Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
Untitled
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα 06-03-2015 Αριθμός 175

Προς την περιφερειάρχη Αττικής

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 Στην συνεδρίαση του, στις 18-02-2015 & 25-02-2015 το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής εξέτασε τα παρακάτω θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και αποφάσισε να τα θέσει εκ νέου σε συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, για να δοθούν λύσεις και δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

  1.  Μετακινήσεις Υπαλλήλων: Υπάρχουν καταγγελίες για αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων με το πρόσχημα υπηρεσιακών αναγκών, ενώ αντίθετα υπάρχουν αιτήσεις υπαλλήλων για μετακίνηση που δεν ικανοποιούνται. Επίσης, κάποια από τα αιτήματα για μετακίνηση υποβάλλονται στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & προγραμματικού σχεδιασμού και όχι στην γραμματεία της αρμόδιας Υπηρεσίας, γεγονός που εγείρει ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για τις τοποθετήσεις πολλών υπαλλήλων που προέρχονται από την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα. Ζητάμε να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν τα κριτήρια των μετακινήσεων, να ικανοποιηθούν αιτήματα που χρονίζουν και να αποκατασταθούν αδικίες που τυχόν έχουν γίνει.
  2. Στελέχωση Υπηρεσιών : Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία και την άνιση κατανομή, αποκτά τεράστιες διαστάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την προβληματική εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους για κατάργηση αρμοδιοτήτων από το Δημόσιο. Στην καθαριότητα, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι γιατί μπαίνουν και ζητήματα υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ εκκρεμεί και η εκτέλεση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για επείγουσες προσλήψεις. Βέβαια προσλήψεις έχουν ανάγκη όλοι οι τομείς της Περιφέρειας με πιο έντονες στις Ανώνυμες Εταιρείες, τη φύλαξη, την πολιτική προστασία, τις υπηρεσίες που έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς (όπως υγειονομικοί και αγορανομικοί ελεγκτές, μηχανικοί, γεωπόνοι), τις μεταφορές και τα ΚΤΕΟ. Υπάρχει γήρανση του προσωπικού, ελλείψεις εξειδίκευσης αλλά και ιδιαιτερότητες όπως στην Αντιπεριφέρεια Νήσων όπου τις μετακινήσεις για αυτοψίες ή ελέγχους τις επωμίζονται λίγοι υπάλληλοι, οι ίδιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται ακόμη πρόσληψη ιατρού εργασίας, που θα κατευθύνει τους συναδέλφους με προβλήματα υγείας, χωρίς να διαπομπεύονται οι άνθρωποι αυτοί.
  3. Εξοπλισμός: Υπάρχουν υπερβολικά προβλήματα στον κτιριακό (γραφεία καρέκλες), μηχανολογικό (φωτοτυπικά, εκτυπωτές, fax) και ηλεκτρονικό (internet, e-mail) εξοπλισμό και αργούν σημαντικά οι επισκευές των μηχανημάτων, συμβάλλοντας έτσι η παραπάνω κατάσταση στις καθυστερήσεις στα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, την έκδοση αποφάσεων, αδειών και την επικοινωνία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στις Διευθύνσεις μεταφορών, οπου υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να μην είναι δυνατή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας και οδήγησης, λόγω και του μηχανογραφικού συστήματος που έχει πάψει προ πολλού να υποστηρίζεται.
  4. Καθαριότητα: Πέρα από την έλλειψη ικανού αριθμού καθαριστριών, όπως φαίνεται και από τις λίστες του εκλογικού, υπάρχουν καθαρίστριες που απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες, γεγονός που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, όπως προβλήματα υγείας. Οι ελάχιστες εργαζόμενες στην καθαριότητας αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως οι μεγάλες επιφάνειες που έχουν να καθαρίσουν, οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και υλικών, η έλλειψη καθηκόντων, αλλά και η κακή συμπεριφορά αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων. Εμμένουμε στις αποφάσεις μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την μη πρόσληψη ιδιωτικών συνεργείων, όπως την μη εκχώρηση του έργου σε άλλης μορφής ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλουμε ακόμα η έλλειψη προσωπικού να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους όταν αναγκάζονται να καθαρίζουν μόνοι τους ή με συνδρομή ή και να αγοράζουν υλικά καθαριότητας με δικά τους χρήματα.
  5. Κτιριακό: Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με την πάροδο του χρόνου. Στα περισσότερα κτίρια έχουμε έλλειψη χώρων με προβλήματα θέρμανσης κλιματισμού και αερισμού. Ίσως στην Συγγρού 80-88 το πρόβλημα να είναι εντονότερο γιατί υπάρχουν και οι περισσότερες αντιδράσεις. Οι συντηρήσεις των κτιρίων είναι ανύπαρκτες και τα ενοίκια σε πολλές από αυτές τσουχτερά. Στις προθέσεις των αντιπεριφερειαρχών που έχουν βάλει ζητήματα μετεγκατάστασης, έχουμε ζητήσει και το θέτουμε και τώρα, τα νέα κτίρια να διαθέτουν τους αναγκαίους χώρους για το προσωπικό και τους πολίτες, να διαθέτουν κλιματισμό, να πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας και να μην είναι ενεργοβόρα. Να βρίσκονται σε μικρή ακτίνα από μετρό ή άλλα μέσα δημόσιας μεταφοράς, να μην έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και να έχουν εύκολη προσβασιμότητα στις ευπαθείς ομάδες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
  6. Αποζημιώσεις – παροχές: Ζητάμε να αποζημιώνονται όσοι κάνουν χρήση του αυτοκινήτου τους, όπως οι επόπτες Δημόσιας Υγείας και οι εργαζόμενοι των Διευθύνσεων Εμπορίου Ανωνύμων Εταιρειών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών, για τις αυτοψίες και για άλλες υπηρεσιακές ανάγκες, όσο και να πληρώνονται νυκτερινά εξαιρέσιμα και τα εκτός έδρας. Χρειάζονται περιοδικές συντηρήσεις των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και το σημαντικότερο χρειάζονται σωστά ελαστικά. Ακόμα, δεν έχει συμβάλει όπως είχε υποσχεθεί η περιφερειάρχης στις παιδικές γιορτές, ακόμα και με το ελάχιστο (όπως η προσφορά βιβλίων) και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις παιδικές κατασκηνώσεις. Υπάρχουν ακόμα ανοικτά τα ζητήματα του ανθυγιεινού και των βαρέων και επικίνδυνων. Τέλος, περιμένουμε την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης και βούλησης της Περιφερειακής Αρχής για πάγιο και μόνιμο εκλογικό επίδομα για όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, από τις επόμενες εκλογές.
  7. Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο: Η αναστολή λειτουργίας των παραπάνω συμβουλίων με ευθύνη και του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων σε υπαλλήλους με υπηρεσιακές μεταβολές. Έχει καταστήσει ομήρους και σε διαθεσιμότητα συναδέλφους που εκκρεμούν μηνύσεις εναντίων τους, πολλές εμφανώς άδικες και απαράδεκτες εξ αιτίας του απαράδεκτου νόμου Μητσοτάκη. Ζητάμε την αποκατάσταση των συναδέλφων -μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη- με απόφαση αναστολής από την περιφερειάρχη. Επίσης, πρέπει να μπει άμεσα τέλος στον αυθαίρετο ορισμό προϊσταμένων Διευθύνσεων και τμημάτων με ανάθεση, με την άμεση διενέργεια κρίσεων.
  8. Νομική προστασία: Επιτέλους πρέπει να αποκτήσει η Περιφέρεια Πραγματική Νομική Προστασία για τους εργαζόμενους, που θα κινείται στους άξονες να δίνει σαφείς οδηγίες όπου της ζητούνται, να γνωμοδοτεί σε ασάφειες της Νομοθεσίας και να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους όποτε το χρειάζονται. Οι Υπάλληλοι χρειάζονται θωράκιση από αυθαιρεσίες πολιτών, που στρέφονται με προσωπικές μηνύσεις για καθαρά υπηρεσιακά θέματα.
  9. ΚΤΕΟ: Να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την λειτουργία όλων των δημόσιων ΚΤΕΟ της Αττικής και να διεκδικηθεί να περάσουν τα έσοδα στην Περιφέρεια. Εδώ χρειάζονται άμεσες προσλήψεις, προσωπικού. Χρειάζεται ακόμα στήριξη του θεσμού με επικοινωνία στον κόσμο με όλες τις μορφές και να δοθούν εντολές ώστε τα κρατικά αυτοκίνητα, καθώς και τα αυτοκίνητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ελέγχονται από τα δημόσια ΚΤΕΟ. Χρειάζεται ακόμα καλύτερη προσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική, ακόμα και με παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση.
  10. Οργανισμός Περιφέρειας: Η αλλαγή του αποτελεί άμεση ανάγκη, έχει καθυστερήσει και προϋποθέτει ορθή γνώση του αριθμού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προσωπικού. Πρέπει να γίνει γνωστή η άποψη της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τις δομές και τους στόχους που επιδιώκει, ώστε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά με την τοποθέτηση μας. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι στη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο.
  11. Γραφεία Συλλόγου και Ομοσπονδίας: Υπάρχει μια απόφαση της προηγούμενης αρχής που αποδέχθηκε η σημερινή για παραχώρηση γραφείων στην Οδό Συγγρού, που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Κάνουμε ακόμη γνωστό ότι υπάρχουν ενέργειες, που δημιουργούν εμπόδια στην απουσία συνδικαλιστών για αποδεδειγμένες εργασίες για το σύλλογο, που συνιστούν συνδικαλιστική παρεμπόδιση.
  12. Περιοδεία: Χρειάζεται ακόμη μια ουσιαστική περιοδεία από την περιφερειάρχη με κάποιους αντιπεριφερειάρχες στους τόπους δουλειάς, για άμεση εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης

Ο πρόεδρος                                                       Ο γενικός γραμματέας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                    ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ

175 ΥΠΟΜΝΗΜΑ 060315

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *