Άρθρα & Κατηγορίες
Εγγραφή στον σύλλογο
ΑΦΙΣΕΣ
VIDEO
Ακολουθήστε τον Σύλλογο
/
/
/
/
ΚΚΕ-ΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ν 5003.2022
Untitled
ΚΚΕ-ΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ν 5003.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Για την διασφάλιση της μισθοδοσίας και των εφάπαξ όλων των εργαζομένων που παρά τη θέλησή τους αποσπάστηκαν με τις ρυθμίσεις του ν. 5003/2022  στα νέα Νομικά Πρόσωπα Λαϊκών  Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Με τον ν. 5003/2022 η κυβέρνηση προχώρησε στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τις Λαϊκές Αγορές σε Νομικά Πρόσωπα και στη δημιουργία τους στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) αντίστοιχα.

Νομοθετήθηκε μάλιστα η υποχρεωτική απόσπαση, χωρίς τη θέληση ή την αίτηση των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Περιφερειών σε αυτά τα Νομικά Πρόσωπα, χωρίς καν να διασφαλίζεται η μισθοδοσία τους για το συνολικό διάστημα της δίχρονης αναγκαστικής – υποχρεωτικής απόσπασής τους.

Διαφαίνονται πλέον τα αδιέξοδα αυτών των ρυθμίσεων τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία αυτών των νέων φορέων και τα αποτελέσματά τους, όσο και στις εργασιακές σχέσεις και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των υποχρεώσεων των φορέων έναντι αυτών.

Ενώ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, Ομοσπονδία και Σύλλογοι (ΟΣΥΑΠΕ, ΣΥΠΑ, ΣΕΠΕΚΕΜ) είχαν ταχθεί κατά της ίδρυσης των νέων Νομικών Προσώπων Λαϊκών Αγορών και της υποχρεωτικής απόσπασης των εργαζομένων που υπηρετούσαν στις Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών και είχαν ζητήσει επιπλέον και την κάλυψη της μισθοδοσίας των όποιων αποσπασμένων υπαλλήλων από τις Περιφέρειες, αποφασίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία να σταματήσει αυτή στον ένα χρόνο, την ώρα που η υποχρεωτική απόσπαση των υπαλλήλων νομοθετήθηκε ότι θα διαρκεί δύο χρόνια.

Τα νέα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν αποκτήσει συνολική οργανωτική υπόσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, οι εργαζόμενοι παραμένουν «αλυσοδεμένοι» στους νέους φορείς, με ορατό τον κίνδυνο τον Δεκέμβριο να μείνουν απλήρωτοι, με σοβαρά ερωτηματικά ως προς την διασφάλιση του εφάπαξ τους από Ταμείο Λαϊκών Αγορών.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα εφάπαξ όλων των εργαζομένων που υποχρεωτικά αποσπάστηκαν με τις ρυθμίσεις του ν. 5003/2022  στα νέα Νομικά Πρόσωπα Λαϊκών Αγορών.

– Να συνεχιστεί η κάλυψη της μισθοδοσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων από τις Περιφέρειες.

– Να σταματήσουν οι αναγκαστικές αποσπάσεις των υπαλλήλων και να επιστρέψουν στις υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Παφίλης Θανάσης

Αμπατιέλος Νίκος

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κτενά Αφροδίτη

Στολτίδης Λεωνίδας

Τσοκάνης Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *