Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
Η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι ούτε φιλανθρωπία. Είναι πρώτα απ’ όλα συνεισφορά στη διεκδίκηση.
pexels-mohammad-danish-891059
Η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι ούτε φιλανθρωπία. Είναι πρώτα απ’ όλα συνεισφορά στη διεκδίκηση.

Η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι ούτε φιλανθρωπία.

Είναι πρώτα απ’ όλα συνεισφορά στη διεκδίκηση.

Συνάδελφοι

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται μέρες τώρα από όσους ενώνουν τη φωνή τους με τα Σωματεία των υγειονομικών για άμεση κάλυψη των μεγάλων κενών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται χρόνια τώρα από τα αγωνιζόμενα Σωματεία των εργαζομένων και μαζικούς φορείς που διατράνωναν την απαίτησή τους για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στέκομαι απέναντι σε όσους με περισσή υποκρισία μιλούν για «ήρωες», όταν ακόμα και σήμερα τους αποκαλούν ψεύτες, γιατί αναδεικνύουν τις ελλείψεις και τις παραλείψεις, που ζητούν «όπλα» για να πολεμήσουν στη μάχη με τον κορονοϊό.

Απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν το αμαρτωλό τους παρελθόν στη συνεισφορά τους στο κλείσιμο νοσοκομείων, στις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, στις απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών.

Στέκομαι απέναντι σε όσους εφεύρανε και εφαρμόσανε τον όρο «επικουρικός» γιατρός, «επικουρικός» νοσηλευτής (για να ακούγεται πιο γλυκά από τον όρο συμβασιούχος), σε όσους πλειοδοτούσαν και πλειοδοτούν να είναι η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη κλπ σε εργολαβικά συνεργεία, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να είναι 18 χρόνια συμβασιούχοι…, να έχουν τα δημόσια νοσοκομεία 6.500 κενά σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από 20.000 σε νοσηλευτικό, οι κλίνες ΜΕΘ να είναι συνολικά (με τις κλειστές) περίπου 600, ενώ με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είναι 3.500, να μην υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.α.

Στέκομαι απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν τη συμφωνία τους με τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, σε όσους δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε στο Ζάππειο σχετική πανηγυρική ημερίδα για την προώθησή τους και τα ΜΑΤ χτυπούσαν και ψέκαζαν με χημικά συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ και όλους τους γιατρούς, που αντιτίθεντο.

Όσο για τους θιασώτες της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας (Αγωνιστική Συνεργασία) που στο ΣΥΠΑ μαζί με τον Πατούλη ομονοούσαν στο προχώρημα ιδιωτικών συμβολαίων ασφάλισης τι να πω; Ότι τώρα «είδαν το φως» και νοιάζονται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν δεν αναδεικνύεις αυτά τα ζητήματα;

Ή μήπως εκφράζεις αλληλεγγύη όταν προθυμοποιείσαι να συμβάλεις οικονομικά στον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπου σπεύδουν διάφοροι ευαίσθητοι φιλάνθρωποι να καταθέσουν χρήματα;

Έναν τραπεζικό λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνει «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες, που χορηγεί διπλάσια αποζημίωση για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ (από 800 ευρώ την ημέρα το πήγε στα 1.600 ευρώ και κάποιοι μάλιστα αυτό να το λένε επίταξη!!!), που έδωσε τριάντα εκατομμύρια ευρώ (30.000.000,00€) για την αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, που χάρισε την ετήσια δόση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες, για τις τηλεοπτικές άδειες,  που επιδότησε με 10,98 εκατ. ευρώ τον «Μορέα» (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη), λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων!!!, που έδωσε άλλα 1,7 εκ ευρώ στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για τον ίδιο λόγο, που στις επιχειρήσεις θα πληρώσει τους τόκους για τα δάνεια, που τους χαρίζει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ (5 δις υπολογίζεται μόνο η απαλλαγή των εφοπλιστών για το αφορολόγητο πετρέλαιο), που δίνει εκατομμύρια για την επικοινωνιακή πολιτική και άλλα πολλά και αναφερόμαστε μόνο στα τελευταία και πρόσφατα…

Σε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μια πολιτική που χρησιμοποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό σε αυτήν την κατεύθυνση, ποτέ δεν θα «έχει» για δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, ποτέ δεν θα «έχει» για υποδομές και το περιβάλλον, ποτέ δεν θα «έχει» για τους εργαζόμενους, ότι αυτή η πολιτική επιλογή κουτσουρεύει τους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κλπ και θέλουν να καταθέσουμε την ενίσχυσή μας στον λογαριασμό της κυβέρνησης (κρατικός προϋπολογισμός) ή στους λογαριασμούς των νοσοκομείων (κρατικός προϋπολογισμός και αυτός) τι να πω;

Μήπως να προετοιμαστούν να συνεισφέρουν στο υπουργείο οικονομικών, στο λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, μήπως και έτσι ανακόψουν τα σενάρια μείωσης των μισθών μας; Γιατί όποιος δεν βλέπει την προετοιμασία της κοινής γνώμης, όποιος δεν βλέπει την αξιοποίηση της «αλληλεγγύης» σε αυτή την κατεύθυνση μάλλον δεν βλέπει καλά. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια μπορεί να ρωτήσει αρμοδίως….

Εάν συνάδελφοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, γιατί να μην είμαστε συνυπεύθυνοι και για μια σειρά άλλων ελλείψεων και αναγκών; Κι αν είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία γιατί να μην συνεισφέρουμε όχι μόνο ευκαιριακά και κοντοπρόθεσμα σε ένδειξη «αλληλεγγύης», αλλά και μακροπρόθεσμα με την αποδοχή μειώσεων στους μισθούς μας;

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν τα αποδέχεσαι αυτά;

Και να ξεκαθαρίσουμε υπάρχουν προβλήματα; Υπάρχουν ελλείψεις;

Εάν ναι πρέπει ομόφωνα να βγούμε να φωνάξουμε ψεύτες υπουργούς, διοικητές, κυβέρνηση…, που προσπαθούν να παραμυθιάσουν το λαό ότι όλα είναι καλά.

Εάν όχι πρώτα απ’ όλα να απαιτήσουμε και πάλι την κάλυψή τους και μετά να δούμε τι κάνουμε…

Δεν θα σταθώ στην προχθεσινή μέρα δράσης για την υγεία και στο τι έκανε καθένας, αν και οι υγειονομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αυτό έγραφαν στην ανακοίνωσή τους:

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ –ΦΟΡΕΙΣ

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

·         Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

·         Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·         ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

Μας καλούσαν να δυναμώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα, όχι να δώσουμε κάτι για να βγούμε από την υποχρέωση… ή να συμπεριφερθούμε σαν κάποιους ηλικιωμένους, που βλέποντας το τέλος να πλησιάζει πλησιάζουν τον παπά της ενορίας….

Μετά από όλα αυτά και επειδή :

θεωρώ ότι συμφωνούμε πως δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις κλπ, αλλά θέλουμε συνδράμουμε με κάθε τρόπο,

-οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών δεν ζητούν οικονομική συνεισφορά, ούτε αγορά ειδών και

πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για καλλυντικά που τα πωλούσαν ως αντισηπτικά, για μάσκες ακατάλληλες για νοσοκομειακό περιβάλλον κλπ,

Προτείνω παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις, που κατατέθηκαν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας να απευθύνουμε επιστολή στις Διοικήσεις των συγκεκριμένων νοσοκομείων που προτείνονται και να τους ζητήσουμε να μας ενημερώσουν εάν έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη, για τα οποία γνωρίζουν προδιαγραφές και προμηθευτές, προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα αγοράς τους.

Ούτε στο «πόλεμο» της μάσκας, ούτε στο πόλεμο του αντισηπτικού μπορούμε να μπούμε. Ούτε χρήματα για να πάνε όπου να ‘ναι μπορούμε να δώσουμε. Και πάνω απ’ όλα δεν μπορούμε να πάμε αντίθετα στον αγώνα των υγειονομικών και να συμβάλουμε στη συγκάλυψη ελλείψεων και ευθυνών.

Ας φροντίσουμε με τις ενέργειές μας να μην συμβάλλουμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και μάλιστα να έχουν αποδεχτεί αυτή την πολιτική… και μάλιστα με επιλογές που δεν έχουν καμιά σχέση με έκφραση αλληλεγγύης, αλλά θα συνεισφέρουν στο να νοιώθουν και οι εργαζόμενοι συνυπεύθυνοι στην κατάσταση αυτή.

  9-4-2020                                                                                   Πανουτσάκου Βέτα

                                                                                                   Πρόεδρος ΣΥΠΑ & ΟΣΥΑΠΕ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *