Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Εφαρμόστε τώρα τις δυνατότητες που σας δίνει η νομοθεσία για την νομική στήριξη και κάλυψη των υπαλλήλων της Περιφέρειας
Untitled
Εφαρμόστε τώρα τις δυνατότητες που σας δίνει η νομοθεσία για την νομική στήριξη και κάλυψη των υπαλλήλων της Περιφέρειας

Αθήνα  26 -10-2016

Αρ. Πρωτ.: 170

 Προς

                                   κα Περιφερειάρχη Αττικής

Εφαρμόστε τώρα τις δυνατότητες που σας δίνει η νομοθεσία για την νομική στήριξη και κάλυψη των υπαλλήλων της Περιφέρειας

Γνωρίζετε ότι το ζήτημα της νομικής στήριξης και κάλυψης των υπαλλήλων είναι σημαντικό και μεγάλο.

Πολύ συχνά, πολλοί συνάδελφοί μας και ιδιαίτερα όσοι χειρίζονται καταγγελίες πολιτών βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, για ζητήματα που άπτονται της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς όμως αυτές να συνδέονται με καταγγελίες εκ μέρους της υπηρεσίας, που υπηρετούν.

Αρκετοί επίσης υποχρεώνονται να καταθέτουν στα κατά τοπους Ειρηνοδικεία και Εισαγγελικές Αρχές υπομνήματα κλπ.

Όλα αυτά κοστίζουν σε χρήμα, ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μάλιστα σε μια εποχή που ο μισθός μας δεν φτάνει να καλύψει ούτε βασικές μας υποχρεώσεις.

Για το πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ενδεικτικό το εξής:

Στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΣ με τίτλο «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» περιλαμβάνεται στο άρθρο 21 ρύθμιση για την «Νομική στήριξη υπαλλήλων Ο.Τ.Α.», η οποία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που έχει ήδη ψηφιστεί από το 2011 στο άρθρο 51 του ν. 3979/ΦΕΚ 138 Α΄/ 16-6-2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»!!!

Παρ΄όλα αυτά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζετε τίποτα, αν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας όπως και σε Δήμους καλύπτουν τους συναδέλφους που ζητούν την νομική τους κάλυψη.

Ζητάμε να εφαρμόσετε αυτό που προβλέπεται από το συνδυασμό του άρθρου 51 του ν. 3979/2011 με το οποίο αντικαταστάθηκε η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 244 του ν. 3852/2010 και του άρθρου 5 του ν.4071/2012, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 176 του ν.3852/2010.

Δηλαδή μετά από αίτηση του υπαλλήλου προς την περιφερειάρχη και ύστερα από απόφαση της οικονομικής επιτροπής να γίνεται «κατ’ εξαίρεση, η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της περιφέρειας και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία».

Θεωρούμε αγκαίο να στείλετε άμεσα τις απαραίτητες οδηγίες σε όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να εφαρμοστούν τα παραπάνω (αίτηση υπαλλήλου προς τη Δ/νσή του, αίτημα της Δ/νσης του υπαλλήλου προς περιφερειάρχη, αίτημα περιφερειάρχη προς οικονομική επιτροπή για έγκριση δαπάνης, απόφαση έγκρισης οικονομικής επιτροπής κλπ).

Τέλος το Διοικητικό μας Συμβούλιο ζητάει επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο κοινοποιεί το παρόν την διεύρυνση της ρύθμισης αυτής, ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι σε όλες τις σχετικές διαδικασίες και τα δικαστήρια (αστικά κλπ).

Κοιν/ση

Υπουργείο Εσωτερικών

α. Γραφείο Υπουργού

β. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *