Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Πραγματοποιήθηκε η ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ …κοινή η πορεία των λαών»
Untitled
Πραγματοποιήθηκε η ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «ΠΟΛΕΜΟΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ …κοινή η πορεία των λαών»

Πραγματοποιήθηκε η ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ …κοινή η πορεία των λαών»

 Στην χθεσινή εκδήλωση, που έγινε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών με θέμα «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ …κοινή η πορεία των λαών» μας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού κα Ελισάβετ Τασούλη και αρκετοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συναγωνιστές της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου, του μουσικού συνόλου «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», τον ηθοποιό Κωστή Μαλκότση για την προσφορά τους αυτή και γενικότερα στο φιλειρηνικό κίνημα, καθώς και τον συνάδελφο Γιάννη Ευθυμίου, που έκανε την βιντεοκάλυψη  της εκδήλωσης, με σκοπό να προχωρήσουμε στην ανάρτησή του.

 Η παρακάτω ομιλία αποτελεί τον χαιρετισμό που έγινε από την Πρόεδρο Πανουτσάκου Βέτα εκ μέρους του Συλλόγου μας :

 Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας εκδήλωση, με θέμα «Πόλεμος… Πρόσφυγες και Μετανάστες… κοινή η πορεία των λαών».

Ποίηση, Λογοτεχνία, Μουσική…

Μια εκδήλωση, για να ξύσουμε μνήμες σε όσους εύκολα ξεχνούν, για να αναδείξουμε όλες τις πλευρές του ξεριζωμού, τις αιτίες που κάνουν γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά μικρά και συχνά μόνα τους, οικογένειες ολόκληρες να περνάνε στεριές και θάλασσες, μέχρι να βρουν απάγκιο, ήσυχο λιμάνι.

Θέλουμε να ακουμπήσουμε αυτήν μας την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην αλληλεγγύη, που εκφράζεται καθημερινά από χιλιάδες συνανθρώπους μας σε όλη τη χώρα, να μεγαλώσουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις το Α κεφαλαίο, στον ΑΝΘΡΩΠΟ..

Στον εργαζόμενο άνθρωπο, που δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον εργαζόμενο της Τουρκίας, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ και  του Αφγανιστάν…

Πόλεμος και προσφυγιά. Πόλεμος οικονομικός και μετανάστευση, όψεις του ίδιου νομίσματος…

Ας θυμηθούμε πόσες φορές εμείς οι εργαζόμενοι εδώ, στην Ελλάδα δεν μιλήσαμε τα τελευταία χρόνια για πόλεμο στα εργασιακά, στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα…

Το σύνθημα «μας κήρυξαν τον πόλεμο (τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα) πολέμα τους και συ» το φωνάξαμε πολλές φορές σε πορείες και συγκεντρώσεις αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Και μπορεί να γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για να υιοθετήσουμε τη λογική που ξεχωρίζει τα αίτια και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα, που θέλει να κρύψει το κοινό χέρι που μπορεί άλλοτε να οπλίζει το τανκ και το πολυβόλο, να σκοτώνει και να ισοπεδώνει πόλεις και χωριά, και άλλοτε να φτωχαίνει και να εξαθλιώνει λαούς,

Όμως η ιστορία μας διδάσκει και ξέρουμε πως και οι 2 παγκόσμιοι πόλεμοι γίνανε στο έδαφος των μεγάλων καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, ξέρουμε πως οι πολεμικές μηχανές πάντα μπαίνουν μπροστά για να ανοίξουν το δρόμο στα μονοπώλια, για να μοιράσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, για να περιφρουρήσουν δρόμους κερδοφορίας.

Δεν μπορεί λοιπόν μπροστά στις τωρινές εξελίξεις να ξεπερνάμε εύκολα τα ζητήματα.

 Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς πως οι προσφυγικές ροές θα ανακοπούν ή θα σταματήσουν όσο ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, όσο η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η Βόρεια Αφρική αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης όλων των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κρατών που θέλουν να ελέγξουν τον τεράστιο πλούτο τους. Γράφεται πως μόνο στη Συρία τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι δεκαπλάσια των κοιτασμάτων του Ισραήλ και πως τα συμβόλαια που είχαν συνάψει ρωσικές εταιρείες με την κυβέρνηση Ασαντ για την εξόρυξη, πριν τον πόλεμο έφταναν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η οικονομική βάση των τεράστιων συμφερόντων και των οξυμένων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται στη Συρία, για τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους, προκειμένου να περάσουν στην ανάκαμψη.

Μπορεί μήπως κανείς να θεωρήσει τυχαία τα αποτρόπαια δολοφονικά τρομοκρατικά χτυπήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Παρίσι, Βρυξέλλες , τα οποία και τα καταδικάζουμε, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αλληλεγγύη μας στους λαούς των χωρών αυτών;

Είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι τέτοια  χτυπήματα χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να επιταχυνθούν αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, που εξυπηρετούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα;

Τα αστικά επιτελεία, για να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία δράσης ομάδων όπως αυτή που χτύπησε στις Βρυξέλλες, μιλάνε για «πόλεμο πολιτισμών», για «πόλεμο θρησκειών», για «ψυχοκοινωνικές αιτίες των αποκλεισμένων νέων στα γκέτο της Δύσης», για τη «ριζοσπαστικοποίηση νέων μουσουλμάνων» και σαν έτοιμοι από καιρό πλασάρουν την ανάγκη «ενίσχυσης της ασφάλειας», μιλάνε για «αναγκαίες εκπτώσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Κρύβουν ότι όλες αυτές οι οργανώσεις αναπτύχθηκαν, σε διασύνδεση με φανερούς και «κρυφούς» μηχανισμούς αστικών κρατών. Αυτοί εξόπλισαν και χρηματοδότησαν το «ισλαμικό κράτος», τους «ταλιμπαν» κ.α..

Αυτούς εξυπηρετεί το φώλιασμα του φόβου και του μίσους στους λαούς.

Ξέρουμε πως φόβος και μίσος, δημιουργούν ικανή συνθήκη για να ανεχτούν ή και να στηρίξουν οι λαοί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πως αποτελούν το άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής απέναντι στον «εχθρό λαό», και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση σε όλες τις βασικές μας κατακτήσεις.

Ίσως να χρειάζεται να θυμίσουμε ότι οι βομβαρδισμοί και η συγκέντρωση πολεμικών στρατευμάτων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, και βεβαίως η βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, κλιμακώθηκαν μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Παρίσι, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, με τις ευλογίες σύσσωμης της Ε.Ε.

Ίσως να χρειάζεται να θυμίσουμε ότι η δολοφονική αυτή ιστορία έρχεται από παλιά, και ότι μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001 ακολούθησε η επέμβαση στο Αφγανιστάν….

Βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Στο φόντο των δυσκολιών ξεπεράσματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι ανταγωνισμοί των λυκοσσυμαχιών μεγαλώνουν. Αυξάνεται ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου για το μοίρασμα αγορών, ενεργειακών πηγών και σφαιρών επιρροής.

Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα νερά του Αιγαίου βάζει λάδι στη φωτιά, γκριζάρει τα σύνορά μας, ενισχύει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Οι έπαινοι που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση από τον Σόιμπλε, τον Σαπέν και άλλους παράγοντες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις που γίνονται παγκόσμια,  όπως η ημερίδα στο Καπιτώλιο που οργάνωσαν το Lexington Institute και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο με θέμα υπό τον εντυπωσιακό τίτλο «Ο Κόλπος της Σούδας: Το στρατιωτικό στολίδι του ΝΑΤΟ», αναδεικνύουν την σημασία των ΝΑΤΟικών βάσεων και το ρόλο τους στο πλιάτσικο που γίνεται στην Συρία και αλλού.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το άθλιο παζάρι ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, που βέβαια δεν τέλειωσε με τη τελευταία Σύνοδο Κορυφής, φανέρωσε τις σοβαρές αντιθέσεις, αλλά και τους προσωρινούς συμβιβασμούς, που δεν αφορούν μόνο το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αλλά συνολικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οι συμφωνίες αυτές της Ε.Ε. με την Τουρκία επικυρώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα των «κλειστών συνόρων», δεν λύνουν το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στη χώρα μας, οδηγούν σε εξαναγκαστικές επαναπροωθήσεις και βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσουν τα προσφυγικά-μεταναστευτικά κύματα.

Αυτές τις μέρες, που στη χώρα μας  έχουν εγκλωβιστεί πάνω από πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες μαζί με την τεράστια αλληλεγγύη του ελληνικού λαού ακούγονται και άλλες παράταιρες φωνές… Με ρατσιστικά και φασιστικά επιχειρήματα προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, να σπείρουν την διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε όλους αυτούς τους νοσταλγούς του Χίτλερ, στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και όλων των άλλων εγκληματικών ενεργειών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής οι εργαζόμενοι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή, θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία για τα δικαιώματά μας, που τσαλαπατιούνται με κάθε μορφής πόλεμο.

 Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών.

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος και να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Να κλείσει τώρα η βάση του πολέμου στη Σούδα.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των κρατικών δημόσιων δομών.

 Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, που προσπαθούν να ζήσουν σαν άνθρωποι.

 Γιατί…

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και

για το δίκαιο.

Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα

ματώσουν απ’ τις φωνές

το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω

Χαιρετισμός εκδήλωσης ΣΥΠΑ 28-3-2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *