το σίγουρο είναι ότι όπως πριν κάποια χρόνια πωλούσαν δημόσια κτήρια υπουργείων κλπ για να «βουλώσουν τρύπες» και μετά τα νοίκιαζαν, σήμερα που είναι τελματωμένη η κτηματομεσιτική αγορά αγοράζουν κτήρια ιδιωτών, για να «σπρώξουν» χρήμα…

Εμείς βλέπουμε πως είναι η ίδια πολιτική, που άλλοτε πουλάει κι άλλοτε αγοράζει, αρκεί να υπηρετείται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η νόμιμη διαπλοκή αστικού κράτους και επιχειρηματικών ομίλων, που είναι σύμφυτη με την λειτουργία του.

Δεν θέλουμε επίσης να υποβαθμίσουμε κανένα έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής. Όταν όμως επιλέγεις να δώσεις εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους κλπ, αντί να φτιάξεις Παιδικούς Σταθμούς, κατασκηνώσεις, έργα αντισεισμικά κ.α. δείχνεις το στίγμα σου. Και μιας και αναφερόμαστε σε κατασκηνώσεις, ζητάμε και ξαναζητάμε να φτιάξει κατασκήνωση η Περιφέρεια Αττικής, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών, που κάθε καλοκαίρι ψάχνονται τι να κάνουν τα παιδιά τους, ανάμεσα σε αυτές και οι συνάδελφοί μας και ακόμα περιμένουμε…

Όταν με απλές διαδικασίες μοιράζεις χιλιάδες ευρώ αλλά δεν βρίσκεις τις διαδικασίες για να καλύψεις το πρωϊνό στα παιδιά των σχολείων του Περάματος…, όπως είπαμε δείχνεις ποιο δρόμο, ποια πολιτική επιλογή έχεις κάνει.

Όταν δεν εξασφαλίζεις τον εξοπλισμό των υπηρεσιών σου, τις βενζίνες και τα οδοιπορικά των υπαλλήλων σου για να εκτελέσουν την υπηρεσία τους, δεν μπορείς να αναφέρεσαι «σε βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες».

Θέλουμε επίσης να σταθούμε και στο εξής ζήτημα: Δεν αντιμετωπίζουμε ούτε τα προβλήματά μας, ούτε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας με συντεχνιακά κριτήρια. Όλη μας η δράση, όλο το πλαίσιο των αιτημάτων μας δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε ενιαία τα δικά μας ζητήματα με όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί της πόλης και του χωριού.

Γι αυτό σαν Σύλλογος προτάξαμε τα αιτήματα της φτωχής αγροτιάς και αναδείξαμε την αναγκαιότητα οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι των Περιφερειών να θέτουν την επιστημονική τους συγκρότηση στην υπηρεσία τους, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών προϊόντων.

Γι αυτό ζητήσαμε οι υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών να παρέχουν δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, παιδιών και ενηλίκων, Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών.

Γι αυτό ζητήσαμε τα Δημόσια ΚΤΕΟ να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.

Γι αυτό ταχθήκαμε κατά της ανταποδοτικότητας και των χαρατσιών, που θέλουν να επιβάλουν οι υπηρεσίες μας, γι αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και των κομμάτων, που μας αντιμετωπίζουν σαν «κόστος» και τις ανάγκες μας σαν «μαξιμαλιστικές»…

Αλλά ούτε βέβαια δεχόμαστε να ρίξουμε τον πήχυ των απαιτήσεών μας, γιατί έχουμε όπως λένε σταθερή δουλειά. Παλεύουμε για να έχουν σταθερή δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με μισθούς και δικαιώματα, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Κι αυτό μέρες, που είναι, παραμονή Πρωτομαγιάς, μας βάζει μπροστά στις ευθύνες μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, δεν αποδεχόμαστε τις αυταπάτες, ότι αυτή πολιτική μπορεί να μας φέρει καλύτερες μέρες

Τίθενται προς όλους μια σειρά ερωτηματικά:

  • Γιατί δεν απαιτούν την δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων;
  • Γιατί διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια με μία μόνο προσφορά;
  • Γιατί συμπεριφέρονται λες και είναι το μοναδικό διαθέσιμο κτήριο στην Αθήνα;
  • Γιατί δεν επιλέγουν και άλλη λύση, όπως την κατασκευή κτηρίου, που θα είναι και πιο οικονομική λύση και πιο σίγουρη ως προς το «ποιόν» του κτηρίου;
  • Γιατί στη διακήρυξη δεν έβαλαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως την αγορά 2 γειτονικών κτηρίων ή 2 γειτονικών οικοπέδων κλπ;
  • Μπορεί να γίνεται αποδεκτός διαγωνισμός με μία μόνο προσφορά και μάλιστα εκτός των ορίων της διακήρυξης και να μην χαρακτηρίζεται ως «φωτογραφική» επιλογή;
  • Μπορεί να εντάσσεται μια τέτοια επιλογή στο πλαίσιο της «χρηστής διοίκησης»;
  • Μπορεί να πετιέται στο «καλάθι των αχρήστων» η γνώμη της Επιτροπής Καταλληλότητας ή να συστήνεται μία καινούρια γιατί απλά δε βολεύει η γνωμοδότηση της πρώτης τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας;
  • Μπορεί το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Αττικής, να βρίσκεται στο Δήμο Περιστερίου, ενώ σαφώς ορίζεται ότι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής είναι η Αθήνα;
  • Μπορεί οι υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα Αθήνας να βρίσκονται στον Δυτικό Τομέα Αθήνας;
  • Μπορεί να μην υπολογίζεται η τεράστια δυσκολία στην προσβασιμότητα των πολιτών, που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και των εργαζομένων σε αυτή; Μπορεί να παραβλέπει με αυτόν τον τρόπο τον τεράστιο αριθμό πολιτών, που «επισκέπτονται» καθημερινά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες;
  • Μπορεί να μην υπολογίζεται η ταλαιπωρία που θα υφίστανται;
  • Μπορεί κάποιος να δεσμεύει με μια τέτοια επιλογή για τα επόμενα χρόνια την Περιφέρεια Αττικής;

Και επειδή απ’ ότι φαίνεται έχουν βρει κάποιοι «την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά» δεν μας παραξενεύει που δεν «ιδρώνει το αυτί κανενός» στις καταγγελίες και τις αναφορές, που κάνουμε εδώ και μήνες.

Σημειώνουμε ότι:

  • Στις 3-2-2017 καταθέσαμε «ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑ  ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ», προς την Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, κ. Θεόδωρο Σχινά, και τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, κ. Χρήστο Καραμάνο και την κοινοποιήσαμε και σε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
  • Στις 18-4-2017 καταθέσαμε κατεπείγουσα αναφορά προς ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ- ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
  • Στις 18-4-2017 καταθέσαμε «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ» ενώπιον ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
  • Ζητήσαμε 2 φορές συνάντηση με την Περιφερειάρχη για τα ζητήματα αυτά και ακόμα δεν δέχεται να μας μας συναντήσει. Το πρώτο αίτημα το καταθέσαμε στις 28-12-2016 και μας είπε ότι «το κτηριακό δεν είναι στις προτεραιότητές της» και το δεύτερο αίτημα το καταθέσαμε στις 15-3-2017 και από το γραφείο της μας ενημέρωσαν ότι οι προγραμματισμένες της απουσίες στο εξωτερικό δεν της επιτρέπουν να προγραμματήσει συνάντηση μαζί μας εως το τέλος Απρίλη.
  • Πραγματοποιήσαμε 3 κινηματικές παρεμβάσεις, μία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου μετά από αίτημα της Παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης έγινε συζήτηση – βέβαια ως ενημέρωση και όχι για λήψη απόφασης – και 2 στις Οικονομικές Επιτροπές.
  • Συγκεντρώσαμε υπογραφές των εργαζομένων των κεντρικών υπηρεσιών κάτω από σχετικό κείμενο του Συλλόγου.
  • Περπατήσαμε τις 2 προτεινόμενες διαδρομές από τους σταθμούς του μετρό Σεπόλια και Άγιο Αντώνιο και τραβήξαμε 2 video, που τα αναρτήσαμε στο yutube, όπου καταγράφεται η παραπάνω αρνητική κατάσταση, ως προς την προσβασιμότητα του κτηρίου.
  • Βγάλαμε ενημερωτικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου, που όμως από πολλά «μεγάλα» ΜΜΕ «φάγαμε πόρτα»…
  • Απευθυνθήκαμε στον Ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Σαρηγιάννη για την σύνταξη Έκθεσης για το ζήτημα της προσβασιμότητας και γενικότερα για πού και πως, με ποια κριτήρια πρεπει να αναζητείται και να επιλέγεται ένα δημόσιο κτήριο.
  • Με την βοήθεια του δικηγόρου κ Κ. Τσακίρη συντάχθηκαν τα προαναφερόμενα νομικά κείμενα (εξώδικο, αναφορές κλπ) και θα προχωρήσουμε και σε άλλες νομικές ενέργεις για τις οποίες θα σας ενημερώσει ο ίδιος στην συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαμαρτυρία μας για τις επιλογές κτηρίων τόσο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, όσο και της προηγούμενης. Δεν είχαμε ποτέ, ούτε έχουμε συμφωνήσει με τα πανάκριβα ενοίκια κτηρίων, πολλά από τα οποία δεν πληρούν και τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλά ούτε και με τα «ερείπια», που συνεχίζουν να στεγάζουν αρκετές υπηρεσίες μας.

Έτσι κι αλλιώς δεν μας έχουν ενημερώσει μέχρι τώρα για τι συμβόλαια έχουν κάνει, τι ενοίκια πληρώνουν και τι σχεδιασμό έχουν.

Σταθερή θέση μας ήταν και είναι ένα (εάν είναι δυνατόν) κτήριο ανά Περιφερειακή Ενότητα, ευκολοπροσβάσιμο για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με όσο γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

Ο Σύλλογος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να στέκεται απέναντι σε αυτή την κατάσταση και να αγωνίζεται για τη στέγαση των υπηρεσιών σε κτήρια σύγχρονα, οικονομικά, λειτουργικά και με την αναγκαία προσβασιμότητα για εμάς και τους πολίτες, που απευθύνονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, για την δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων.

Σε αυτή την κατεύθυνη παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

ΚΤΙΡΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *