Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Untitled
ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Αθήνα 23 – 7 -2020

Αρ. Πρωτ.: 194

ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

& ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Την Δευτέρα 20-7-2020 μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και εκπρόσωποι του Δ.Σ. ΣΥΠΑ συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Αυγερινό Αθανάσιο, τον Ιατρό Εργασίας κ. Αλεξόπουλο Ευάγγελο και τον Τεχνικό Ασφαλείας από την εταιρεία Business Care κ. Μαρίνο Δημήτριο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στις εγκαταστάσεις και εργαζόμενους των υπηρεσιών της Π.Ε Ανατολικής Αττικής.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί μετά από επιθεωρήσεις του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού ασφαλείας, καθώς και επιπλέον ζητήματα σχετικά με την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων, την ενημέρωση και κατάρτιση των εργαζομένων σύμφωνα με τον Ν. 3850/2010.

  • Συγκεκριμένα το κτήριο Λύρα ( 17Ο χλμ Λ. Μαραθώνος ) στην Παλλήνη έχει διαπιστωθεί ότι στερείται πιστοποιητικού πυροπροστασίας, δεδομένου ότι δεν έχει υποβληθεί μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας στην αρμόδια Πυροσβεστική Αρχή, εξαιτίας ζητημάτων, που σχετίζονται με παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη στο κτήριο.Το τελευταίο  πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας έχει λήξει από το 2012.
  • Για το συγκεκριμένο κτήριο σύμφωνα με τις γραπτές υποδείξεις του τεχνικού ασφαλείας προκύπτουν και άλλα θέματα τα οποία κατ’ επανάληψη διαπιστώνονται από τις 14-10-2019 (1η επίσκεψη του Τ.Α) έως και τις 7-7-2020 και έχουν διαβιβασθεί στον κ. Αντιπεριφερειάρχη και στη Δ/νση Οικονομικών χωρίς να έχουν λυθεί, όπως κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, εμφανή ηλεκτρικά καλώδια, διάβρωση οπλισμού σε σημεία επικίνδυνα για πτώση, σημεία με εμφανή σημάδια υγρασίας κλπ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την προσπάθεια απόκτησης οικοπέδου στην Παλλήνη που ήδη έχει βρεθεί, προκειμένου να ανεγερθεί κτήριο για τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Σε διαφορετική περίπτωση, ως τελευταία λύση, όπως είπε θα προχωρήσει στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων στο υπάρχον κτήριο διαδικασία αποκατάσταστασης φθορών, βλαβών, ελλείψεων κλπ.

  • Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτοτελούς γραφείου Ιατρού εργασίας, στελεχωμένου με όλο το απαραίτητο προσωπικό, για την αποτελεσματικότερη επίβλεψη και εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της εργασίας καθώς και πρόβλεψη απασχόλησης του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού ασφαλείας περισσότερων ωρών από αυτών που ορίζονται στο Ν.3850/2010, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες μέχρι να ομαλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες. Ταυτόχρονα από την μεριά μας αναδείξαμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη για μόνιμους Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας, χωρίς συμβάσεις, που τελειώνουν και ασυνέχεια στο έργο. Σημειώσαμε επίσης τα «κενά» που υπάρχουν στις συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί, τα οποία και πρέπει να συμληρωθούν.
  • Ζητήθηκε η συνεργασία με τα συλλογικά όργανα και τους εργαζόμενους προκειμένου να είναι ουσιαστική η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση εργασίας, εκτίμηση που πρέπει για να είναι ολοκληρωμένη να προβλεφτεί στις συμβάσεις ως ανεξάρτητο έργο.
  • Απαιτήσαμε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στη χορήγηση των προβλεπόμενων ΜΑΠ, ιατρικών εξετάσεων και εμβολίων και στη κατεύθυνση αυτή να ζητηθεί από τους Διευθυντές των υπηρεσιών να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα για την προμήθειά τους.
  • Στο πλαίσιο εκπαίδευσης των υπαλλήλων ο τεχνικός ασφαλείας αναφέρθηκε στην ανάγκη σεμιναρίων χρήσης μέσων πυροπροστασίας κλπ και σχετικών ασκήσεων ετοιμότητας.
  • Τέλος παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους προκειμένου το έργο του Ιατρού Εργασίας να είναι αποτελεσματικό να ανταποκρίνονται στην εκάστοτε πρόσκλησή του, καθώς και όσους έχουν διανεμηθεί ή θα διανεμηθούν ερωτηματολόγια να τα επιστρέψουν συμπληρωμένα ώστε να μπορεί ο ιατρός με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και εχεμύθεια πάντα, να επεξεργάζεται τα δεδομένα και να προβαίνει κάθε φορά στις απαραίτητες ενέργειες προς όφελος φυσικά της υγείας (ψυχική και σωματική) και της ασφάλειας κάθε εργαζόμενου.

Για την Επιτροπή ΥΑΕ

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΚΙΑ

Η Πρόεδρος

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

ΣΥΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *