Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΣ
Untitled
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΣ

Αρ. Πρωτ. 251

                                Αθήνα 17-12-2015

Προς

                                             Όλα τα μέλη του Συλλόγου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΑΣ

Από ποιο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται η μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό στους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ);

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας είμαστε υπάλληλοι, που μεταταχτήκαμε υποχρεωτικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Ιανουάριος 1995) και στη συνέχεια στις Περιφέρειες (Ιανουάριος 2011). Ζήτημα αλλαγής του «τρόπου» μισθοδοσίας μας έθεσε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (Ν.3852/2010), ο οποίος με το άρθρο 260 ορίζει ότι οι  ΚΑΠ στις Περιφέρειες  είναι συνδεδεμένοι με το Φόρο Εισοδήματος και το ΦΠΑ (καθορισμένα ποσοστά επί των εισπράξεων) και κατανέμονται με διάφορα κριτήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια του άρθρου 259 παράγραφος 4 («ιδίως δημογραφικά, γεωμορφολογικά,  διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά , περιβαλλοντικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά»), όχι όμως με τον αριθμό των εργαζομένων και τις λαϊκές ανάγκες, που έχει η κάθε Περιφέρεια.

 

Γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτή η πρόβλεψη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  μέχρι τώρα;

 

Δόθηκαν 3 παρατάσεις, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κυρίως κάτω από την γενικευμένη αντίθεση εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ.

Η πρώτη παράταση δόθηκε τον Δεκέμβρη 2010 για 4 μήνες (μέχρι τον Απρίλιο 2011), στη συνέχεια για 8 μήνες (μέχρι 31-12-2011) και κατόπιν για 4 χρόνια (μέχρι 31-12-2015).

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στις 13-12-2011 ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Π. Κουκουλόπουλος, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ «Για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων που μεταφέρθηκαν ή μετατάχτηκαν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις περιφέρειες και τους δήμους». Μεταξύ άλλων είπε αναφερόμενος  στις  Περιφέρειες: «Αντί να βρουν μια χρηματοδότηση αντικειμενικά προσδιορισμένη και να κανονίζουν τις ανάγκες τους, άρα και να προγραμματίζουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, γίνεται ακριβώς το ανάποδο. Σας τονίζω ξανά ότι αυτό έχει οδηγήσει σε έναν ανορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού…. Κάθε μια από τις δεκατρείς Περιφέρειες  να αναλάβει τη μισθοδοσία, για να προβεί έτσι και σε εντοπισμό των κενών, αλλά και των πλεονασμάτων που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορους τομείς, σε σχέση με το προσωπικό τους…».

Είπε δηλαδή: Αν μια Περιφέρεια θα έχει χρήματα… θα έχει και προσωπικό…, εννοώντας ταυτόχρονα πως ανάλογα με το πόσα χρήματα θα έχει μια Περιφέρεια από ίδιους πόρους θα κανονίζει και πόσο προσωπικό θα έχει…

 

Είναι τεχνικό το ζήτημα της μισθοδοσίας μας, όπως άλλωστε προβάλλουν κυβέρνηση, υπουργείο εσωτερικών, τρόικα και αρκετοί άλλοι; Είναι εγγυημένοι οι μισθοί μας  μέσω ΚΑΠ;

Όχι βέβαια. Είναι ουσιαστικό, πολιτικό ζήτημα. Πως μπορεί από τη μια να ζητάμε μείωση των Φόρων (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) και από την άλλη να ξέρουμε ότι η μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε μείωση ή σε αδυναμία πληρωμής των μισθών μας; Όσα λένε περί διασφαλισμένων πόρων είτε έτσι (από τον κρατικό προϋπολογισμό) είτε αλλιώς (από τους ΚΑΠ) λέγονται για να κρύψουν τη στόχευσή τους την επόμενη μέρα…, να κρύψουν όσα συμβαίνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στους Δήμους και την χρηματοδότηση των ΟΤΑ. Οι περικοπές λοιπόν των ΚΑΠ (αυτών των πόρων, που λένε ότι είναι διασφαλισμένοι!!!) τα τελευταία 6 χρόνια είναι πάνω από 60%!!!. Οι λεγόμενοι παρακρατηθέντες πόροι των ΟΤΑ είναι εκατομμύρια και οι εργαζόμενοι των Δήμων, που έχουν καθυστερήσεις σε μισθούς δεκάδες (πχ Φυλή, Περιστέρι, Πέραμα), άλλοι δεν αποδίδουν φόρους εισφορές και δάνεια των εργαζομένων (πχ Πέραμα), άλλοι δεν πληρώνουν πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις όπως π.χ έγινε με την μη πληρωμή  της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων, σε Δήμους που την συμψηφίσανε με τα χρέη τους στο δημόσιο!!!

Εξάλλου πόσες φορές δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποσχέσεις περί διασφάλισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των συντάξεων!!! Δεν τα διασφάλισαν, όπως δεν «διασφάλισαν» και τα αποθεματικά των ΟΤΑ κ.α., που τα οδήγησαν δια μέσου της Τράπεζας της Ελλάδας στους «δανειστές», για την πληρωμή ενός χρέους που δεν είναι του λαού, που τα «χάρισαν» στους καπιταλιστές.

Γιατί εμμένουν κυβέρνηση, υπουργείο εσωτερικών και τρόικα στη μεταφορά της μισθοδοσίας μας στους ΚΑΠ;

Γιατί θέλουν οι μισθοί μας να συνδέονται με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών μας… Θέλουν  οι υπηρεσίες μας να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βασισμένες στη σχέση κόστους-οφέλους… Έτσι θα είναι μετρήσιμη για αυτούς η «αξιολόγηση των δομών», έτσι θα μπορούν να μετρήσουν τι τους αποδίδουν τα χρήματα που δίνουν για μισθούς…, την απόδοση των υπηρεσιών μας..

Για αυτό εξάλλου όταν το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων του Ευρωμονόδρομου και των «θεσμών» αναφέρεται σε έννοιες όπως η «αποκέντρωση» εννοεί αποκέντρωση των ιδιωτικοποιήσεων, των εργολαβιών, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της φορομπηξίας και  της ανταποδοτικότητας.

Η δικιά μας θέση για παραμονή της μισθοδοσίας μας στον κρατικό προϋπολογισμό ταυτίζεται με το αίτημα της ΕΝΠΕ και των Περιφερειακών Αρχών;

Όχι βέβαια. Γιατί οι Περιφερειάρχες αποδέχονται την λογική της «αποκέντρωσης» της φορολογίας και ενίσχυσης των εσόδων τους μέσα από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Απλά δεν θέλουν να έχουν στο κεφάλι τους και το ζήτημα της εξασφάλισης της μισθοδοσίας μας…

Λύνει η παράταση το ζήτημά μας;

Όχι βέβαια. Μας δίνει ανάσα, αλλά δεν το λύνει. Κι όσο δεν αντιπαλεύουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουν να είναι συνδεδεμένη η μισθοδοσία μας με την ανταποδοτικότητα και τους φόρους που πληρώνει ο λαός δεν θα δίνουμε ουσιαστική και μόνιμη λύση…

Υπάρχουν αποφάσεις Περιφερειακών Συμβουλίων για το θέμα αυτό;

Μέχρι τώρα η κατάσταση δεν είναι ομοιόμορφη, αν και μάλλον όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια τάσσονται υπέρ της συνέχισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν Περιφερειακά Συμβούλια, που προχώρησαν στην τροποποίηση του προϋπολογισμού τους για το 2015 και την εγγραφή της μισθοδοσίας στους ΚΑΠ του προϋπολογισμού τους για το 2016 και άλλα όχι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να μην εγγράψει την μισθοδοσία των υπαλλήλων στον προϋπολογισμό του 2016.

Πως πρέπει να αντιδράσουμε στο ζήτημα αυτό της μισθοδοσίας μας, αφού όπως είπαμε δεν είναι τεχνικό, αλλά ουσιαστικό ζήτημα, που θα το βρούμε μπροστά μας;

Να απαιτήσουμε από τα Περιφερειακά Συμβούλια, από την ΕΝΠΕ και την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αποφάσεις της, να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας. Να απαιτήσουμε μισθούς, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και που θα εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μαζική μας αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015 ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 7.00-10.00 Π.Μ.,

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ 8.00 Π.Μ.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΚΑΤΕΧΑΚΗ 56-ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΕΧΑΚΗ)

                                                                                              17-12-2015

             Το Δ.Σ.

251_ΣΥΠΑ ερωτήσεις-απαντήσεις για την μισθοδοσία μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *