Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ
Untitled
ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

Αθήνα  30-9-2016

Αρ. Πρωτ.: 140

                                                           Προς

1.Υπουργείο Εσωτερικών & Δ.Α.

  1. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Να μην χαρακτηρίζονται ως αναρρωτικές, αλλά ως άδειες μητρότητας, οι ημέρες που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και στις περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης και εγκυμοσύνης, που δεν ολοκληρώνεται

Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπολογίζονται στις άδειες τις σχετικές με κύηση εκείνες οι οποίες λαμβάνονται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και στις περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης και εγκυμοσύνης, που δεν ολοκληρώνεται. Αντίθετα χαρακτηρίζονται ως αναρρωτικές άδειες και προσμετρώνται σε αυτές, με όλες τις αρνητικές πλευρές που αυτό συνεπάγεται.

Αυτό υποδηλώνει εξάλλου και το  αριθμ. πρωτ. 12504/Γ6-627//09.12.2015 έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το οποίο αφορούσε την παροχή στοιχείων σχετικά με το συνολικό αριθμό των ημερών που οι δημόσιοι υπάλληλοι απουσίασαν λόγω ασθένειας, άδειας κύησης (τοκετού), λοχείας, ανατροφής τέκνου, στο οποίο ορίζεται διευκρινιστικά ότι οι ημέρες «απουσίας λόγω άδειας τοκετού» αναφέρονται στον ετήσιο αριθμό ημερών που σχετίζονται με «την άδεια κυοφορίας» και τοποθετούνται μόνο «πριν τη γέννηση τέκνου».

Με αυτόν τρόπο εκτός των άλλων, κάθε γυναίκα, που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και «υποχρεώνεται» να πάρει άδεια ή που βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να είναι αντιμέτωπη με επιπλοκές εγκυμοσύνης ή ανολοκλήρωτη εγκυμοσύνη «τιμωρείται» επιπλέον γιατί «χρεώνεται» με ημέρες αναρρωτικής άδειας οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξή της.

Σε αυτό το πνεύμα εξάλλου κινείται και το αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575//26.03.2012 (ΑΔΑ: Β4ΒΟΧ-72Μ) έγγραφο του Τμήματος Υπαλληλικής Σχέσης της Δ/νσης Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο τήρησης των διατάξεων του κοινοτικού και εθνικού δικαίου περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά τις κρίσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, διευκρινίζεται ότι στην έννοια των συστηματικά επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη μειώνοντας, κατά την κρίση των μελών των συλλογικών οργάνων, τη βαθμολογία των υποψηφίων και τη βαρύτητα των πειθαρχικών ποινών, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη άδειες ασθενείας που έχουν χορηγηθεί και σχετίζονται με κύηση ή/και λοχεία, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε άμεση διάκριση λόγω φύλου, η οποία θέτει σε δυσμενή θέση τις γυναίκες υπαλλήλους και ως άμεση διάκριση ρητά απαγορεύεται από το ελληνικό και από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μετά από τα παραπάνω:

Ζητάμε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την προσθήκη σαφούς αναφοράς, ώστε οι μέρες οι οποίες λαμβάνονται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και στις περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης και εγκυμοσύνης, που δεν ολοκληρώνεται να χαρακτηρίζονται ως «άδειες μητρότητας» και να μην προσμετρώνται στις αναρρωτικές.

Ζητάμε να μην έχουν οι συναδέφισσες καμία αρνητική επίπτωση στην υπαλληλική τους ζωή και σταδιοδρομία, να μην «τιμωρούνται» με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν ζητάμε ούτε ιδιαίτερη ούτε ειδική μεταχείριση, αλλά το αυτονόητο.

Κατά τον τρόπο αυτό, οι από τη φύση τους δυσχερείς αυτές καταστάσεις, δεν θα γίνονται αφορμή για ανεπίτρεπτη και κατά το δοκούν χειραγώγηση και υποβιβασμό των γυναικών υπαλλήλων από κανέναν.

ΚΟΙΝ/ΣΗ

  1. Κόμματα (πλην ΧΑ)
  2. ΕΝΠΕ
  3. Περιφερειάρχες
  4. Υπουργείο Εσωτερικών-Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.
  5. ΟΣΥΑΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *