Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ & ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
pexels-mohammad-danish-891059
ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ & ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

http://www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

 Αθήνα  14 /11/2016

Αριθμ. Πρωτ.:107

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΞΑΓΟΡΑ

ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ Δ.Υ.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ & ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με το τι ισχύει σχετικά με την εξαγορά από ασφαλισμένους υπαλλήλους του Δημοσίου πλασματικών χρόνων και χρόνων ασφάλισης σε άλλους φορείς, πριν από το διορισμό και μετά από συνεργασία με αρμόδιους συναδέλφους σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α) Για όσους η πρώτη τους σχέση με το δημόσιο είναι έως τις 31/12/1982 [με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (έκτακτος, μόνιμος, αναπληρωτής εκπ/κος, ωρομίσθιος, ή έχει δουλέψει κάποια ημερομίσθια)] και έχουν και χρόνο ασφάλισης σε οποιοδήποτε άλλο φορέα για εργασία στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ) ισχύουν :

αν υπηρετούν αυτή τη στιγμή ή έφυγαν μετά την 12/5/2016, ΔΕΝ απαιτείται πλέον η εξαγορά για την αναγνώριση αυτού του χρόνου ως συντάξιμου. Κινείται σύμφωνα με τον ν.4387/2016 η διαδικασία της «διαδοχικής» ασφάλισης και ΔΕΝ θα πληρώσουν κάποιο ποσό.

αν είχαν φύγει πριν την 12/5/2016 θα ΠΡΕΠΕΙ να εξαγοράσουν το χρόνο του ιδιωτικού τομέα για να συμπεριληφθεί στο συνολικό συντάξιμο χρόνο τους. η αναγνώριση αυτή γίνεται με 7% στις «συντάξιμες αποδοχές» (όπως αυτές καθορίζονται από το ΓΛΚ).

Β) Όσοι (ανεξάρτητα του χρόνου πρόσληψης) επιθυμούν να αναγνωρίσουν χρόνο στρατιωτικής θητείας, πλασματικό χρόνο παιδιών ή σπουδών μπορούν να κάνουν αίτηση οποτεδήποτε τώρα ή ακόμα και αργότερα κατά τη συνταξιοδότηση.

ΑΛΛΑ αν η αίτηση υποβληθεί (πρωτοκολληθεί) στο Γενικό Λογιστήριο μετά την 1/1/2017 η εισφορά που θα καταβάλλουν θα υπολογισθεί  με το νέο τρόπο (Ν. 4387/2016), και συγκεκριμένα με 20% αντί 6,67% στις «συντάξιμες αποδοχές» (όπως αυτές καθορίζονται από το ΓΛΚ)  που ισχύει τώρα.

Έτσι, αν κάποιος γνωρίζει ότι θα πρέπει να προβεί σε κάποια αναγνώριση [είτε για να θεμελιώσει συγκεκριμένο έτος, είτε για να συμπληρώσει 35ετία ή 37ετία], είτε θέλει την αναγνώριση για «μεγιστοποίηση» της σύνταξής του καλό θα ήταν να υποβάλει αίτηση προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι το τέλος του έτους για να μην κληθεί να πληρώσει περισσότερα.

Σημειώνουμε ότι η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό της πρόσθετης εισφοράς άμεσα. Πρώτα θα βγει η πράξη αναγνώρισης από το ΓΛΚ και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται, προκειμένου να ξεκινήσει η μηνιαία παρακράτηση από τη μισθοδοσία του.

Επίσης χρειάζεται να πούμε και το εξής: αν κάποιος δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι του είναι απαραίτητο ή τον ωφελεί η αναγνώριση, θα μπορούσε να κάνει τη σχετική αίτηση, απλά για να υπάρχει. Ακόμα και αν βγει η πράξη αναγνώρισης και κοινοποιηθεί στη μισθοδοσία του, μπορεί τότε να αλλάξει γνώμη, να ζητήσει από τη μισθοδοσία του να μην του παρακρατήσουν τη δόση και να ζητήσει την ανάκληση της πράξης. Θα πρέπει βέβαια να ξέρει ότι αν δεν πληρώσει και τελικά του είναι απαραίτητος ο χρόνος αυτός, η αρχική πράξη αναγνώρισης θα ακυρωθεί, και θα βγει νέα με ποσό που θα υπολογισθεί με το νέο τρόπο.

Επισημαίνουμε ότι οι τρίτεκνοι άνδρες μπορούν να αναγνωρίσουν στρατό, σπουδές και παιδιά. Οι γυναίκες, που δεν είχαν 25ετία εως 31-12-2010 μπορούν να αναγνωρίσουν παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν 25ετία στις 31-12-2010 (μόνο για όσο διάστημα τους λείπει έως το 2010).

Άνδρες, γυναίκες, που θεμελιώνουν από 1-1-2011 και μετά μπορούν να αναγνωρίσουν τις σπουδές τους.

Τέλος για όσους έχουν υποβάλει στο ΓΛΚ αίτηση για αναγνωρίσεις από παλαιότερα ισχύει ο παλιός τρόπος υπολογισμού και η αίτησή τους είναι ισχυρή (απλά δεν υπάρχει προσωπικό για να ασχοληθεί με τις αιτήσεις αυτές και εξετάζονται μαζί με το συνταξιοδοτικό φάκελο).

Για οποιοδήποτε εξειδικευμένο, προσωπικό ερώτημα μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ/νση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάθε Παρασκευή 11.00 -15.00 μ.μ.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν επιλέξει ως ασφαλιστικό τους φορέα το ΙΚΑ.-

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *